Léggömbhagyma

A május partiján játékosan lengedeznek a léggömbszerű díszhagyma virágok. A léggömbhagymák mozgalmassá, színessé és vidámmá varázsolják a kertet.

Senki ne húzza fel az orrát az ötletre, hogy hagymát ültessen dísznövény gyanánt. Bizony sok díszhagyma lehet kertünk ékessége, az apró termetű Allium moly-tól az óriás Allium gigantea-ig. Mindnyájan rendkívül ellenállóak, és szemet gyönyörködtető színvariációkban, rózsaszín, ibolyakék, sárga, fehér színű, mutatós virággömböket fejlesztenek. Remélhetőleg ennyi meggyőzés elegendő ahhoz, hogy máris kedved kerekedjen díszhagymát telepíteni kertedbe. Hadd mutassuk be az egyik kedvencünket, a léggömbhagymát.

léggömbhagyma virágzatok

Hagymanemzetség

Először ismerkedjünk meg a hagymafélék családjával (Alliaceae) és a hagymanemzetséggel (Allium). A család 30 nemzetségének mintegy 600 fajára jellemző, hogy a növényeknek föld alatti hagymája, ritkábban rövid rizómája van. Az Allium nemzetség fajainak zöme az északi féltekén terjedt el (Európa, Ázsia, Közel-Kelet). Sokan gyógy- és fűszernövények. Leveleik gyakran tőállók. Virágzatuk álernyő, amelyet két vagy több buroklevél vesz körül. Felső állású magházukból toktermés alakul. Jellemző, átható illatú vegyületeik a kéntartalmú hagymaolajok. A hagymát vágó háziasszonyokat a tiopropanol-kén-oxid ríkatja meg. Cikkeink hagyma témakörben itt!

Ismerd meg a léggömbhagymát!

A léggömbhagyma (Allium christophii) nemzetségének egyik legszebb virágú tagja. Irán, Afganisztán és Törökország a hazája. Az 50 cm magas léggömbhagyma levelei tőállóak, csövesek, a levélzet enyhén hamvas, szürkés zöld, U keresztmetszetű, a csúcs felé vékonyodó, enyhén serteszőrös. Magszára belül üres, alsó harmadában kidudorodó (felfújt) tőkocsány. Virágzata a magszár végén a sok apró virágból álló, gömb alakú, fejecskeszerű 20-30 cm átmérőjű ernyővirágzat. Csillagra emlékeztető virágai miatt hívják angolul Perzsia csillagának. Termése háromrekeszű tok. A teljes növény fokhagymaszagot áraszt.

Allium christophii virágai közelről

A léggömbhagyma csillagra emlékeztető virágai miatt kapta angolul a perzsia csillaga nevet.

Díszhagyma környezeti igényei

Legjobban tűző napon díszlik, félárnyékban és árnyékban hamar kikopik. Közepes vízigényű. Nagy szárazságban heti egyszeri locsolást kaphat, de nem szükséges. Különösen a kötött, nehéz, zsíros, agyagos, tápanyagban gazdag talajokra ajánlott, de a homokos talajokon is megél.

Díszhagyma kertészeti felhasználása

Virága száraz és vágott virágként is mutatós. Virágzata nagyon kedvelt és értékes vágott virág a ballagások idején. A vágott virágok hosszú életűek. Virágzata a virágok megtermékenyülését követően már szárítható, száraz virágként 2-3 évig is eltartható. Ha elvirágzott, és a növény visszahúzódott, akár meg is hagyhatjuk a termésfejeket, mert még hónapokig díszít. Másik lehetőség, hogy levágjuk, és fejjel lefelé függesztve szárítjuk díszítés céljából.

száritott diszhagyma virágfejek szárazcsokorban

Mikor, hogyan és hová ültessük a díszhagymát?

Magról is szaporítható, ha türelmesek vagyunk, de ebben az esetben 4-6 év múlva gyönyörködhetünk csak a virággömbökben. Hagymáját nem szükséges évenként felszedni, 4-5 évig, vagy még tovább is egy helyben hagyható. A sarjak leválasztása a nyugalmi időszakban történjen, a nagyobbak már a következő évben is virágozhatnak. Hagymáját tehát kora tavasszal duggassuk. Ekkor azonban csak a következő évben várhatunk virágokat. Ha mielőbb szeretnénk virágában gyönyörködni, akkor az ősz a megfelelő időpont. A hagyma mérete háromszorosának megfelelő mélységbe kerüljön a talajba, egymástól mintegy 30 cm távolságra. Magról vetve csak 4-6 év után virágzik.

díszhagyma csenkesz között

Mivel a levelek a virágzáskor már sárgulni kezdenek, évelők közé tanácsos ültetni. Legjobban csenkeszek között mutat.

diszhagyma társitás

De ültethetjük évelő gyógynövények közé is. Igen hatékony, ha talajtakaró évelők közé kerül. Ezek hamar kitöltik a hagyma leveleinek visszahúzódásakor támadt űrt. Az árnyékliliom, a macskamenta (Nepeta) és a Geránium levelei szintén takarják az üresen maradt helyet. Remekül mutat palástfűvel (Alchemilla), pasztell színű virágokkal, rózsákkal, peóniákkal. A fenti száraz, köves, természetközeli kertben látható a léggömbhagyma Kis-Ázsiai Ökörfarkkóró (Verbascum olympicum), búzavirág (Centaurea sp.), kaliforniai kakukkmák (Eschscholzia californica) , százszorszép (Bellis perennis)  társaságában.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!