A díszcsalán a legtarkább egynyári növényünk

Ha az ember a díszcsalánra gondol, mindjárt a nagymama kertje jut az eszébe. Pedig a díszcsalán most is nagy népszerűségnek örvend. A díszcsalánt a levélszínéért kedveljük. Napfényen mutatja legszebb „arcát”, hiszen a színei ilyenkor a legélénkebbek.

díszcsalán

A díszcsalán nemzetség

A mentafélék (Lamiaceae) családjába tartozó Coleus nemzetségbe tartozó növények tarka levelei a csalánéra hasonlítanak, ezért a köznyelv díszcsalánnak hívja őket. A botanikusok és a laikusok is gyakran összezavarodnak, ha egy növény tudományos besorolása, és ezzel együtt a neve is megváltozik. De erre időnként szükség van, mert tudományos módszerek egyre pontosabbak, és a genetikai tesztek eredményeként előfordul, hogy a rokonsági viszonyok bizony megváltoznak. A díszcsalán három különböző tudományos névvel is dicsekedhet. legutóbbi neve, mindenki megrökönyödésére egyben a legrégebbi neve is: Coleus volt, később Plectranthus majd Solenostemon lett, végül ismét Coleus lett! Tehát ne vesződj a kimondhatatlan nevekkel. A kertészetekben amúgy is Coleus-ként emlegetik. (http://www.botanicalaccuracy.com/)

A (Coleus) – nemzetségbe trópusi évelő növények tartoznak. Őshazája Kelet-Ázsia, Afrika, India és Sri Lanka. Európába a Német származású, ám Hollandiában tevékenykedő Karl Ludwig Blume (1796-1862) botanikus révén került a 17. században. A díszcsalán a viktoriánus kertek egyik legkedveltebb, tömegesen kiültetett dísznövényévé vált. A szőnyegszerű kiültetésben a legkülönbözőbb perzsaszőnyeg mintákat hoztak létre.

díszcsalán kiültetés

Díszcsalán gondozása

A díszcsalán ma is az egyik legszínesebb dísznövényünk, pedig fürtben fejlődő virágai jelentéktelenek. Inkább csípd le őket, hogy a virágzás helyett a színes levelek fejlődésére fordítsa energiáit. Fejlődésük 12 fok alatt leáll, és már az első fagyok kárt okoznak benne. Ezért odakint legjobb, ha egynyáriként tartjuk.

Adj neki jó talajt, elég vizet, és napfényt. Meghálálja! Kiegyenlített NPK tápoldattal öntözd hetente. Metszéssel bokrosodásra, és erős szárak fejlesztésére ösztönözheted. A levágott hajtásokat szaporításra használhatod.

Tömeges kiültetésben mutat a legszebben, amikor az azonos méretű díszcsalánokból mintás szőnyeget alakíthatsz ki. De konténerbe is ültetheted. Konténerben, 15-18 fok körüli hőmérsékleten át is teleltetheted szobanövényként. Ne csodálkozz, ha télen lehullajtja leveleit, hiszen ez normális reakció az alacsonyabb hőmérsékletre és a kevesebb fényre.

Szobanövényként is tarthatod. Azonban figyelj az atkákra, üvegházi molytetűre. Ha észreveszed, hogy a kártevők megtámadták a növényt, 5 liter vízhez keverj egy mokkáskanál mosogatószert, és permetezd meg az oldattal. Télen hűvös, világos hely vidd! Öntözd ritkán. Ha nem kap elég fényt, megcsúnyul, felnyurgul. Ha felkopaszodik, csúnya lesz, kora tavasszal vágd vissza.

Cikk ajánlat: Szobanövények megvilágítása. A Kertlap Kertészeti Webáruházban is vásárolhatsz LED növénynevelő izzókat, amelyek E27-es menetüknek köszönhetően egyszerűen becsavarhatók egy normál foglalatba.

díszcsalán cserépben

Díszcsalán szaporítása

A díszcsalán magról és hatásról is szaporítható. Február-márciusban vetheted palántának. A dugvány gyökereztetéséhez használj fele perlit fele általános virágföldet, és annyi vizet, amennyit a talaj szivacsszerűen megtart. A víz megtartásában a perlit segít. A talajt töltsd edénybe, és a dugványt dugd le 5 cm mélyre. Az elültetés előtt azonban a dugványt elő kell készíteni: Vágd vissza a hajtást egy levélpárra, amely nem hordoz virágot. Ezzel a hajtást gyökérképződésre ösztönzöd. Beültetés előtt dugd fahéjba, amivel a gyökérfejlődést ösztönzöd, mintha gyökereztető hormont használnál. Majd ültesd be. A cserepet vidd árnyékos helyre, helyezd tálcára, és öntözd alulról. A dugvány kész a kiültetésre, amikor a gyökerek már kikandikálnak a drénnyíláson.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!