Dézsás növények ültetőközege spórolósoknak

Hamarosan itt az ültetések, átültetések ideje. Lássuk, hogy hogyan lehet pénztakarékosan minőségi ültetőközeget biztosítani dézsás növényeid számára. 

dísznövények újrahasznosított konténerben

Hogyan használhatsz kerti földet dézsás növényeid talajához?

A dézsás növények számára sok iparilag előállított ültetőközeg van kereskedelmi forgalomban, és kerti föld nélkül is készíthetünk úgynevezett mesterséges ültetőközeget. Mesterséges közegről akkor beszélünk, ha az nem tartalmaz talajt lásd. Mesterséges ültetőközegek házilag. A kereskedelemben kapható keverékek sem tartalmaznak valódi értelemben vett talajt, ennek szerepét veszi át pl. a komposztált istállótrágya. Tőzegalapú, mesterséges ipari földkeverékek (Florasca, Vegasca) már a 60-as években kaphatók voltak nálunk.

Több,nagyméretű konténer megtöltése készen vásárolt ültetőközeggel megtölteni nem olcsó mulatság. Sokszor olcsóbban lehet házilag előállítani keveréket. Azonban ehhez idő, hely, növény- és talajismeret szükséges. Ha valamelyiknek is a híján vagy, inkább maradj a célzottan a növényed számára készen megvásárolt keveréknél. Pénzt spórolhatsz meg, ha némi kerti földdel meghígítod a megvásárolt konténer keveréket. Felhasználhatod kerted talajának felső 20 cm-es, humuszos rétegét. Azonban a kerti föld némi módosításra szorul a felhasználás előtt.

Mielőtt nekikezdenél, gondold végig, hogy tényleg jó-e a kerted talaja. Ezt tapasztalatból tudnod kell. A jó tapasztalatok mellé nem árt némi tudatosság. Légy tisztában kerted talajának minőségével! Ehhez ajánljuk cikkeinket: TalajszerkezetA talajok pH értéke és a tápanyag felvehetőségKözéppontban a humusz

liliomfa konténerben

A kerti föld felhasználásának hátrányai

A kerti föld fertőzött lehet kórokozókkal, kártevőkkel, hiszen nem steril környezetből került ki. Ilyen veszély mesterséges ültetőközegnél nem fenyeget. Kisebb mennyiségű talaj házi fertőtlenítéséről itt olvashatsz: Három tipp az eredményes magvetéshez.

A kerti földet tartalmazó keverék nehezebb, ami azt jelenti, hogy a konténer elmozdítása is nehéz. Ez azonban lehet előny is, ha azt nézzük, hogy az edény egyben kevésbé borulékony.

A kerti föld felhasználásának előnye

A kerti föld tápanyagtartalma, szerves anyag tartalma, tápanyag szolgáltató képessége “természetesebb” a mesterséges keverékekénél, ezért a kerti földet tartalmazó keverék kevésbé érzékeny arra, hogy a növény az adott fejlődési stádiumában éppen mit használt fel nagyobb mértékben belőle. Magyarán kevésbé merül ki.

Sokan tapasztalták már, hogy sok készen vett talajon a víz egyszerűen átszaladt, a talaj pedig pillanatok alatt kőkeményre szárad. Még az úgynevezett jó minőségű talajok sem viselkednek úgy, ahogy elvárnánk tőlük. Kerti föld hozzáadásával ezek a negatív jelenségek némileg tompíthatók.

Ha kész talajt vásárolsz

Ha saját kerti föld használata mellett döntesz, ennek a módszere a kerti föld hozzákeverése a készen vásárolt mesterséges talajhoz. Már 25%-nyi kerti föld hozzákeverése meghosszabbítja a az ültetőközeg életét, és néhány cserépnyivel többre is futja belőle.

Ezt a megoldást inkább dísznövényekhez ajánljuk. Ilyenkor nem olyan izgalmas, hogy éppen mennyi vagy milyen műtrágya van a keverékben, esetleg mennyire gyenge minőségű valamelyik összetevő.

Ha földkeveréket készítesz

Ha magad készíted a keveréket, az alaprecept így szól: egy rész jó minőségű kerti föld, egy rész kertészeti tőzeg, és egy rész perlit vagy durva szemcséjű homok. További információkat itt olvashatsz: Konténer talajok.

Az iparilag előállított mesterséges ültetőközegek megfelelő tápanyagtartalmát műtrágyával állítják be. Egy konténerben, talaj nélküli közegben a műtrágyázás alkalmazása meggondolandó. A kerti földdel gazdagított, általad elkészített (nem bolti) keverék „magától” is szolgáltat tápanyagot a növények számára, amit megfejelhetsz valamilyen biológiai jellegű tápoldat, netán erjesztett csalánlé öntözővízzel történő rendszeres kijuttatásával. Cikk ajánlat:A csalán a leghasznosabb gyom. Konténerben, családi ellátásra nevelt konténeres haszonnövények esetében megfontolandó, hogy elkerüld a műtrágyák alkalmazását.

Az általad bekevert talajban pontosan az van, amit beleteszel. Azért ne ringasd magad abba hitbe, hogy mindent tudsz az összetevőről. Csak azt tudod, amit a csomagolásra írnak, és csak reméled, hogy az megfelel a valóságnak. De még így is jobban kézben tartod a dolgokat, mint egy késztermék esetében.

Konténeres haszonnövényekhez inkább ajánlott a saját keverésű talaj használata.

bambuszok konténerben

Újra hasznosítható-e a konténer talaja

Felmerül a kérdés, hogy a talaj nélküli közeg a következő szezonban újra hasznosítható-e. A válasz – igen. Bizonyos mértékig. Ha a növény egészségesen végigcsinálta benne a szezont, és tette a dolgát, virágzott vagy termett, akkor van még esély arra, hogy a következő tavasszal kicsit felturbózva újrahasznosítsd. Miután a gyökérlabdával együtt eltávolítottad belőle a növényt, amelynek lejárt az ideje (pl egynyári dísznövényt vagy haszonnövényt), a hiányzó földet frissen előállított/vásárolt talajjal pótold vissza. Ez az eljárás nem folytatható a végtelenségig. Két-három szezon után szükség van a teljes ültetőközeg lecserélésére. De ezt a talajt még egyszer újra hasznosíthatod, ha a komposztba kerül.

Szemetet a konténerbe?

Rajtad múlik, hogy megfogadod-e az University of Illinois munkatársainak javaslatát: Töltsd fel a nagyméretű konténerek egy részét „töltő anyaggal”. Ez némileg árcsökkentő hatású, mert kevesebb magad készítette vagy vásárolt keveréket használsz fel, és hozzájárulsz a hulladék újra hasznosításához. A konténer pedig könnyebben mozgatható. A szakemberek azt tanácsolják, hogy a (nagy méretű) konténer alsó harmadát töltsd meg nem lebomló műanyag palackokkal, kimosott, üres konzervdobozokkal. A hulladékréteget takard geotextillel, és a megmaradt üres térfogatot töltsd fel ültetőközeggel. (Forrás: extension.illinois.edu Successful Container garden)

burgonya zsákban Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa