Az árnyékos kertnek is meg van a maga hangulata

Ne szomorodjunk el, ha sok árnyékos terület van a kertünkben. Gondoljunk arra, hogy a nyári hőség kevesebb kárt tehet növényeinkben, és számunkra is elviselhetőbb az ilyen környezet. Növényeknek pedig ekkor sem leszünk híján.

árnyékos kertrészlet

Sétáló árnyék

Erre a kertre jellemző, hogy napos és árnyékos periódusok váltják egymást. Sok napfénykedvelő növény is jól fejlődik ebben a fekvésben. A nyári hőség ebben a környezetben a legelviselhetőbb a növények számára

A Vaccinium ‘Pink lemonade’ az első rózsaszín termésű áfonya. Késői érésű, közepes terméshozamú. Tömött, felálló hajtású, fényes zöld levélzetű, erőteljes növekedésű, de kis termetű, könnyen szedhető. Őszi lombozata narancssárgától a vörösig változik. Levéltelen, barnásvörös ágai télen is díszítenek. A hibrid megporzási problémái miatt más fajtával együtt ültetve terem megfelelően. Közepesen fagytűrő.

A hegyi babér (Kalmia latifolia) kedvelt fajtája a kompakt habitusú ‘Firecracker’. A lomblevelű örökzöldek szép kiegészítője. Tavasszal, koranyáron a vöröslő virágrügyekből fehér virágok fejlődnek, amelyek együtt vannak jelen a növényen. A levélfoltosságnak ellenáll. Hűvös, nedves helyen, jó vízgazdálkodású, savanyú talajon fejlődik.

árnyékos kert

Közepes árnyék

A házfal északi részére eső terület, vagy egy fedett lugas az előbbinél több árnyékot jelent. A napfénykedvelők egy része már nem fejlődik megfelelően ebben a környezetben. Közepesen árnyékos a terület, ha az előbbinél is kevesebb a napfényes terület. Építmények, fák laza lombozata alatti területek tartozhatnak ide.

A savanyú talajt kedvelő rododendronok közül a Rhododendron ‘Trocadero’ az idei év egyik kedvence. Az idei év slágerszínében virító piros virágai hosszan nyílnak. Fagytűrő. A másik kedvenc a ‘Polarnacht’. Kétszer olyan széles, mint amilyen magas. Majdnem fekete virágrügyeiből bíborvörös virágok fejlődnek pöttyözött torokkal. Levélfoltosság nem lép fel nála, és a gyökérrothadásnak is ellenáll.

rododendronok

rododendronok

További sétálóárnyék/árnyéktűrők: borostyánhóbogyó; IszalagKecskerágóKerti hortenzia; madárbirsmagyal; mahóniarododendron; téli bangitatiszafavadszőlő.

bőrlevél; díszcsalánGólyaorrgyöngyikeHarangvirágokhunyor; japán szellőrózsaKaméliakerti tollbuga; podagrafű; palástfű; rózsameténg,  Sárkányszárny begóniatéltemető; turbántok;

Mély árnyék

Ezt váltják azok a területek, ahová építmények, sűrű lombozat vagy más miatt nem jut napfény. Erre a területre már jóval kevesebb növény való. De még ekkor is van lehetőség, hogy dekoratív növénytársításokat hozzunk létre.

A Hosta ‘trifecta’ árnyékliliom kedvelt miniatűr. Három színben tarkállik: sápadtsárga, zöld és krém. Nyár közepétől hozza levendulaszínű virágait. Kompakt formája szépen érvényesül szegélyként.
Nem csupán árnyék- hanem szárazságtűrő is!

A szálkafű (Hakonechloa) évelőágy, patakpartok növényi dísze. Árnyékba, félárnyékba való. Igazi szélborzolta látványt nyújt kissé csavarodott leveleivel a manapság kedvelt ‘Beni-kaze’. Ősszel ragyogó vörösre színeződnek sötétzöld levelei. Ekkor e legmutatósabb. Erdős területen, árnyékos szegélyben, konténerben remekül mutat.

További árnyéktűrő/kedvelő: borostyánKecskerágóvadszőlő

bőrlevél; gumós begónia hibridekgyöngyvirág;  hunyorpüspöksüvegrózsameténg; turbántok;

árnyékos kert

Cikk ajánlat: Mélyen fekvő, árnyékos kiskertek

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa