Érintsd meg a kerted!

Itt az ideje, hogy olyan kertet tervezz magadnak, ahol nagy szerep jut a tapintásnak! Akkor válik teljessé a kerted, ha összeadódik benne a látás, a tapintás és a szaglás élménye.

Tél vége felé már alig várod, hogy megkezdődjenek a kerti munkák. Hiányzik a természet érintése, amikor megérinted a növényeidet, amikor vetsz, ültetsz, gyomlálsz, szüretelsz, vagy amikor megszemlélve munkád eredményét szeretettel megsimíthatsz egy-egy levelet, hajtást vagy leheveredhetsz a fűbe.

Érintés-tudatosan kialakított kert

Milyen fontos a kertkapu! A kertkapun betérő látogató már attól is jól érzi magát, és pozitív érzelmekkel közeledik feléd, ha a kapura felfuttatott növények megcirógatják. Ha éppen te haladsz át rajta, elönt az otthon békéjének érzése. Ugyanilyen hatást érnek el az ügyesen elhelyezett, futónövényekkel befutott pergolák, lugasok és virágrácsok

kerti út

Alakíts ki kerti utat! Milyen remek dolog végigmenni a kerti úton, amikor a murva ropog a lábad alatt. Vagy érzed az út tégláit, járólapjait. Menet közben megérintenek az útra hajló ágak, lábszáradhoz érnek a bókoló virágok. Cikk ajánlat: Téglajárda, kerti út

Legyen tér a kertedben! Megnyugtató járkálni a kertben, és élvezni, amikor megreccsen a talpad alatt egy-egy lehullott gallyacska, surrog a fű, zörög az avar. Mindegyikük más- más élményt nyújt a talpadnak. Hát még, ha nyáron mezítláb sétálsz!

Legyen pad a kertedben! Amikor ráülsz, szinte önkéntelenül is megsimogatod a kezed ügyébe hajló ágakat. Nincs növény a pad körül? Semmi sincs veszve! Vagy áthelyezed a padot, vagy a megfelelő időben köré raksz pár dézsás növényt, nehogy lemaradj erről a megnyugtató tevékenységről.

pad

Kellemes, érdekes tapintású növények

díszfüvek

A „ne nyúlj hozzám” növényeket tartsd távol a kerti úttól, padtól

Sok növény védik magát, nehogy letapossák, netán elfogyasszák őket. Szúrnak, mint a sövénynek kitűnő galagonya, borbolya, magyal, vadrózsa. Sokunk kedvencét, a nemes rózsát is említhetjük. A rózsák szirma kimondottan selymes tapintású, tüskés szárának szúrása viszont igencsak fájdalmas. Néha elég, ha kúszó boróka vesz körül egy területet, és máris elmegy a kedve akár a házi kedvencednek is, hogy átkeljen rajta.

rózsa

A furfangos növények némelyike úgy terjeszti termését, hogy az állatok bundájába tapadva terjed, idegen segítséggel. Na persze a te ruhádba is beakadhatnak a termések. Ilyenek fészekpikkelyeinek kampós végével kapaszkodó, szúrós levelű pl. a bogáncs, az iringó, a szamárkenyér, a bojtorján, a szúrós szerbtövis, a máriatövis. Vannak növények, amelyeknek minden része ragad, ilyen pl. kertben gyomként előforduló ragadós galaj, amelynek termését, hajtását apró horgas szőrök borítják.

Sok növény érintése okozhat allergiát. Bőrpírt okozhat pl. a boróka, a szömörce, a füge érintése. Csúnya ekcémát okozhat pl. az ezerjófű.

kertgondozás banner szamárkenyér Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa