Gyömbér

A gyömbér a kurkumával és a majoránnával szoros rokonságban áll. Rizómája gyógyhatású, emésztési zavarok enyhítésére, émelygés, hányinger ellen használják a leggyakrabban. A rizóma ismert fűszer is, erőteljes, kissé csípős, jellegzetesen pikáns aromája miatt a konyhából nem hiányozhat. Megvásárolható nyersen, és őrölve is. Ízesíthetünk vele süteményeket, édességeket, szószokat, valamint likőröket is.

gyömbér tea

A gyömbér botanikája

A gyömbérfélék (Zingiberaceae) családjába tartozó gyömbér, (Zingiber officinale) egyszikű, évelő, rizomás lágyszárú, a trópusok nedves-mocsaras erdővegetációjának tagja. Síkvidéki esőerdők, eredetileg a trópusi Ázsia növénye, ám manapság már honosnak tekinthető Nyugat-Afrikában és Dél-Amerikában is. Génközpontja valószínűleg Délkelet-Ázsia. Az ép, nagy levelek hüvelyes levél-alapjaik egymásba átfogva „áltengelyt”alkotnak, ezáltal a jellegzetes „álszáras” habitus látszódik. A csúcsi elhelyezkedésű, nagy virágok zigomorf szimmetriát mutatnak. A porzótájra erős redukáltság jellemző. Az alsó állású termőből háromrekeszű magház fejlődik. A megporzás madarak vagy egérfélék közvetítésével történik. A drog, a rizoma (Zingiber rhizoma), ujjasan elágazó, 8–10 cm hosszú, 1,5–2 cm széles, belül sárgásszürke színű, szálkás törés, aromás illatú,csípősen kesernyés ízű.

Gyömbér, mint fűszer

Jellegzetes ízét és illatát az illóolaj (zingiberén (monociklikus szeszkviterpén) és bizabolén), a gingerolok (metil-gingerol és gingerol) és a shoagolok.

A gyömbér Dél- Ázsiában, Dél-Kínában és Indiában a térség konyhájának alapfűszere. Már a Kr.e. 3000 körül keletkezett első kínai nagy füvészkönyv, a Pen Cao Csing fontos gyógyszerként említi. A hagyományos indiai ájurvédikus orvoslás szerint a gyömbér nem csak a testet, hanem a lelket is erősíti. Fokozza az intelligenciát és határozottabbá tesz. Használatát Marco Polo is említi. Az ókori indiaiak testet és lelket tisztító szernek tartották. Vallásos ünnepek előtt gyömbért ettek, hogy leheletük édes, friss, isteneik számára kellemes. Az ókori Egyiptomban járványveszélyek elhárítására is alkalmasnak tartották. Valamikor az időszámításunk kezdetén jelent meg Európában, és különleges, ritka és drága áru volt. A spanyol és portugál hajósok révén Angliába és Amerikába gyomornyugtató italokat és sört készítettek belőle, ami a mai világos gyömbérsör előfutára volt.

A gyömbér gyógyhatásai

Fő összetevői

Gingerolok, ilyenek a (6)-gingerol (általában <1%-a rizóma súlyának), (6)-shagaol ( (6)-gingerol dehidroxilált analógja), (6)- és (10)-dehidro-gingerdion, (6)- és (10)-gingerdion, (6)-paradol, vallinoidok, galanal A and B, és zingeron. További összetevők a szénhidrátok, zsírok, ásványi anyagok, oleorezinek, vitaminok, viaszok, zingibain enzim.

Rák ellenes hatásai

A rizóma csípősségét egy vanillil ketonoknak köszönheti, amelyek erős gyulladáscsökkentő és tumor ellenes hatásáért felelősek. Galanal A és B tartalmáról kimutatták human limfóma sejtszaporodását gátolja.

Az elektronmikroszkópos képen látható: olajgömb, szállító nyalábok és keményítő szemcsék.

Gyulladáscsökkentő hatásai

Ízületi gyulladás kezelésénél is használhatjuk, mivel gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz, és gátolja a gyulladáskeltő anyagok képződését. Csökkenti a fájdalmat, az ízület mozgékonyságát és reggeli merevségét. Olaj formájában is alkalmazhatjuk a fájó ízületeknél. Gyulladáscsökkentő hatását ki lehet használni megfázásos, lázzal, gyulladásokkal járó betegségek kezelésére.  A lázat is mérsékli. A megfázást kísérő hörghurut és az influenzával járó izom- és mellkas-fájdalom enyhítésében is segít. A népi gyógyászatban is már rég óta használják – friss gyömbér rágcsálását, gyömbértea, vagy egykanálnyi mézbe csöpögtetve a gyömbérgyökér-törzsből frissen kipréselt lé fogyasztását ajánlják.

