Aloé doktor

Az aloé a liliomfélék családjába tartozik. Körülbelül 250-300 féle aloé létezik, de csak néhány rendelkezik gyógyító hatással (pl. Aloe ferrox, Aloe arborescens, illetve az Aloe vera). Gyógyászati felhasználásra az Aloe vera (más néven Aloe barbadensis Miller) a legalkalmasabb.

Aloe vera növény

Aloe vera gyógyhatásai

Az Aloe Vera leveléből származó sűrű növényi nedvnek (ez a gél, amiről még részletesebben is lesz szó) négy fő hatása van: gyulladáscsökkentő, gombaölő, antibiotikus és regeneráló. Erősíti az immunrendszert, gyomor, és emésztési problémák ellen hatásos, a béltraktus kiváló szabályozója. Méregtelenítő, vértisztító, gyulladáscsökkentő, vírus ellenes, baktériumölő, csíraölő, gombaölő, stressz oldó hatása van. Kiváló izületi, reumás panaszok kezelésére.

Aloe tejnedv

Az orálisan, szájon át fogyasztott aloe tejnedvéből készült szerek székletlazító hatását kimutatták. Egyes készítmények aloin tartalmuknak köszönhetően, patkányokon végzett állatkísérletek szerint az emésztőrendszerben tumorképző hatású. Az aloin az aloe hámrétege alatt található sárga tejnedvben fordul elő. A tejnedv színe sárga, íze keserű. A tumort kiváltó vegyület azonban bizonyos kifehérítő eljárások során eliminálódik. Ahhoz azonban a gyártók által eljárási folyamatot kell ismerni ahhoz, hogy az adott készítmény fogyasztása rejt-e ilyen kockázatot. Egyes esetekben hasmenést és hasgörcsöt váltott ki az aloin tartalmú készítmények fogyasztása. Csökkentheti a vércukorszintet. Egyes esetekben nem bizonyító erejű összefüggést találtak hepatitisz kialakulása, és az aloe fogyasztás között.Külsőleg bizonyos bőrpirosodás és pszoriázis ellen hat.

Forrás: nccih.nih.gov

Aloe gél

Ha a zöld levélbőrt óvatosan eltávolítják, megmarad az úgynevezett levélbelső, egy átlátszó, meglehetősen sűrű massza. Majd a levélbelsőt kipréselik. Így nyerik a gélt. Ez koncentráltan tartalmazza a hatóanyagokat.

A gél több mint 300 féle hatóanyagot tartalmaz. Ezek között a legfontosabbak a vitaminok, ásványi anyagok, aminosavak, összetett szénhidrátok. Az Aloe vera pozitív hatásáért nem egyetlen összetevő a felelős, hanem az összes alapanyag együttesen fejti ki hatását. Mégis ki kell emelni a gél különleges hatású mannóz -galaktóz összetett szénhidrát tartalmát, amely különösen sokféle jótékony hatással rendelkezik.

Főképp külsőleg használják az aloé gélt, leginkább kozmetikai célokra, bőrproblémák, hámsérülések, leégés kezelésére.  Belsőleg pedig székrekedés ellen. De fogyasztják ízületi gyulladás, láz, bélgyulladás kezelésére is.

aloe gél

Tartsd szem előtt

Az aloe gél külsőleg történő használata biztonságos. Hámosító, sebgyógyító hatására nincs elég bizonyíték. Belsőleg az alo gél használható. De sok egyéb gyógyhatásait, pl. bőrfiatalító, méregtelenítő, immunerősítő hatását nem tudták kétséget kizáróan bizonyítani.

Aloe tejnedvet ne fogyassz! Más gyógyszerek fogyasztása esetén tájékoztatni kell az orvost, ha aloe készítményt is fogyaszt a beteg.

Forrás: nccih.nih.gov

Aloe vera házi felhasználása külsőleg

Vágjuk le éles késsel a növény két idős, jól fejlett levelét. Fektessük egy tálba, és a középvonala mentén nyissuk fel. A kibuggyanó növényi nedvet fogjuk fel egy tálba. Hígítsuk meg saját testápolónkkal. Keverjük össze, zárjuk le, és tároljuk a hűtőben. Az így nyert zselével próbálkozhatsz kisebb égési sebek, horzsolások gyógyításával vagy száraz bőr hidratálásával.

Cikk ajánlat: Biokertet is gyógyít az Aloe vera

Így tarts Aloét

Az aloé hálás szobanövény, mivel egy kevés vízen kívül semmi másra nincs szüksége. Kedveli a napot, de árnyékban, tápanyagban szegény talajon isis megél. Azonban megsínyli, ha huzamosan száraz talaj és +6 Celsius foknál alacsonyabb a hőmérséklet. A szabadban tartott növényt még a hideg beköszönte előtt vigyük be! 10-15 cm-es sarjakkal könnyen szaporítható. A sarja a tövön is hagyhatók, így növényünk mutatós növénycsoporttá növekedik.

Zsilinszki Pál kertészmérnök szerint az aloék meleg és napfényigényes növények. Lakásban napos, déli fekvésű ablak közelében tartsuk, de legjobb helyük a szabadban van. Tenyészidőben rendszeresen öntözzük, de túlöntözését kerüljük. Földjük legyen humuszos és jó vízáteresztő. Télen 10°C körüli hőmérsékletet és világos helyet biztosítsunk számukra, mérsékelt öntözés mellett. A megfelelő téli körülmények azért is fontosak, mert jó néhány faj virágzása a téli időszakra esik. A legtöbb aloé sarjakat nevel, szaporíthatjuk ezekről és magvetéssel is. Április-május a legjobb szaporítási időszak.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa