Potenciális haszon- és dísznövény újdonságok

Több mint 1700 a tudomány számára eddig ismeretlen növényt fedeztek fel a közelmúltban, amelyek mint leendő haszon- vagy dísznövények jöhetnek számításba.

Sokan még a felfedezésük előtt eltűnnek, mert élőhelyüket az emberi tevékenység elpusztítja. De az új fajok többségét is szinte azonnal a kihalás veszélye is fenyegeti egyben. Például Maliban, egy uránbánya közelében felfedezett 10 virágos fát (Calophyllum) azonnal fokozottan védetté kellet nyilvánítani.

őserdő

Fotó: kew.org

Új mérséklet égövi növények

Az újonnan felfedezett mérsékelt övi növények zömét Törökországban és Kínában találták. Mindegyikük mint eljövendő új kertészeti hibridek alapfajai lehetnek.

Kínában felfedezett növények: rózsa (Rosa), klemátisz (Clematis), sisakvirág (Aconitum), törpe nebáncsvirág (Impatiens), primula (Primula), szeder (Rubus), borkóró (Thalictrum), hamuvirág (Ligularia), szarkaláb (Delphinium), püspöksüveg (Epimedium), aggófű (Senecio), gyöngyvessző (Spiraea), berkenye (Sorbus), szil (Ulmus).

Törökországban felfedezett növények: ibolya ( Viola), szegfű (Dianthus), fátyolvirág (Gypsophila), habszegfű (Silene), cickafark (Achillea) és imola (Centaurea).

További újdonság két vietnámi kamélia és egy új tibetimák (Meconopsis) Butánból. Iránban új viola fajt (Matthiola), Dél-Afrikában két gerbera fajt, Mexikóban egy új tölgyfajt (Quercus), Bolíviában egy hegyi tárnics fajt (Gentiana) találtak.

Új trópusi fajok

Sok új orchidea fajt fedeztek fel Dél-Amerikában és Délkelet Ázsiában. 11 kukoricalevél fajt (Aspidistra) találtak Vietnam erdeiben. 29 új begónia fajt találtak Borneón, Malajzia erdeiben, 10 új golgotavirágot pedig Kolumbiában. Indonéziában két új kancsóka (Nepenthes) fajról számoltak be. Felfedeztek még kontyvirágokat, filodendronokat (Philodendron), flamingóvirágokat (Anthurium), csápvirágokat (Arisaema), akváriumi növényként ismert Cryptocoryne.

Új szárazságtűrő növények

Beszámoltak 12 új kaktusz fajról (Rebutia, Echinopsis, Rhipsalis, Gymnocalycium)

Gazdasági jelentőségű élelmiszer növény jelöltek

Paszternák (Pastinaca), angelika (AngelicaTörökországban, kapricserje (Capparis) a Fülöp szigeteken, gyömbér (Zingiber) Távol Keleten, durián (Durio) Borneón, vanília (Vanilla) Brazíliában. Genetikai kutatások kimutatták, hogy a ma ismert cukornád hibridek őse a polinéziai, új névvel illetett Saccharum cultum. A Görögországban újonnan felfedezett takarmánybaltacim  (Onobrychis citrina) mint takarmánynövény jöhet számításba. 

Újonnan felfedezett gyógynövény jelöletek

Az allergiát is okozó viszketőbab (Mucuna) nemzetség fajairól köztudott, hogy a Parkinson kór kezelésére alkalmas. 2016-ban hét új faját fedezték fel. Két új Aloe vera-val rokon fajról számoltak be Dél-Afrikában.

(Forrás: stateoftheworldsplants.com)

Néhány újdonság közelebbről

Forrás: kew.org

Az Amazonas medencében a Kew botanikusai találtak rá a Tibouchina nemzetség egyik új fajára, a Tibouchina rosanae-ra. Valószínűleg egy különleges módon fotoszintetizáló növényről van szó, mert levelének fonákán és színén is találhatók gázcsere nyílások. Az eddig ismert fajok többsége kerti sövényként ismert. A fotón látható szirmait vesztett virág felfedi a különleges módon „könyöklő” porzókat.

Tibouchina rosanae

Fotó: W. Milliken

Etiópia hegyein fedezték fel az afrikai murvafürtként emlegetett nemzetségbe tartozó Commicarpus macrothamnus fajt, amelynek virágait ragacsos, rózsaszínű mirigyszőrök borítanak. Az eddigi legméretesebb faj. A majd 3,5 méter magas fácska törzsének átmérője 12 cm.

Commicarpus macrothamnus

Fotó: Ib Friis

A vajfafélék családjába tartozó (SapotaceaeEnglerophytum paludosum új fafajt a kameruni Korup Nemzeti Parkban kapták lencsevégre. A nemzeti park igen fajgazdag, őserdei fák tekintetében. A 39 méter magas fa 50 cm átmérőjű törzsén teremnek ehető gyümölcsei, amelyek magját valószínűleg a csimpánzok terjesztik. Lápos területeken él, ezért a termesztésben való felhasználása nehézségekbe ütközik.

Englerophytum paludosum

Fotó: Xander van der Burg

A Manihot debilis új manióka faj Brazília Alto Paraíso de Goiás vidékén él. A Brazíliában talált 11 új maniókafaj egyike. A manióka fontos élelmiszernövény, amelyből lisztet, kenyeret, keményítőt, alkoholos italokat készítenek. A brazil botanikusok szerint elképzelhető hogy olyan új élelemi fajra bukkantak, amely megfelel a klímaváltozással járó kihívásoknak, és ellenáll a betegségeknek.

Manihot debilis

Fotó: Jeronimo Moises Mendoza Flores

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Ternésvédő háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa