Növényvédelem a házikertben

Növényvédelem egyszerű, háztartási szerekkel és okos gondoskodással a házikertben. 

Mielőtt elolvasod, jó, ha felkészülsz itt: Te is lehetsz okos ökológus, ha így véded a növényeidet!

levéltetvek rózsán

A növényvédelem a jó minőségű vetőmaggal és a megfelelő fajta kiválasztásával kezdődik. A fajtaválasztásnál válassz hazai fajtákat, hiszen ezek viselik el a legjobban a hazai klímát. Keress rezisztens fajtákat, hogy elkerüld a járványos megbetegedéseket!

Növényvédelem okos gondoskodással

Add meg a növényeknek, ami jár neki. Hiszen akkor hozza a legjobb formáját, és ilyenkor a legellenállóbb is.

Használj jó minőségű, minősített földkeveréket akár a cserepes növényekhez, akár magvetéshez, akár kerti talajod javításához. Ha a kertedből, bárhonnan kitermelt humuszos felső talajréteget használnád, ne feledkezz meg a talajfertőtlenítésről. Kis tételnél, 1-2 virágcserépnél a jól beöntözött talajt háztartási villanysütőben is kezelheted 90-95°C-os.

Távolítsd el folyamatosan az ágyásból konténerből a lehullott leveleket. A gombákat így megfosztod legjobb búvóhelyeiktől. Biztosíts megfelelő légjárást, ne zsúfold a növényeket. Ezért is fontos a tő- és sortávolság betartása Öntözz reggel, hiszen az esti, éjszakai párás, hűvös környezet kedvez a kórokozók elszaporodásának.

Mulcsozz május közepén, amikor a talaj már felmelegedett. A mulcs előnyei, hogy megakadályozza a talajeróziót, tartja a nedvességet, lebomlásával trágyázza a földet, jó szerkezetet ad a talajnak, és ami most kiemelendő, hogy gátolja a gyomosodást, természetesen előzetesen a felületet gyomtalanítani kell, és a talajból a gombafertőzéseket terjedését is megakadályozza.

A gyümölcsfák közelében tárolt vödörben tárolj rézgálicos vizet. A lehullott gyümölcsöt ebbe tedd, így nem fertőzik a talajt.

További információk: Betegségek, kártételek elkerülésének 10 módja; Vegyszermentes kertészkedésHasznos társítások; A gyommentes kert három titka; környezetbarát gyomirtásMeztelen csiga

vetemény a házikertben

Ha mindent betartottál, akkor se gondold, hogy minden problémát megoldottál. Így is felléphetnek kártevők és kórokozók is.

Növényvédelem háztartási szerekkel

Levéltetű, üvegházi molytetű, tripsz, takácsatkák ellen használj háztartási szereket! Az alábbi permetlét készítsd el: 70% izopropil alkoholt (patikában beszerezhető fertőtlenítő szer) használva 1 rész alkohol 3 rész víz. Adj hozzá 2-3 csepp nedvesítőszerként működő mosogatószert, még jobb a mosószappan reszelék (1 evőkanál szappanreszelék 1 liter oldatba), vagy néhány csepp főzőolaj. Másik lehetőség: 3 rész  víz helyett 3 rész minimum 2% zsír tartalmú tej és víz 1:1 arányú keverékét használd. Permetezz alaposan, a levél fonákot is!

Egy másik lehetőség: 2 dl 70% izopropil alkohot, 2 dl bio általános tisztítószer, 2 dl víz oldata. Ez is kontakt szerként működik, tehát egyenesen a kártevőkre kell permetezni. Néhány perces várakozási idő után tiszta (eső)vízzel mosd le a növényről az oldatot. A permetezést három egymást követő napon végezd el.

További lehetőségekről olvashatsz itt: Ökológiai védekezés a levéltetvek ellen

Gombák ellen hígított 3%-os hidrogén peroxid oldattal permetezz: 3%-os hidrogén peroxid oldatot és a desztillált vizet keverd 1:1 arányban. Vigyázz, mert az ennél töményebb oldat kárt tesz a növényben. A hidrogén peroxid oldatot tárold barna, jól lezárt üvegben. Eső után vagy hetente egyszer permetezz. Ne csak a levelet permetezd, hanem a szárat is.

Ezeket a szereket szobanövényekre is használhatod!

Jutka mama növényvédelmi tanácsai:

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa