Tűzeső az egész szezonon át

A tűzeső, és egyik hibridje, a turbáncső roppant kedves virágok, amelyeket jó szívvel ajánlunk a kertbe. Levelükkel díszítenek, és fagyokat is bírják!

tűzeső fajták

A terjedő tövű, alacsony termetű tűzeső illetve a nem terjedő tövű turbáncső télen-nyáron rendkívül változatos lombozatával és levélszínével tűnik ki. Laza bugákban nyíló virágharangjaikat vágott virágként is kedvelik. Szárazságnak, hidegnek, napfénynek  ellenálló kerti változatai is  forgalomban vannak. Különösebb gondozást nem igényel. Mindenkinek csak ajánlani lehet őket!

A tűzeső bemutatása

A kőtörőfűfélék (Saxifragaceae) családjába  lágyszárú, gyakran tőlevélrózsás, tüsző vagy tok termést hozó növények tartoznak. A családba tartozó tűzeső (Heuchera) nemzetségben több dísznövényt is találunk. A tűzeső nemzetségbe tartozó 30-40 cm magas terjedő tövű évelők díszértéküket a levélszínnek és forma gazdagságnak köszönhetik.

Az idők folyamán számtalan változatát nemesítették ki, s ezen változatok nagy változékonyságot mutatnak mind levélszín, mind minta, mind pedig levélforma tekintetében. Karéjos, kerekded levelei ennek megfelelően lehetnek sötét-bordók, bronzosak, vörösek, narancssárgák, ezüstösek, vagy akár zöldek, sárgászöldek is.

Levelei télen is a növényen maradnak, és szép színfoltot adnak az amúgy kopárabb időszakban is. Késő ősszel a fagyok beállta elött ajánlott jól beöntözni, mert így jobban bírja a telet, és szebb marad. Nagy hidegben visszafagyhat, ilyenkor 5-8 cm vastagon avarral takarhatod. Kora tavasszal  legalább a sérült és elhalt leveleket, hajtásokat ajánlott levágni.

tűzeső télen

A tűzeső virágzása általában a késő tavasz és a kora nyár időszakára esik. A növény leveleinek dús szőnyege fölött viszonylag magas, kecses, 50-60 cm magas szárakon nyílnak a laza bugákba tömörülő piros, rózsaszínű vagy fehér, apró, harang alakú virágok. Vágott virágnak is alkalmas, amelyet elsősorban csokorlazítóként használhatunk. Nyár végi, őszi másodvirágzása gyakori jelenség.

A tűzeső környezeti igényei

Félárnyékos fekvést, kellően nedves, jó vízelvezetésű talajt igényel.  Általában elmondhatjuk, hogy kifejezetten igénytelen, különösebb gondozást nem igénylő növény. Betegségekkel és kártevőkkel szemben ellenálló.

Évelőágyások, szegélyek, sziklakertek hálás dísznövénye, annál is inkább, mert nemcsak napos, hanem félárnyékos helyekre is bátran ültethetjük. Napos helyen tartva különös gonddal ügylejünk az öntözésre. Egyes változatok esetén a tartósan tűző nap károsíthatja a növény leveleit. Virágai akkor nyílnak hosszan és tömegesen, ha rendszeresen eltávolítjuk az elnyílt virágokat hordozó virágszárakat. Több fajta téli védelmet igényel. Tőosztással vagy magról szaporítható.

tűzesők a kertben

Toplistás tűzeső hibridek

Étcsokoládé tűzeső

Az étcsokoládé tűzeső (Heuchera ‘Dark Chocolate’) sötét, csokoládébarna levelei ezüstös színben játszanak. A levélszín egész szezonban élénk marad. Hő, nedvesség, szárazság és hidegtűrő. Vastag, erős, csokoládébarna virágkocsányain fejlődnek, világos rózsaszínű, harang alakú virágai. A virágok vágott virágként is rendkívül mutatósak a sötétbarna szár és az apró, habcsók rózsaszín virágoknak köszönhetően. Egy növény akár 8-10 virágzatot is fejleszt. plantsnouveau.com

