Gumós begónia hibridek

Ha a kert árnyékos, ha bámulatos balkonra, kerti útra vágyunk, ültessünk gumós begóniákat. A virágok júniustól októberig pompáznak.

Míg a napon hibiszkuszok és bougainvillea-k tarkállanak, az árnyékban nyílnak a begóniák, fehér, rózsaszín, vörös, sárga, narancs, és lazacszínben pompázva. És akkor még nem említettük a sötét kontúrú, ragyogó színkombinációjúakat.

gumós begónia kiültetve

Begonia tuberhybrida

A Begóniafélék (Begoniaceae) családjába tartozó Begonia nemzetség mintegy 1000 fajt számlál. Mindkét félteke szubtrópusi és trópusi területein megtalálhatók. Nevét Michel Bégon (1638 – 1710) botanikus után kapta, bár megtalálója Charles Plumier, Peruban élő szerzetes, készítette az első feljegyzéseket a növényről.

Ő, a kor divatja szerint, az amatőr botanikus, Bégon, nevét adta a szép virágú növénynek. Botanikai érdeklődését a váltóláz ellenszerének felkutatása vezérelte. A kininfa nedvét szerette volna kipróbálni, amikor útban Peruból hazafelé életét vesztette. A begónia egy időre a feledés homályába merült, és az 1860-as években egy angol botanikus, Richard Pearce fedezte fel ismét, aki 30 éves korában hunyt el sárgalázban, mintegy 150 évvel azután, hogy Plumier már felismerte a kinin gyógyító hatását, ám a gyógyításban csak néhány évvel szegény Pearce halála után kezdték alkalmazni.

Begonia multifolra 'Lemondrop'

Begonia multifolra ‘Lemondrop’

Ma már annyiféle változata ismert a kertészetben, hogy felfedezői nem is ismernének rá. Az első hibridet (B x sedeni) 1870-ben mutatták be Londonban.

Legkülönlegesebb a kb. 25 cm magasra növő, rózsára emlékeztető virágú Begonia tuberhybrida. Ezek közül a “non stop” virágzó F1 hibridek valóban egész télen virítanak, ha üvegházi körülmények között, az éjszaka felében is megvilágítják őket. Ezek a hibridek nem csupán folyamatos virágzásukkal örvendeztetnek meg bennünket, hanem könnyebben tarthatók, jobban viselik a nyári meleget is. Hátrányuk, hogy virágaik nem annyira nagyok, mint az óriás hibrideké. Másik kedvelt fajta a sokvirágú Begonia multiflora, és a csüngőágú Begonia pendula.

csüngő ágú begónia

Csüngő ágú begónia

Picotee fajták közül kedvelt a holland Picotee Begonia Mix, változatos színű és textúrájú virágaival. Nem csupán a szokványos virágmintázattal, hanem cirmos változatokkal. Előnye, hogy az elnyílt virágokat nem kell lecsípni, mert azok maguktól, gyorsan lehullnak.

A gumós begónia gondozása

Az új gumókat áztassuk 1-2 órára gombaölő (rothadás gátló) folyadékba, esetleg rézgálic vizes oldatába. Február- márciusban enyhén savanyú virágföldbe előneveljük 20-22 C° fokos helyiségben. A begónia ugyanis sóérzékeny. Csírázás minimum 14 órás fényperiódus hatása indul meg.

begonia Picotee

Picotee Begonia

Április-májusban, a fagyok elmúltával kiültethetjük a balkonládákba, nagyobb edényekbe, esetleg más növényekkel társítva.

Általában elmondhatjuk ,hogy a begónia a savanyú, jó vízáteresztő képességű talajt és a mérsékelt nedvesen tartást szereti. A pangóvizet nem viseli. A szelet és a tűző napot nem.

A gumós begónia árnyék-, félárnyék kedvelő, melegigényes növény. Bár vízigényes, tűri a szárazságot, mert a gumóiban és a pozsgás szárában vizet tárol. Este ne öntözzük, mert ha a virágban marad a víz éjszakára, rothadás léphet fel. A megfelelő virágzáshoz hetente kétszer tápozzuk. Ellenálló kártevők, fertőzések nem támadják meg. A szeles területeket sem kedveli. A kedvezőtlen környezetet a virágzás sínyli meg.

Augusztustól- októberig mérsékeljük a locsolást, de kéthetenként tápoldatozzunk! A fagyok kezdetekor a növényeket vigyük védett helyre, és a szárak leszáradása után a gumókat meg kell tisztítani, megszárítva szellős, száraz helyen teleltessük. Ha esetleg a szezon folyamán lisztharmatos fertőzése volt a növénynek a gumókat célszerű hígított kén tartalmú gombaölő szerben áztatni. A száraz gumók fűrészporban, rostos tőzegben, esetleg homokban, vagy újságpapírra teregetve tárolhatók hűvös, szellős helyen a tavaszi kiültetésig.

gumós begónia kiültetve

A gumós begónia kerti alkalmazása

Tömeges ültetésben biztosíts megfelelő távolságot a begónia gumók között lehetővé téve a levegő cirkulálását, megakadályozva a túlzsúfoltságot. Kb. 20 cm távolságra helyezd őket egymástól, a kifejlett növény méretétől függően.

Társnövényei lehetnek egynyári vagy évelő növények. Néhány megfelelő társ a nebáncsvirág, a lobélia,. Vagy kombináld levelükkel díszítő évelőkkel, mint az árnyékliliom, vagy a kaládium, a díszcsalán és a páfrányok. ilyenkor a kontrasztot a növények textúrája, lombja adja.

Begonia mutliflora konténerben

Begonia mutliflora konténerben

A Begonia tuberhybrida kiváló konténer növény. Használj vízelvezető nyílással ellátott edényt vagy függőkosarat, és töltse meg őket kiváló minőségű virágfölddel. Ültesd a gumókat körülbelül 5 cm mélyre, homorú oldalával felfelé. Tartsd az edényeket árnyékos helyen, erkélyen, teraszon vagy egy fedett verandán.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil