Euphorbia dísznövények

Kutyatej bemutatása

A kutyatej virágúak rendjébe (Euphorbiales) 7 család 315 nemzetség tartozik mintegy 8000 növényfajjal. Fás- és lágyszárú, gyógy-, gyom- és dísznövény. Sokuk ehető, mások mérgezők.

A leegyszerűsödött, gyakran színes fellevelű virágok, fürt vagy füzér virágzatba tömörültek. A szár rendkívül változatos, gyakran pozsgás szárúak, kaktusz szerűek. Ide tartoznak a puszpángfélék (Buxus sp), vagy a kövérkék (Pachysandra sp.) is. Legkisebb családja a jojobafélék (Simmondsiaceae), amelybe egy faj tartozik, a jojobafa (Simmondsiachinensis).

jujuba

Jujuba

A legnagyobb a kutyatejfélék családja (Euphorbiaceae). 280 nemzetség, közel 7700 faj tartozik ide. A család elterjedésének központja, Dél-Amerika, Afrika, Délkelet-Ázsia trópusi területei. A trópusi fajok virágai gyakran az ágakon, törzsön fejlődnek (kauliflória).  Rendkívül változatos, valószínűleg már földtörténeti Kréta korban megjelentek. Sok szárazságtűrő faj szövetei vizet raktároznak. A virágok egyivarúak, egy vagy kétlakiak.

A kutyatejfélékre jellemző virágzat, a cyathium. A virágzat középpontjában egy rendszerint hosszú kocsányon kilógó termős virág van, melyet egyetlen porzóból álló porzós virágok és egy csészeszerű burok vesz körül. Ezek a sajátos kis virágzatok maguk is gyakran virágzatot alkotnak.

Termésük többrekeszes tok. A kutyatej elnevezés alapján feltételeznénk, hogy a családot a tejnedv is jellemzi, azonban ez csak az idetartozó nemzetségek egy részére igaz. Ne feledjük, hogy a köznyelvben kutyatejnek nevezett, tejnedvet tartalmazó pongyolapitypang (Taraxacum officinale) rendszertanilag nem tartozik ide! A családra jellemző a diterpén gyanták, polifenolok, alkaloidok, illóolajok, emiatt sok faj rendelkezik gazdasági jelentőséggel (pl. kaucsuk). A több mint 1600 faj között akad gyógy-, gyom- és dísznövény is.

Euphorbia resinifera

Euphorbia resinifera Fotó: Garadnay Sándor (kaktuszgyujtok.hu)

A családon belül a kutyatej (Euphorbia) nemzetségbe sok kaktuszalakú pozsgás növény tartozik. A pozsgás Euphorbiák sok hasonlóságot mutatnak a kaktuszokkal. Mindkettőjükre jellemző a vízraktározó szövet, a bordázat és tövisek. A levelek csökevényesek. Például a Marokkóban őshonos Euphorbia resinifera első látásra úgy néz ki, mint egy oszlopkaktusz.

Kutyatejek

Egyik érdekes trópusi kutyatej a mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima syn.: Poinsettia pulcherrima). Nem csak színes fellevelei miatt, hanem azért is, mert virágzatában termelődő nektár tartalmának köszönhetően madárporozta növény.

mikulásvirágok

A mérsékelt égövi kutyatejek sok faja sziklakerti dísznövény. A déli kutyatej (Euphorbia myrsinites) vastag karógyökerű, elfekvő szárú évelő. Hajtásain a szürkészöld levelek körkörösen, sűrűn állnak. Zöldessárga levelei a hajtásvégeken áprilisban nyílnak. Kőfalra vagy sziklakertbe ültessük. Napfénykedvelő, közepes vízigényű.

A farkas kutyatej  (Euphorbia cyparissias) tavasszal nyíló aranysárga virágaival díszít. Tudni kell, hogy a zöldborsó rozsda köztesgazdája, tehát ne tartsa az, aki kertjében zöldborsót termeszt. A fertőzött növény rövidebb és merevebb levelű lesz. A levelek fonákát rozsdasárga spóratömeg fedi be. Levelét hashajtónak használta a népgyógyászat.

Több fajuk egyéves. Ezek között akadnak leromlott talajon, ún. ruderális területeken élő gyomnövények is. Ilyenek a vézna kutyatej (Euphorbia peplus), a vesszős kutyatej (Euphorbia virgata). Egyéves dísznövény az amerikai gyopár vagy jégvirág (Euphorbia marginata) fehérszegélyű murvalevelei miatt kedvelt szegélynövény. Igénytelen, szárazságtűrő. Tartósított virágos hajtásait csokorlazítónak használják.

sárfű

sárfű

A vakondűző kutyatej, más néven sárfű ( Euphorbia lathyris) igazi díszértékét kékeszöld levelei képviselik, de fontos tulajdonsága, hogy a vakondok nem szeretik a gyökerében is termelődő tejnedv petróleumhoz hasonló illatát, ezért a vakond ásás közben, ha megsérti a gyökerét, elmenekül.   Ültessünk a veteményesbe néhány példányt. 1,5 méterre is megnövő, igénytelen növény. Zöldes virágzatát nyáron hozza. De csak akkor működik a vakondriasztás, ha a vakond megsérti a gyökeret! A növény mérgező, gyerekes kertbe nem ajánlott. A vakondűzésre nincs 100%-ban hatásos módszer. Miután a  vakond védett állat, elpusztítani tilos! Cikk ajánlat: Így tartsd távol a vakondot!

A sűrűlevelű kutyatej (Euphorbia characias) mediterrán, örökzöld évelő. Különleges megjelenésű, szoliterként a legmutatósabb növény. Az első éveben spirálisan növő, szálasleveleket fejleszt, a második évben pedig virágot hoz. A virágok jelentéktelenek, a tányér alakú murvalevelek teszik a virágzatot mutatóssá. A nektáriumok vörös vagy bíbor színűek.  Az elnyílt virágzati szárakat vágjuk vissza a talajfelszínig. Napos, védett fekvésbe, laza vagy vályogos talajba való. Eleinte gyakori öntözést kíván, később vízigénye csökken. Ellenálló. Tőosztással kora tavasszal szaporíthatjuk.

sűrűlevelű kutyatej

Fotó: panoramio.com

 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!