Rozsdamentes acél tűzeső

A Rozsdamentes acél tűzeső (Heuchera ‘Stainless Steel’) levelei még télen is ámulatba ejtően szépek. Félárnyékban mutatják meg igazi fémes színüket. A fémes szín különösen a reggeli napfényben lélegzetelállító. Tűző napon a levelek mályvaszínű árnyalatot kapnak. A levél fonáka zellerzöld, a levél erek rózsaszínesek. Mindent tűr, a túl sok napfényt, a hideget, a nedvességet, a szárazságot. A lombozat szépségéhez járul még a világos rózsaszín virágok díszértéke. plantsnouveau.com

Fekete taft tűzeső

A fekete taft tűzeső (Heuchera ’Black Taffeta’) rafináltan fodros, fényes, sötét lombozata olyan benyomást kelt, mintha egyenesen egy párizsi divatház kifutójáról hozták volna. A levelek meleg, csokoládébarna színe télen is élénk marad.  Szépségében tavasztól télig gyönyörködhetünk. Árnyékos területek kiváló talajtakaró növénye, de kompaktsága miatt dézsás növényként is megállja a helyét. 30 cm magas, 45 cm széles. Az árnyékliliomok és díszfüvek kontrasztjában mutat igazán. A ‘Chocolate Ruffles’ és ‘Midnight Ruffles’ keresztezéséből származik. Májusban hozza élénk rózsaszín virágait, és június végéig virágzik. A lombozat ellenáll az időjárás viszontagságainak, a napsütés pedig csak mélyíti a lombszínt. A csúcsi levelek csokoládészínűek, az alsó levelek inkább szilva kék árnyalatúak. Napra vagy félárnyékba való. Két öntözés között hagyjuk kiszáradni. Inkább tartsuk szárazon, mint nedvesen.

Turbáncső

A kőtörőfűfélék (Saxifragaceae) családjába tartozó terméketlen, kerti, intergenerikus (nemzettségek közötti) Heucherella, azaz turbáncső hibridek a tűzeső (Heuchera) és a turbántok (Tiarella) keresztezésével jöttek létre. Mindkét nemzetségből a jó tulajdonságokat örökítették át: leveleik alakja juharlevélszerű, a Tiarelláéhoz hasonló, mintázatuk és színük gazdagsága azonban a tűzeső (Heuchera) hibridekét idézi. Nem terjedő tövű, inkább bokrosodó évelők. – Olvasható a Kertészet és Szőlészet 2010/18. számában.

Végtelen turbáncső

A végtelen turbáncső (Heucherella ‘Infinity’) a Plants Nouveau új fajtája. Egyik fő jellemzője, hogy folyamatosan virágzik. A fajtával a legigényesebb kertész is elégedett lehet. Terjedelmes, csokoládé színű, bársonyos lombozata minden kertben magára vonja a figyelmet. A karéjos levelek felülete azt a látszatot kelti, mintha kakaóporral fújták volna be a felületét. A krémes rózsaszín virágok májustól szeptember végéig, október elejéig nyílnak. Tömegben, szegélyek elő- vagy közbülső növényeként, városi kertekben, konténerekben egyaránt remekül mutat. Hajtásdugvánnyal szaporítható.

Mohito turbáncső

Heucherella 'Mojito'Fotó: heucheras.com

A nagykereskedő Terra Nova faiskola új fajtája a Heucherella ‘Mojito’ már elérhető a piacon. A ’Mojito’ a Heucherella ‘Buttered Rum’ mutációjával keletkezett, kompakt habitusú, arany-lime színű levelekkel és vörös levélérrel. Tömött lombozatát különlegesen rövid levélnyelének köszönheti. Ritkán és rövid ideig virágzik. Amennyiben virágzik, a virágok rövid fürtökben nyílnak. A rozsdabetegségeknek ellenáll. Remekül mutat szegélyként, tömegesen ültetve, konténerben, vagy kevert ágyásokban. Jó vízgazdálkodású, humuszban gazdag, mészmentes talajba ültessük. Árnyékba, félárnyékba való. Két öntözés között mérsékelten száraz legyen a talaja.

Link ajánló: Örökzöld, félörökzöld szegélynövények;

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!