Püspöksüveg

A dísznövényként kedvelt Epimedium – magyarul püspöksüveg vagy tündérvirág – fajok a fák árnyékában virulnak a legszebben. Az alacsony növésű változatok kiváló talajtakarók. A gyógyhatású nagyvirágú tündérvirág ismert vágyfokozó.

nagyvirágú tündérvirág

nagyvirágú tündérvirág

A borbolyafélék (Berberidaceae) családjába tartozó Epimedium nemzetségbe legalább 50 faj tartozik. Már az ókori keleten ismerték és használták a vágyfokozóként számon tartott fajait. Erre utal az Epimedium kínai neve is : yin yang huo. India és Kelet-Ázsia szülötte. Erdők aljnövényzete. Ázsiában és a mediterráneumban díszítő gyógynövényként nevelik.

Püspöksüveg botanikája

A dísznövényként kedvelt Epimedium – magyarul püspöksüveg – fajok, az árnyas kertek egyik favoritja. A fák árnyékában virulnak a legszebben. Az alacsony növésű változatok kiváló talajtakarók. A növény tavasszal nyíló virágainak színe sárga, lila, narancs vagy rózsaszín. Miután vízszintes rizómákat fejleszt, a növények idővel méretes kupacokká cseperednek, a szárcsúcsokon váltakozó, kétszer hármasan összetett, gyakran bronzosan színeződő levelekkel, fürtös virágokkal, amelyekben a színes mellékszirmok püspöksüveget formálnak. Termése sokmagvú becő.

Nálunk használt törpe fajai 25 cm magasra nőnek. A gyomokat kiszorítják. Ide tartoznak az örökzöld Epimedium peralchicum Frohnleiten  bronzos márványos erezetű levelekkel, sárga virágokkal, a meleg klímán örökzöld, fényes levelű Epimedium pubigerum, amelynek fehér csészelevelű, sötétsárga szirmú virágaiból 12-30 található egy virágszáron; az E.diphyllum és E.grandiflorum keresztezéséből származó Epimedium youngianum Roseum piszkos rózsaszín virágokkal, ősszel színes levelekkel.

Epimedium youngianum 'Roseum'

Epimedium youngianum ‘Roseum’

Püspöksüveg gondozása

Jó vízgazdálkodású, termékeny talajokban fejlődik a legszebben. A talajt gazdagíthatjuk tőzeggel, komposzttal. De ne feledjük, megél az idős fák alatt található, kimerült talajban is. A huzatos nyitott tereket viszont nem kedveli, itt a fagyveszélyre is jobban kell figyelni. Tavasszal vagy ősszel ültethetjük, egymástól 40-50 cm tőtávolságra. Gyökérrendszere segítségével hamar elszaporodik, és szép, összefüggő állományt képez. Kora tavasszal minden sérült növényi részt távolítsunk el, terítsük a talajt komposzttal, vagy alkalmazzunk kiegyenlített komplex műtrágyát. Ősszel vagy tavasszal tőosztással szaporítható. Betegségek, kórokozók ritkán károsítják.

Legfőbb specialitása, hogy a száraz talajt tolerálja, és árnyékkedvelő. Jól párosítható többek közt árnyékliliommal, páfránnyal, gyöngyvesszővel, szívvirággal, tüdőfűvel. Sikerrel alkalmazható talajtakaró növényként. Kiváltható vele a kövérke (Pachysandra). Fák, cserjék között remekül mutat. A természet közeli kertek kedvelt növénye. Sziklák között is mutatós. Sírok beültetésére is megfelelő.

Püspöksüveg gyógyhatásai

A szív alakú szerelemlevelekkel ékes nagyvirágú püspöksüveget, másik nevén nagyvirágú tündérvirág (Epimedium grandiflorum), afrodiziákumként tartja számon a népgyógyászat.  Nem véletlenül az angolszász elnevezése ízléses fordításban “féktelen kecskegyom”. Gyógynövényként való alkalmazásuk egészen isz. 400-ig nyúlik vissza. Hatása valószínűleg a stresszhatásra megemelkedett kortizon szint beállításán keresztül érvényesül.

Epimedium grandiflorum

Epimedium grandiflorum

Afrodiziákumként Kínában kezdték el először használni, miután, állítólag, egy kecskepásztor észrevette, hogy a kecskéi sokkal élénkebbek, ha epimediumot legelnek. Flavonoid típusú hatóanyaga miatt Mario Dell’Agli, a milánói egyetem munkatársa Viagra-alternatívaként említi, ami 2008-ban nagy port felverő médiahír volt, azzal a megjegyzéssel, hogy hosszú idő szükséges a növényből kivont új hatóanyag forgalomba kerüléséhez. Ma már kapható nálunk az ilyen összetevőt is tartalmazó készítmény. A püspöksüveg hatóanyaga a nők vágyfokozója is.

További hatásai: értágító, ezáltal vérnyomás csökkentő, asztma, bronchitis kezelésére javallt. Köhögéscsillapító hatású. állatkísérletekben emelte az adrenalin, noradrenalin, szerotonin és dopaminszintet. A hagyományos kínai gyógyításban veseelégtelenség, izületi fájdalmak, keringési rendellenességek kezelésére, májbaj ellen használják.

Nyáron, kora ősszel gyűjtött, szárított leveleinek főzetét gyógyteaként fogyasztják.  Kúra szerű fogyasztása: 1 evőkanál szárított levél, 2,5 dl vízben, naponta háromszor.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Jelentkezz Kiskert előadás sorozatra