További hatásai

Alvadásgátló, hányingercsökkentő, fájdalomcsillapító, antioxidáns, köhögéscsillapító, kis mennyiségben szívösszehúzódás csökkentő, nagyobb dózisban növeli a szívizom anyagcseréjét és javítja a véráramot a koronáris erekben, segíti a gyomorsavtermelést, ugyanakkor más kísérletekben gyomorvédő hatását mutatták ki. Helicobacter pylori (a gyomorkapu (pylorus) szélsőségesen savas kémhatású (pH=1,5) közegében is életképes Gram-negatív baktérium) szaporodását gátolta in vitro kísérletekben. 6 g fölötti dózisban az emésztőrendszert borító epiteliális sejtek leválásához vezet. Immunerősítő, hatékony baktérium és vírus ellenes hatású. Az influenzavírusok elpusztításában is szerepet játszik. Koleszterinszint, zsír csökkentő, érszűkület ellenes hatású. Fogyasztó hatását étvágycsökkentő, hőtermelő, zsírégető hatásának köszönheti. Hőtermelő hatásán alapul, hogy segít a pozitív energia egyensúly helyreállításában és megakadályozza az elhízást.

A hagyomány szerint a gyömbérolaj felhevíti a hűvös, szomorú vagy félénk természetűeket. Mikor pedig a rómaiak felfedezték szerelmi hatóerejét, sokszor boraikat ezzel fűszerezték. A rózsával és korianderrel együtt a gyömbér az egyik leghatékonyabb afrodiziákumként.

Meghűléses tünetek kezelésére igen hatásos az alábbi keverék: Két evőkanál gyömbér, fél citrom leve és egy evőkanál mézet összekeverünk, és megesszük.

gyömbér cserépben

Gyömbér cserépben

Dézsás gyömbér

Jó, ha tudod! Bebizonyosodott, hogy a gyömbér is terjesztheti az Európában termesztett zöldségek és dísznövények különösen széles körére veszélyes, szinte bármivel terjedő Ralstonia pseudosolanacearum baktériumot, ezért semmiképpen sem ajánlott az élelmiszerként forgalmazott, vagyis ültetési anyagként be nem vizsgált gyökerek elültetése! (Magyar Mezőgazdaság)

Edényben otthon is nevelhetünk gyömbért! Az edény átmérője 35 cm, mélysége 30 cm legyen. Nyáron tartsuk a szabadban, erkélyen, virágládában, télen vigyük a szobába.

Ajánljuk szobanövényeidhez a Kertlap Kertészeti Webáruház megvásárolható kaspóinkat! AKertlap Kertészeti Webáruházban is vásárolhatsz LED növénynevelő izzókat, amelyek E27-es menetüknek köszönhetően egyszerűen becsavarhatók egy normál foglalatba.

A frissen vásárolt, nem szárított gyökeret, jobban mondva rizómát, északára kézmeleg vízbe áztassuk. Másnap függesszük fogpiszkálóval egy pohár szájára úgy, hogy a gyömbér alsó harmada érjen a vízbe. Minél dundibb a gyökér, és több a rügy, annál jobb. Ha az új gyökér már kb. 2,5 cm hosszú, akkor ültessük komposzttal kevert virágföldbe. Mélyre ültetni nem szabad. A félárnyékba helyezett edényben az alvórügyek 25 C körül kezdenek fejlődni. A fejlődést gyorsíthatjuk, ha kezdetben nejlonnal leborítjuk. Ha a növény már fejlődésnek indult, öntözzük bőségesen. Nyáron vigyük huzatmentes helyre, a szabadba, de teleltessük fedett helyen. A növény kb. 1 év alatt éri el az 1m magasságot. Télen leveleit elhullatja, elhal. Ilyenkor 10 C körüli hőmérsékleten tartsuk, és ne öntözzük.

Az anyanövény több növénykét is fejleszt. Ezeket bátran kiáshatjuk, és felhasználhatjuk. A néhány hónapos gyökerek már kiszedhetők. Legmegfelelőbb, ha az őszi szezon végén vesszük ki őket. Szárítást követően pedig, levegős helyen, hűtőben tárolhatjuk.

A gyömbér könnyen hámozható. Miután hatóanyagának java közvetlenül a héj alatt található, ezért minél vékonyabban hámozzuk. Szárítás után őrölve tárolhatjuk, illetve használhatjuk fel.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa