Lemosó permetezés tél elején és tél végén

Annyi kártevő és kórokozó várja ugrásra készen a következő szezont, hogy lombhullás után és rügyfakadás előtt is ajánlott lemosó permetezést végezni!

Milyen kártevők, kórokozók ellen érdemes bevetni a lemosást? – a törzsön, ágakon, kéregrepedésekben áttelelő károsítók ellen. Ilyenek a kéreg alatt áttelelő levéltetvek tojásai, pajzstetvek, atkák tojásai, a leveleken, gümölcsmúmiákon áttelelő kórokozó gombák (lisztharmatok, tafrina, monília) spórái.

 

gyümölcs múmia

Gyümölcs múmia

A lemosó permetezésnél lényeg a bőséges lékijuttatás, célja, hogy a permetlé becsurogjon a fakéreg, a fás részek mélyedéseibe, repedéseibe. A permetszer ölő hatása akkor optimális, ha a permetlé egyenletes rétegben, mindenhol bevonja a fák és a károsítók felszínét. Jusson a permetszerből a fák alatti avarra is.

Ajánlott permetezőszerek

A kéntartalmú szerek lisztharmat, tafrina és egyes kártevők, pl. atkák, tetvek ellen hasznosak. A hatékony szerek poliszulfid tartalmúak, ilyen például a növényvédelmi hatással is bíró, Tiosol mészkénlé, amelyet lombtrágyaként forgalmaznak, lemosó permetezéshez 5-8 %-os permetlevet kell készíteni. Cikk ajánlat: A takácsatkák szívogatás nyomai világos pöttyök formájában látszanak a levelekenÖkológiai védekezés a levéltetvek ellenGyümölcsfák kártevői

Nagyon fontosak a réztartalmú szerek a többi gomba, valamint a baktériumos betegségek ellen. A réz az egyetlen baktériumölő szerünk pl. tűzelhalás ellen, és egyben nagyon sok jelentős kórokozó gombára is kiváló. Ahol gondot okoztak nyáron a monília, a tafrina levélbetegségek, ha varasodásra érzékeny alma és körtefajtáid vannak, ott mindenképpen rézzel kezelj. Tehát ide tartozik az összes csonthéjas, almástermésű és héjas -gyümölcsök mellett a málna és sok dísznövénycserje is. Bármelyik rezes szerrel dolgozhatsz. Sokan még mindig a klasszikus rézszulfátra (rézgálicra) esküsznek, pontosabban az ebből készített bordóilére (2-3 %-os). A rézszulfát (rézgálic avagy a kékkő) már csak lombtrágyaként (EK műtrágya) szerezhető be. Mésszel összekevert változata a bordói por. Házikerti felhasználásra kapható még a Rézoxiklorid, és a jó tapadást biztosító réhidroxid tartalmú készítmények, a tribázikus rézszulfát hatóanyagú készítmények. Cikk ajánlat: Őszibarack levélfodrosodásaGyümölcsfáink ádáz ellensége, a monília;

A komplex készítmények a sokféle kártevővel és kórokozóval küzdő kertekbe ajánlottak. A réz- és kéntartalmú szerek közül használható házikertben a Bordói lé + Kén.

tél végi lemosó permetezés

A növényi olajok, paraffinolaj, a vazelinolaj tartalmú olajos permetszerek, kombinált készítmények a kéregrepedésekben áttelelő kártevők, például atkák, pajzstetvek ellen is hatásosak. Ezek gyakorlatilag a levegőtől zárják el a kártevőket. Kipermetezve az olajréteg befedi a rovar testét, és az oxigén hiányában elpusztul. Tavasszal a levéltetveket még utólagosan is riasztja az olajos felület, és nem szívesen rakják az olajos felületre a tojásaikat. Az olajos szerek réz+olaj, kén+olaj, réz+kén+olaj összetételben kaphatóak. Előnyük, hogy kényelmesen, egy menettel több ellenséget is gyéríthetsz. Hátrányuk, hogy gyakran kisebb mennyiségű hatóanyagot tartalmaznak, nem tudsz velük oly mértékű csapást elérni, mint a töményebb egy hatóanyagú szerekkel. Vegyszermentes termesztésben a Bordói lé+kén-hez emulzió képző szerek keverhetők, például a paraffin tartalmú Vektafid A vagy a napraforgó olaj tartalmú  Biola-Agro. Az Olajos Rézkén nevű házikertben jól használható készítményben a réz, a kén és az olaj együtt van.

A permetszeren található leírás alapján állítsd be a permetszer töménységét, illetve vásárláskor kérj tanácsot a koncentrációt illetően. Általában elmondhatjuk, hogy a permetszerek, fajtától függően 1-5%-os töménységben adhatók a nyugalmi időszakban.

Mikor permetezz?

Egyszer ajánlott tél elején permetezni, általában azt javasolják, hogy amikor a fák legalább 50%-ban elvesztették a lombjukat, egészen a fagyok beálltáig bármikor. Míg a csupasz fákon jobban éri a kérget, a fás részeket a permetlé, addig a lombját részben még megtartott fák esetében a lombot is kezeled, ezért a lehullott lombokról a következő év tavaszán jóval kevesebb kártevő és kórokozó kerül vissza a növényekre.

A másodi permetezés rügypattanás előtt ajánlatos, amikor a az előző permetezést, és a téli fagyokat túlélő kártevők már ébredeznek. A kártevők ilyenkor a legérzékenyebbek a permetezésre.

Kizárólag száraz időben permetezz, mert ezek mind kontakt szerek, és az eső lemossa őket a felületről. A permetezést kövesse legalább három nap száraz időszak. Optimális a 8-10 ℃-os hőmérséklet az olajos szerek esetében, mert az olaj ez a latt a hőmérséklet tartomány alatt megdermednek, de minden esetre fagymentes, szélcsendes időben kell permetezni. A permetlé hőmérséklete a levegő hőmérsékleténél magasabb, 15-20 ℃ legyen.

tél végi lemosó permetezés

Örökzöldek lemosó permetezése

Sokan nem tartják szükségesnek az örökzöldek lemosó permetezését, hiszen a fennmaradó lombok akadályozzák a fás részek lemosását, azonban a manapság erősen elszaporodott kártevők és kórokozók miatt több szakember tanácsolja alkalmazását. Az örökzöldeket ne permetezd együtt a lombhullatókkal!

A japán kecskerágón élő kecskerágó pajzstetű, a lucfenyőn, ezüstfenyőn, tuján, cukorsüveg fenyőn élő fenyő takácsatka, az álciprusokon élő teknős pajzstetvek, a borókán, tuján élő boróka pajzstetű, az ezüstfenyőn élő ezüstfenyő levéltetű, a lucfenyőkön élő gubacstetvek ellen javasolt nyugalmi állapotban egy lemosó permetezés. A fenyő- és tujaféléket csak rezes és kénes szerrel permetezd, tűleveleűek esetében olajtartalmú permetszerek használatát sokan nem javasolják, mert eltömi a gázcserenyílásokat. Az örökzöldekhez használt permetszer koncentrációja kisebb legyen, mint amit a lombját vesztett, lombhullató fák permetezésére használsz.

Jó tanácsok

  • Bőséges lémennyiséggel, áztatás szerűen permetezz! A legkisebb kéregrepedésbe is be kell jutnia a permetlének!
  • Azonban a lecsurgó permetszer károsítja a talajlakó mikroorganizmusokat, állatokat, ezért védd a talajfelületet fólia tereléssel.
  • Viszont az őszi kezelésnél a lehullott lombot is permetezni kell! Illetve a permetezés csak a megfelelő avarkezeléssel együtt hatásos. Pl. levelek összegyűjtése, elásása. A fán maradt gyümölcsmúmiákat is ajánlott a tél folyamán összegyűjteni és megsemmisíteni.
  • Kora tavasszal mindig a kéregkaparás (törzskezelés kaparóvassal, drótkefével, ami elsősorban környezetkímélő növényvédelmi célokat szolgál. A kártevők ugyanis a kéreg alá bújva telelnek át. A lehullott kérget a fa alá terített papíron gyűjtsd össze, majd, lehetőség szerint, égesd el.), metszés és sebkezelés után permetezz! Így nagyobb a hozzáférhetőség, szellősebb a korona, és meggátolod a kórokozók bejutását a metszés okozta sebeken keresztül.
  • Permetezőszer vásárláskor nézd meg a címkén található leírást, és kövesd a használati utasítást.
  • Sok lemosószer nyáron is felhasználható, egyes olajok pl. adalékként keverhetők a permetlevekbe, hogy azok jól terüljenek a lombfelületeken, ami növeli a permetszerek hatékonyságát, más készítmények a szezonban lombtrágyaként kondícionálják a növényeket, Inkább ezeket a többhasznú szereket válaszd.
  • Amennyiben két menetben rézzel és kénnel, majd olajjal is védekeznél, mindig az előbbiekkel kezd. Ellenkező esetben az olajos bevonaton nem tapadnának meg a gombaölők.
  • Feleslegesen ne tárolj vegyszereket otthon.

Cikk ajánlat: Az áttelelő kártevők ugrásra készen várják a tavaszt; Rezes permetezés helyes használata gyümölcsösbenPermetlé készítés alapjai

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa