Tény vagy mese a tejes permetezés jótékony hatása?

A növényvédelmi céllal történő tehéntejes permetezés több évtizedes múltra tekint vissza, mert a megfigyelések szerint a permetlé gyengéd gombaölő és vírusölő hatással rendelkezik, továbbá a magas zsírtartalmú tej rovarölő hatású is egyben (pl. levéltetvek ellen). Ezekre a hatásokra a kertészek jöttek rá tapasztalati úton, majd később egzakt kísérleti eredmények is alátámasztották a tejes permetlé lehetséges gombaölő (antifungális), vírusölő (antivirális) és rovarölő (inszekticid) hatását. A hatásmechanizmusokra azonban egyelőre inkább elképzelések születtek, semmint tudományos bizonyítékok.

tejes kancsó

Tejes permetezéssel a lisztharmat ellen

A tej lisztharmat elleni pozitív hatásával foglalkoztak a legtöbbet a kutatók. A témában úttörőnek számít Wagner Bettiol brazil kutató, aki 1999-ben kimutatta, hogy a friss, nem pasztőrözött, vízzel hígított tehéntej cukkini lombjára permetezve hatékony a lisztharmat elleni védekezésben üvegházi körülmények között. A 40 térfogatszázalékos (A térfogat% megmutatja, hogy 100 térfogategység elegyben (oldatban) hány térfogategység vizsgált komponens van.) tejet tartalmazó vizes oldattal végzett heti lombpermetezés 85-90%-kal csökkentette a betegség súlyosságát. Fontos megjegyezni, hogy Bettiol friss, pasztőrözött és nem homogenizált tejet használt!

A tejalapú permetezés egyik lehetséges hatásmechanizmusa a tej azon képessége, hogy megemeli a levélfelületek pH-értékét, ami gátolja egyes gombaspórák csírázását. A tej közvetlenül hathat a kórokozóra csíraölő tulajdonságai és/vagy sótartalma miatt. Születtek elképzelések arra nézve is, hogy a tej a növény ellenállóképességét növeli, és így fejti ki közvetett hatását, továbbá segít megtelepedni a levélfelületen olyan ellenlábas mikroorganizmusokat, amelyek mintegy kiszorítják a kórokozót a levélfelületről.

A lisztharmat elleni gombaölő hatást tökféléken bizonyították, de nincsenek adatok dísznövényekre vonatkozóan. Fontos megjegyezni, hogy inkább a megelőzésben hatékony a tejes permetezés, a már megbetegedett növényekre kevésbé hat, és a fiatalabb levelekre permetezve hatékonyabb, míg az idősekre permetezve a hatékonysága csökken.

Tejjel a vírusok ellen

Kísérletek bizonyították azt is, hogy a 20-30%-os vizes-tejes permet vírusok ellen is hat, így pozitív eredménnyel zárultak például a mozaik vírusokkal végzett kísérletek. 30% hígításban használt friss tej mutatkozott a leghatékonyabbnak a Brazíliában és Floridában végzett kísérletek szerint. A hatásmechanizmus ebben esetben sem tisztázott, valószínűleg fizikai és kémiai hatást is kifejt a permetlé. Hallottál már arról, hogy vírusok elleni bio alapú kézfertőtlenítőként is használják a tejes oldatot? No nem az orvosi rendelőkben, hanem vírusérzékeny palánták átültetésekor. Ezzel kívánják megakadályozni a vírusátvitelt egyik növényről a másikra.

tejes permetezésTejjel a levéltetvek ellen

Ami a tej rovarölő hatását illeti, valószínűleg a tej filmréteget képez a kártevőkön, amitől azok elpusztulnak, illetve a permetlé segítheti a kártevőket megbetegítő kórokozók elszaporodását. Üvegházi káposztatermesztésben javasolják például a tejes permetezést, amely hatékonynak bizonyult mind a lisztharmat, mind a levéltetvek ellen, 10%-os hígításban használva. A kísérleteket Brazíliában végezték.

Mi lehet a tejes permetezés hátránya?

A tejes permetezésnek valójában mellékhatása, hátrányos hatása nincs, kivéve, hogy a tejzsír bomlása során esetleg kellemetlen szagok keletkezhetnek. A tejes permetlé megszáradása után a levélen esetleg nem nyújt esztétikus látványt, valamint a levelekre száradó sovány tej növelheti a feketerothadás, lágyrothadás és alternáriás levélfoltosság fellépésének veszélyét, legalábbis keresztesvirágúakban ezt tapasztalták.

Jutka mama így ajánlja a tejes permetezést

Készítsd el az alábbi permetlét: Egy rész tej négy rész vízzel hígítva, adj hozzá egy evőkanál káliszappant, és 10 naponta permetezd a levelekre. Megelőzésre való, nem gyógyításra.

  • Paradicsomra fitóftóra megelőzésére és kálciumhiány ellen. Lombtrágyaként használva, virágzástól kezdve.
  • Uborkára, tökfélékre terméskötődés segítésére, és gombabetegségek ellen.
  • Káposztafélékre káposztalepke ellen,
  • rózsára, eperre gombabetegségek ellen,
  • köszmétére lisztharmat ellen, nagyobb koncentrációban, két adag tej és négy adag víz.

A 2,8%- vagy annál nagyobb zsírtartalmú tej a levéltetvek, egyéb kártevők ellen is hatékony.

Jutka mama tanfolyamaira itt jelentkezhetsz: biokertesz-tanfolyam.hu

Az fentiek bizonyítják, hogy a tejes permetezés hatása nem mese, egy valóban hatékony eszköz a biokertészek kezében, különösen a gombafertőzések megelőzésében jeleskedik.

Források:

  • Scientia Horticulturae, Vol. 203, 2016, pp 126-130
  • Crop Protection, Vol. 18, Issue 8,1999, pp 489-492
  • Online biokertész, nyári kurzus, 4. előadás
Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

faöntöző zsák