Téltemető

A téltemető a tavasz első virága. Amikor előbújik az enyhébb januári, februári napokat követően, már tudjuk, hogy bármennyire erősködik a tél, hamarosan beköszönt a kikelet. Nincs szebb látvány a téltemető pompás virágszőnyegénél.

téltemető

Noha egész országunkban védett növény a téltemető, géncentruma a mediterráneumban van. Némelyek szerint hozzánk még a középkorban jutott el, dísznövényként. Akárcsak egy másik ritka védett növényünk, a csillagos nárcisz, ez is a kolostorkertekből vadulhatott ki. Mások a XVII. századra teszik megjelenésének időpontját. A botanikusok egy csoportja szerint hazánk egynéhány helyén őshonos a téltemető állománya. Figyelem! Védett vagy fokozottan védett faj gyűjtéséhez a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges.

Geofiton növények

A téltemető (Eranthis hyemalis) geofiton növényeinknek egyike. Termőhelyük mindig a páradús és üde talajú erdő. Az ilyen erdők zárt lombjukon nem sok napfényt eresztenek át, így aljnövényzetük is meglehetősen szegény. Kora tavasszal azonban a zsenge ágak között átsüt a nap. A gyöktörzsükkel, gumójukkal vagy a hagymájukkal az év java részében a földbe visszahúzódó geofitonok (“föld alatti növények”) ilyenkor tömegesen áttörik az avarszőnyeget. Ide tartozik a tőzike, az odvas keltike, a fekete hunyor, a szellőrózsa, a májvirág és a téltemető is. Ezek a növények hamar elvirágoznak, s még a termésük is beérik az erdő kizöldülése előtt.

előbúvó téltemető

A téltemető nemzetség

A boglárkafélék családjába (Ranunculaceae), az téltemető (Eranthis) nemzetségbe tartozó 7 téltemető faj mindegyike hagymagumós, alacsony termetű növény. Morfológiailag a hunyorokkal (Helleborus) mutat hasonlóságot, de kínai citológiai kutatások kimutatták, hogy a hunyorok közelebbi rokonságban áll a poloskavésszel (Cimicifuga). A téltemetők termőhelye mindig a páradús, üde erdő. Kora tavasszal a zsenge lombú ágak között átsüt a nap. A gyöktörzsükkel, gumójukkal vagy a hagymájukkal az év java részében a földbe visszahúzódó geofitonok (föld alatti növények) ilyenkor tömegesen bújnak elő. Ide tartozik a tőzike, az odvas keltike, a fekete hunyor, a szellőrózsa, a májvirág és a téltemető is. Mindnyájan hamar elvirágoznak, de termésük beérik az erdő kizöldülése előtt.

A kikeletnyitó téltemető Eranthis hyemalis

A téltemető 8-18 cm magas, hagymás növény. Vadon gyertyános-tölgyesekben, liget erdeinkben él. Szeldelt tőlevelei virágzás után jelennek meg, a tavasz folyamán azonban ezek is visszahúzódnak. Mérgező növény. Kivonatát már az ókorban is kedvelt méregként tartották számon. A 11.században mérgező gumójával farkasokat pusztítottak el.

Szép időben, február-március környékén, ha virágai kinyílnak, csak úgy hemzsegnek rajtuk a rovarok. Az örvös csoportokban kihajtó növény egy virágszáron mindössze egyetlen virágot hoz, s az is csak napsütésben nyílik ki. A virág magános, csúcsálló, a virágtakaró külső levelei hosszúkásak, a belsők keskenyebbek, aranysárgák, a mézfejtők zsákszerűek. Virága magános, aranysárga. A Sárga virágszirmok visszaverik az ultraibolya sugarakat. A KÉPEN a virágszirmok ultraibolya fényben láthatók. Január végétől március végéig virágzik. Kiváló rovarcsalogató. Tüszőtermésének apró magvait a hangyák hurcolják szét.

Téltemető környezeti igényei

Jó minőségű erdei talajban fejlődik legszebben. Félárnyékos, árnyékos helyen egyaránt virít. Ha nem háborgatják, és az avart nem gereblyézik le róla, magját elszórva idővel nagy, szőnyegszerű állománnyá gyarapodik. Virágzásának a kemény tél kedvez. Szaporítása magvetéssel vagy tőosztással történik.

Téltemető gumók őszi ültetése

Hagymáit nyár végén, ősszel ültessük. Az apró gumók alulról folyamatosan pusztulnak. A szárazon csomagolt gumókat legjobb vásárlás után néhány órára vízben áztatni, majd rögtön elültetni. Ha nem szárazon csomagolt gumóhoz jutunk, de a hagymák fonnyadtak, tegyük őket ültetés előtt nedves homokba vagy tőzegbe. Sekélyen ültessük 1-5 cm mélyre, laza, üde talajba.

csoportosan virágzó téltemető

Díszítő téltemetők

Kisázsiai téltemető Eranthis cilicica a leggyakoribb kora tavaszi hagymás dísznövény, amely sokfelé kapható. Nincs tőlevele, gallérlevelei finoman osztottak. A kikeletnyitó E. hyemalis-nál kissé később virágzik. Virágai sötétebb sárgák az Eranthis hyemalis-nál, 8 cm magasak. Feslő levelei bronzos színűek. Nyugalmi állapotának beköszönte előtt magvait szétszórja, és a következő szezonra már egész virágszőnyegben gyönyörködhetünk. Hagymáit ősszel szerezd be, és ültesd ki. Félárnyékos vagy árnyékos helyre, jó vízgazdálkodású talajba, cserjék, fák alá, sziklakertbe való. Hagymáit nem kell fölszedni. Az állomány ritkításához, átültetéséhez a hagymagumókat nyáron kell felszedni, száraz, árnyékos, hűvös, szellős helyen történő tárolás után, nyár végén már ki is ültethető.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!