Szöszös ökörfarkkóró

Észrevetted? Hogy biciklizés közben, vagy az országút mentén sétálva magas irányjelzők kísérik az utadat? Különösen ez az érzésünk támad, ha sárga virágai kinyílnak. Mert növényről van szó. A szöszös ökörfarkkóróról.

Verbascum lepkével

A szöszös ökörfarkkóró bemutatása

Nem hiába hívja a népnyelv mezei gyertyának! A népi hagyomány szerint, ha Nagyboldogasszony napján megszentelik, megvéd a villámcsapástól és a démonoktól. Így lett az elhárított szerencsétlenség jelképe.

De nem csak a mi népnyelvünk hívja gyertyának. Az ókori Rómában zsírba mártott szárát fáklyának használták. A germánok a király gyertyájának hívták. Leveléből kanócot készítettek.

A szöszös ökörfarkkóró (Verbascum phlomoides) a tátogatófélék (Scrophulariaceae) családjába tartozó kétéves növény. A nemzetség rendkívül fajgazdag, a világon mintegy 270 faj található, de Közép-Európa területén is 7-16 ökörfarkkóró honos. A Verbascum fajok könnyen kereszteződnek, így gyakoriak a hibridek.

Európa legnagyobb részén honos, hazánkban legelőkön, napos, száraz lejtőkön, ritkás tölgyesekben fordul elő. Az elhagyott területeket első ként népesíti be. Az útszéli gyomnövényzet gyakori növénye, a szamárbogánccsal (Onopordion acanthii) és a somkóróval (Dauco-Melilotion) és a dúsvirágú ökörfarkkóróval (V. densiflorum) egyetemben.

Első évben csak a tőlevelei fejlődnek, a második évben pedig a szárai erősödnek. 1-2 méter magas nő meg. Hajtásai és a levelek szürkés-fehéresen molyhosak. A tőlevelek nyelesek, széles-tojásdadok, a szárlevelek ülők, szárölelők, szíves vállból elliptikus-tojásdadok, csipkés-fogas szélűek. Virágzata csúcsálló füzér, a virágok citromsárgák. Termése sokmagvú tok.

Verbascum kerítés mellett

Szöszös ökörfarkkóró gyógynövény


A növény drogja, az ökörfarkkóró szárított virága
, a Verbasci flos. A Magyar Gyógyszerkönyvben a szöszös, a dúsvirágú és a molyhos ökörfarkkóró virág is hivatalos. Virágait júliustól szeptemberig gyűjtik. A virágokat a kinyílás napján, délelőtt szedik. A növény legfontosabb hatóanyagai a nyálkaanyagok (poliszaharid típusú vegyületek). A virág flavonoid, fenilkarbonsav és szaponin tartalma is említést érdemel. A virágban kimutattak továbbá iridoid-glikozidokat, fitoszterol-glükozidot, monoszaharidokat, zsíros olajokat.

Néhány Verbascum fajt már az ókorban is alkalmaztak gyógyászati célokra. Plinius (iu. 23-79) és Dioscorides (iu. Ő. század) műveikben a növény gyökerét hasmenés, krónikus köhögés, fogfájás, görcsök és sebek kezelésére, leveleit pedig szembetegségek és kelések gyógyítására javasolják. Később Hildegard von Bingen (1098-1179) és Paracelsus (1493-1541) mint köptető és láz elleni, valamint külsőleg kelések, sebek, ótvar, és hajhullás kezelésére alkalmas szerként említik. Matthiolus növénytani művében (1569) hasmenés, gyomorfájás, kisebb rosszullét, külsőleg pedig szemölcs és aranyér esetén javasolja.
Melius (Horhi Juhász Péter) is tárgyalja orvosi füveskönyvében (1578) az ökörfarkkóró mind belső, mind külső használatának jótékony hatásait.

Észak-Amerikában az őslakos indiánok és a bevándorlók háziszerként használták – a növény gyökerét és levelét cigarettaként szívták – asztma, valamint hörghurut ellen. A levelét cipőbélésnek alkalmazták.

A mai modern gyógyászatban elsősorban meghűléses betegségek, főleg köhögés, garat- és gégehurut, valamint a felső légutak gyulladásainak kezelésére alkalmazzák hurut- és nyálkaoldó, köptető (expektoráns), köhögési ingert csökkentő és izzasztó hatása miatt. Köptető hatása szaponin-tartalmának köszönheti. Flavonoidjai közül a luteolin enyhén ödéma gátló, és a hörgők gyulladásos folyamatait csökkenti. Az ökörfarkkóró virág forrázatának és főzetének antivirális aktivitását kísérletek igazolják. A virág készítményei az influenza vírusok (A és B típus), a herpesz vírus (HSV-1) és a baromfivész vírusa ellen hatásosak!

A levelek főzetét külsőleg borogatásként allergiás bőrbetegségek, viszketegség, szemölcsök és gennyes bőrgyulladás esetén alkalmazzák.

Forrás

A szöszös ökörfarkkoró drog gyűjtése

Rápóti Jenő és Rompváry Vilmos gyógyító növények című könyvükben ezt írják: az ökörfarkkóró virá­gainak a csészéből kicsípett pártáit szabad gyűjteni. Az ökörfarkkóró virágját tűző napra kiterítve kell meg­szárítani. A virág csakis a leggyorsabb megszárítással őrzi meg világossárga színét. Az idejében kiterített virág naplementéig meg is szárad. A virág akkor kellően száraz, ha a próbául kivett rész az ujjak között elmorzsolható. Kb. 7 kg friss virágból lesz 1 kg száraz. A megszárított virág erősen nedvszívó tulajdonságú, ezért az elszállításig levegőtől jól el­zárva kell tárolni. Célszerű uborkás üvegben, bádogkannában vagy nylonzsákban tartani. Szövött zsákokba bújtatva, nylonzsákokban kell elhelyezni az ökörfarkkóró-virágot. A drog (Verbasciflos) 10% cukrot, 3% nyálkát, savanyú és neutrális szaponint, szapogenint, keserűanyagot, glikozidikus festőanyagot, heszperidint, almasa­vat, zsírt, nyomokban illóolajat tartalmaz. A drogból készült tea nyálka­oldó, izzasztó, vizelethajtó, vértisz­tító hatású. Mint fej mosószer a szőke haj ápolója.

Verbascum kertben

Ökörfarkkóró kiskertbe

Az ökörfarkkóró, mint igénytelen növény, gyakorlatilag a mocsaras és szikes talajok kivételével minden talajtípuson jól terem, de főként a könnyű, agyagos homok- és laza homoktalajok hasznosítására alkalmas. Fényigényes növény, ezért napsütéses, széltől védett helyen kell termeszteni. Kártevői a levéltetvek, a gamma-bagolypille és a kis ökörfarkkóró ormányos.

Függőleges struktúrájával, domináns virágzatával különleges díszítőeleme a természetes kerteknek. Ültesd falhoz, kerítéshez vagy hátsó szegélynek. A vadvirágos kertekből elmaradhatatlan! A száraz területek növénye. Sziklakertbe is ültethető. Rovarcsalogató növény, vonzza a beporzó rovarokat, lepkéket.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa