Szúros iringó száraz kertben

Száraz, homokos, sivár talajú kert vagy kertrészlet dísznövénye a rendkívül mutatós iringó. Bár megjelenésében a bogáncshoz hasonlítjuk, nincs vele rokonságban. Szúrósságát felülmúlja karakteres megjelenése, különleges színvilága. Ezüstös, acélkék színe rendkívül kedvelt. Ismert aranysárga hibridje is.
mezei iringó

Mezei iringó

Az ernyősvirágzatúak (Apiaceae) családjába tartozó, leginkább a bogáncshoz hasonló mezei iringó vagy másik legismertebb nevén ördögszekér (Eryngium campestre) a nyári magyar tájkép tartozéka. Különösen lejtősztyeppéken, pusztafüves lejtősztyeppréteken találkozhatunk vele. Száraz talajokon, töltéseken gyakori. Tüskés levelei megfelelő védelmet nyújtanak a legelő állatok ellen. A szél az elszáradt kórót letépi, és tovább görgeti. Innen ered a neve is. A szúrós görgetek egyéb népi nevei: boszorkánykerék, ördögcsokor, ördögkeringő, ördögrokolya.

Közönséges gyepek gyomnövényeként tartjuk számon. Közepesen száraz talajok jelzőnövénye. Egyúttal gyógynövény is. Karógyökerének főzetét vese- és hólyagbántalmak esetén vizelethajtóként, epekő ellen használják. Hatóanyagai cseranyagok, alkaloidok, szaponinok.

Kék iringó

kék iringó
A kék iringót (Eryngium planum) is régóta ismeri a népgyógyászat. További nevei: kék iringó, szamártövis, ördögkarapta fű, szamártövis, bogáncs, szúrós katáng, szúrós kotán. A herba (virágos hajtás) teáját köhögés, szamárköhögés esetén alkalmazzák Erdélyben. Köhögésre cukrot, vöröshagymát és diót pörkölnek, ezt felengedik vízzel, főznek bele babérlevelet és kék iringót. (Gyógynövények népi használat)

Dísznövényként is számításba jön ez a 80-100 cm magas növény. Acélkék, méhcsalogató, gömbös virágai egész nyáron át virítanak. Mindemellett igénytelen, szárazságtűrő, sőt minél silányabb a talaja, annál élénkebb a virágok színe. Ahol jellemző a csigajárás, ott valamilyen védelmet kell biztosítani számára. A levéltetvek is megtámadhatják. Ezek a problémák azonban a legtöbb növénynél jelentkezhetnek.
Eryngium x zabellii

Eryngium x zabelii és rokonai

A száraz, napos helyre való havasi iringó (E. alpinum) szintén közismert dísznövény. Sok kertészeti fajtája ismert. Nyár végén hozza, bogáncsszerű, kékes virágzatát, amelynek fodros fellevelei teszik mintegy habossá a virágzat megjelenését. Tőlevelei szív alakúak tövisesek. 60-100 c magas bokrot alkot. Vágott virágnak, és száraz virágnak egyaránt alkalmas.

A perennials.com jellemzése szerint hasonlóan igénytelen egy másik kedvelt faj, a pireneusi iringó (E. bourgatii). A 40-50 cm magas évelő sötétzöld leveleinek erezete ezüstös. Kékes színű, bogáncsszerű virágzatát száraz virágként használhatjuk. Jól mutat szegélyként és konténerben is, más növényekhez ültetve.
Eryngium Neptune’s Gold
Kettejük keresztezéséből állt elő az Eryngium x zabelii (E. bourgatii x E. alpinum), amely igen mutatós hibird. 60-75cm magas. Az ezüstkék fellevelek, amelyeket gallérként emlegetnek, ragyogó színűek, de kevésbé fodrosak, mint az alpesi iringóé. Erőteljesebb, hosszabb életű, mint szülei. A kezdetben ezüstös virágok idővel egyre markánsabb kék színt öltenek. Ennek a hibridnek is számtalan változata került ki a piacra.

iringó és kúpvirág
Ezek közül említésre méltó az E. Neptune’s Gold.  Sárga lombozata nem perzselődik a nyári melegben. Laza, jó vízgazdálkodású talajt kíván. Gondozása annyiból áll, hogy le kell vágni az elszáradt virágzatokat a szezon végén. Ügyeljünk arra, hogy ne kerüljön más növények takarásába, mert akkor bontakozik ki igazán a szépsége, ha egy kis hely van körülötte. A levágott virágzatokat tegyük vázába és hozzuk be a lakásba. Legjobban más száraz virágokkal mutat. Cserépben is tartható. Igazán mutatós, ha kék fajansz kaspóba kerül, amit napos helyre állítunk. laza virágföldbe, komposztba ültethetjük.

Hová ültessünk iringót?

Val Bourne szakújságíró szerint sivatagot idéző kavicskertekben szépen virít más fénykedvelő szárazságtűrővel, mint az ernyős verbéna (Verbena bonariensis), a gyapjas ökörfarkkóró (Verbascum bombyciferum) vagy a sudárzsálya (Perovskia ‘Blue Spire’). Jól mutat őszi sisakvirág (Aconitum ‘Arendsii’) vagy nagy kasvirág (Rudbeckia maxima) előterében. Kontrasztnövénye például a gyepes sédbúza (Deschampsia cespitosa ‘Goldtau’).

havasi iringó

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!