Konyhakert négy lépésben

Mini konyhakert 4 lépésben kezdő, időhiányos és derékfájós kiskertészeknek, városi kertészeknek. Ilyen egyszerű! Vagy mégse?

Sokan vannak, akik mindig is bőven termő haszonkertről, sikeres kertészkedésről álmodoztak, de megfelelő mennyiségű pénz, extra idő, hely, jó talaj és gépi eszközök híján lemondtak róla. Nos, ők se essenek kétségbe, mert soha nem késő!

A kertészkedés nem szükségszerűen pénzköltést vagy időpocsékolást jelent. A helyhiány szintén nem lehet hivatkozási alap. Kis ráfordítással és kevés erőfeszítéssel is kialakíthatjuk konyhakertünket, és fogyaszthatjuk saját termésünket.

Válogass magadnak kedvedre való paradicsom vetőmagvakat a Kertlap kertészeti Webáruházban.

Elég, ha van egy 3x 4,5 méteres területünk, amire elhelyezünk néhány komposzttal teli zsákot, és máris megtermelhetünk 28 hagyományos zöldséget, és lesz friss paradicsomunk, paprikánk, uborkánk, cukkinink stb.

Első lépés – helyválasztás

A hely megválasztása sarkalatos kérdés. lehet ez a társasház kertje, a grund egy szelete, mindig a lehető legnaposabb fekvést válasszuk. Legmegfelelőbb, ha végig süti a területet a nap, de ha választani kell a délelőtti és délutáni benapozottságot illetően, válasszuk mindig a délutánit. Hiszen a zöldségek többsége meleg és fényigényes, gondoljunk csak a paradicsomra vagy a paprikára. Ha árnyékos helyet választunk, a növények elmaradnak a fejlődésben, nem is beszélve a különböző kórokozók elszaporodásáról.

Cikk ajánló az első lépéshez: Kertünk adottságai

konyhakert fekvése

Második lépés – talaj előkészítés

Ne rémítsen el az ásás és a derékfájás gondolata. Hiszen elég csak ott ásni ahová ültetünk. A többi helyet pedig vastagon takarjuk mulccsal többek közt azért, hogy megvédjük a területet a gyomosodástól. Cikk ajánlat: Sorközök takarásának előnyei és lehetőségei

A növények elhelyezésekor általánosan elmondható, hogy az olyan tipikus kerti zöldségek, mint a paradicsom, paprika, uborka, egymástól kb. 60 cm tőtávolságra kerülhetnek. Így beférünk a növények közé, és a növekedésüket sem gátoljuk. Ezzel a módszerrel kb. 28 db. növényt ültethetünk egy 3x 4,5 méteres területre.

talaj felásása

Kora tavasszal, ha kijelöltük a növények helyét, ássunk mindegyikük számára egy 30 cm átmérőjű, 25 cm mély ültetőgödröt. A gödröt töltsük fel minden jóval, komposzttal, szalmával és kerti földdel. Tegyünk bele mindenből egy kicsit úgy, hogy kb. 7-10 cm-rel a talajszint fölé domborodjon. A köztes részt pedig töltsük ki fóliával vagy kartonpapírral (erre a célra megfelel a szétnyitott kartondoboz), a felszínét pedig borítsuk szalmával vagy forgáccsal vagy avarral.

Cikk ajánló a második lépéshez: Szalma mulcs; Lasagne kert

Harmadik lépés – ültetés

Palántázás, csíráztatás, termesztés? Ajánljuk termékeinket a Kertlap Kertészeti Webáruházból.

Ha elérkezett az ültetés ideje, azaz a fagyok elmúltával, nekiláthatunk a palánták ültetésének. Megjegyzendő, hogy a palántákat magunk is előállíthatjuk magvetéssel, vagy vásárolhatjuk is őket. A dolog egyszerű, hiszen a gödröt már előkészítettük a növények számára. Emeljünk ki egy kevés földet, esetleg még érett komposzttal gazdagítsuk a talajt, és növényt beültetjük, a talajt körbelapogatjuk és takarjuk még kb. 2 cm vastagon komposzttal. Ezzel növeljük a talaj tápanyagellátást növeljük a talaj humusztartalmát, amelyből minden esőzés vagy öntözés alkalmával kioldódik és lemosódik némi tápanyag a gyökérzónába. Ha híján vagyunk a komposztnak, takarjuk a növény körül a talajt avarral vagy szalmával. Így csökkentjük a gyomosodás veszélyét és segítünk megőrizni a talaj nedvességtartalmát.

palánta kiültetése

Ha ez az egész procedúrát minden évben megismételjük, idővel a kertecske talaja egyre jobb minőségűvé válik.

Cikk ajánló a harmadik lépéshez:
Palánta nevelés; Palántázási praktikák; Palántanevelés otthon; Csíráztató edények
A komposztálás elméleti alapjai; Komposztálás
burgonyafélék; gyökérzöldségek; levélzöldségek; tökfélék;

Negyedik lépés- kertfenntartás

Időnként töltsük újra,  újítsuk meg a mulcsot, hogy távol tudjuk tartani a gyomokat, és a talaj nedvességtartalmát is megőrizzük. Meleg, száraz időben ne feledkezzünk meg az öntözésről. Ilyenkor 2-3 naponta jól öntözzük be a talajt, hogy a víz levándoroljon a teljes gyökérzónába. A legajánlatosabb a hajnali vagy reggeli öntözés, még a felmelegedés előtt.

Vigyázzuk, hogy ne tapossuk össze a növények közelében talajt. Próbáljunk meg a mulccsal fedett részeken közlekedni.

Cikk ajánló a 4. lépéshez: Kert védelme kánikulában; Vegyszermentes kertészkedés; Öntözés; Esőztető öntözés házilag

csigák elleni védelem

És kész is vagyunk! Elmondhatjuk, hogy van saját kertünk!

További termesztési lehetőségek: Mini zöldségeskert; Kis kertek, extravagáns megoldások; Balkonkertészkedés; Kert a hordóban; Ültessünk konténerbe; Kert szalmabálán; Lasagne kert

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Zöld Pajzs

Bactofil por