Zamatos turbolya

A zamatos turbolya (népies nevén: turbulya, torbolya, ormánka, olasz saláta) a magyar konyha egyik régi, elfelejtett fűszernövénye. Levesek, baromfi- és báránysültek ízesítésére, tavaszi saláták készítéséhez használták. Az európai (főleg angol, francia, német, olasz) konyhákban és Erdélyben jelenleg is kedvelik. Fűszerkeverékekben tárkonnyal, rozmaringgal, bazsalikommal együtt húsételek, sajtok, omlettek pikáns ízét adja.

turbolya cserépben

Zamatos turbolya botanikája

A zamatos turbolya az ernyősvirágzatúak (Apiaceae) családba tartozó egyéves, erősen ánizs illatú és ízű növény. Két változatát különböztetik meg: a kerti és az útszéli turbolyát. A termesztett kerti változat (Anthriscus cerefolium var. cerefolium) vadon nem fordul elő, az útszéli turbolya (Anthriscus cerefolium var. trichosperma) akácosokban, cserjés bokros helyeken, kerítések, sövények mentén általában félárnyékos helyeken tömegesen terem. Vadon élő alakja többnyire ősszel virágzik és áttelel. Ez is fűszeresen illatos és gyűjthető növény. Kaszattermését rövid, merev, felfelé görbülő serteszőrök borítják, míg a zamatos turbolya termése a termesztésbevonás hatására lekopaszodott. Külföldön fajtái is vannak, amelyek főleg levélformában különböznek (sima, fodros, mohalevelű).

A zamatos turbolya főgyökere vékony, karószerű, világosbarna. Szára 30-70 cm magas, hengeres, kissé bordás, kopasz.

Elágazó szárán a világos zöld szórt állású levelek arányosan összetettek, vékonyak, puhák. Felszínük kopasz, fonákukon az erek és a nyelük gyéren serteszőrös. Felszínük kopasz, fonákukon az erek és a nyelük gyéren serteszőrös. Álló levelei nyelesek, a felsők szélükön molyhos levélhüvelyeken ülnek. Az összetett ernyőt alkotó fehér színű, apró (2-3 mm átmérőjű) virágok májusban, júniusban nyílnak. Termése 7-11 mm hosszú, vékony, éretten fényes fekete ikerkaszat, amely két résztermésre hasad. Erősen ánizs illatú. A mag csírázóképességét 3-4 évig tartja meg.

Álló levelei nyelesek, a felsők szélükön molyhos levélhüvelyeken ülnek. Az összetett ernyőt alkotó fehér színű, apró (2-3 mm átmérőjű) virágok májusban, júniusban nyílnak. Termése 7-11 mm hosszú, vékony, éretten fényes fekete ikerkaszat, amely két résztermésre hasad. Erősen ánizs illatú. A mag csírázóképességét 3-4 évig tartja meg.

A növényt nem szabad összetéveszteni a mérgező alkaloidokat tartalmazó foltos bürökkel (Conum maculatum L.). Jóllehet küllemileg nagyon hasonló a két faj, de a foltos büröknek kellemetlen egérszaga van.

virágzó turbolya

Zamatos turbolya vetése

A zöldségágytól elkülönítve vessük, mert egész évben magot szór, és a magok még késő ősszel is kikelnek.  Gyommentes talajra szórjuk szórva vessük, kora tavasszal, vagy késő ősszel, majd gereblyézés után tömörítsük a talajfelszínt. A magok már fagypont felett csírázásnak indulnak. Az optimális csírázási hőmérséklet 12-14 °C, a növény fejlődéséhez fejlődéséhez 10-15 °C szükséges. Friss turbolya télire is biztosítható, ha a növényt cserepekbe vagy szaporító-ládába vetve a konyhában helyezzük el.

Zamatos turbolya környezeti igényei

Vetés után 2-3 hét múlva kikel és 6-7 hét múlva (kedvező időjárás esetén hamarabb is) vágható. Szárazságban öntözni kell. A növény a száraz, meleg területeket kedveli, talajban nem válogatós. Ha zöldségnövényként kívánjuk termeszteni, márciustól kéthetenként 7-10 cm sortávolságra, – 2 g/m2 vetőmagmennyiséggel számolva – vethető, így zsenge, üde zöldje folyamatosan szedhető. A vágás után újból kihajt, de hozama lényegesen kevesebb.

Zamatos turbolya gyógyhatásai

A Magyarországon gyűjtött turbolya illóolaj tartalma friss állapotban 0,18-0,2 % közötti, szárított állapotban 0,55-0,6 %-os. Az illóolaj 95 %-át három komponens alkotja: 1-allil-2,4-benzol (24-69 %-ig), esztragol (18-69 %-ig), és undekán (2,2-19,6 %-ig). (Oszagyán Marianna, Gyógynövények szuperkritikus extrakciója, Budapesti Műszaki Egyetem, 1999). Gyógyászati jelentősége nő, legújabb eredmények alapján a természetes antioxidánsok közé sorolják. Magas flavonoid- és C-vitamin-tartalma miatt megelőző szerepe lehet olyan kóros elváltozásoknál, ahol a szabadgyökös reakciók különös szerepet játszanak. Keringést javító hatású. Régen a népgyógyászatban zúzódások esetén, véraláfutásokra borogató-szerként alkalmazták. Napjainkban virágos leveles szárát tavaszi kúrákhoz gyomorerősítő teakeverékek alkotórészeként használják. Teáját vese-, hólyag- és emésztőszervi megbetegedések ellen használják. Szárított leveles, virágos szára (Cerefolii herba), termése (Cerefolii fructus) ánizsra emlékeztető illóolajat, keserűanyagokat, glikozidokat, ásványi anyagokat (Fe, Mg), C-vitamint tartalmaz.

Drog céljára a növény virágzó föld feletti részét, a vékonyabb leveles ágakat gyűjtik. A vastagabb szárrészeket célszerű eltávolítani. Száraz, árnyékos helyen vékonyan kiterítve szárítják. A drogot jól zárható edényben kell tárolni, de így is hamar elveszti illatát. Célszerű inkább mélyhűtéssel tartósítani.

Tudj meg többet arról, hogyan hasznosíthatod fűszerként: Turbózd fel a salátát, mártást zamatos turbolyával

Az ernyősök családjába tartozó gyógy- és fűszernövények a Kertlapon: Levél petrezselyem; Édeskömyény; Kapor; Ánizs

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa