Mit termesszünk a kertünkben?

Mit szeretnél enni az új szezonban? Ehhez és kerted adottságaihoz igazítsd terveidet. Legyen egész szezonban friss terményed, de gondolj a télire való tartósításra is. 

Koncentráljunk minden erőnkkel az eljövendő kerti szezonra! Gondolkodjunk, miképp is fogjuk idén kialakítani konyhakertünket, mit szeretnénk másként csinálni, mint tavaly.

vetőmagok

Mit is szeretsz enni? Töltött paprikát, sült krumplit, friss salátát? Szereted a grillezett zöldségeket? Őszi kedvenced a sült tök? Télen is szereted az eltett lecsót, a házi paradicsomszószt, iszod a paradicsomlét? Akkor termessz paradicsomot, paprikát, burgonyát, uborkát, valamilyen salátát és a tökféléket, hagymát, fűszernövényeket.

Egyes számú szabályként tehát termessz azt, amit te és a családod fogyasztani szeretne, amit szeretsz. Termessz értékes, különleges növényeket. Ezek nem tömegcikkek, de kielégítheted velük családod igényeit. És/vagy termessz olyan fajtákat, amik a környéken sikerrel termeszthetők. Használj tájfajtákat. Bemutatunk néhány paradicsom tájfajtát. Termessz paprikát! Ha rajongsz a csípős fűszerekért, itt a lehetőség a chili paprikák termesztésére, akár cserépben is. Ezek szárítva, paprikakrémként is kiválóak. Frissen pedig igazi kerti díszek, főleg, ha több színben termeszted őket. A Chili paprikával itt köthetsz ismeretséget.

Hogy mi mindent tudsz tartósítani, arról a Nyár végi tartósítási praktikák című cikkünkből tájékozódhat.

Gondold végig, hogy milyen magokat, honnan tudsz beszerezni, és a tavalyi maggyűjtésből mit használj fel. Ha “heirloom” vetőmagot vásárolsz, később magad is foghatsz magot. Cikk ajánlat: Paradicsom magfogás

Nagy segítségedre válik, ha minden évben naplót vezetsz. Vedd elő a tavalyi naplódat, hogy megtervezhesd az idei vetésforgót. Nézd meg az előző évi jegyzeteidet, hogy milyen magokat vettél, és melyik hogy vált be. Ha nem írtál még naplót, kezdd el idén a naplóírást. Írd fel a beszerzett vetőmag faját, fajtáját, előállítóját, lejárati idejét. írd fel, hogy mibe vetsz, pl. szaporítóláda, szabadföld – ágyásszám, magaságy, lakás, vagy fóliasátor). Figyeld meg, és írd le a kelési erélyt és egyéb megjegyzéseket, pl. ha nem az a fajta volt, ami szerepelt a zacskón, vagy ha kikelés után elpusztult a palánta. Azt is jegyezd fel, ha nagyon bevált egy fajta, esetleg rezisztensnek bizonyult egy betegséggel szemben. Ezek az információk jól jönnek a következő években. .

Készítsd elő a magokat, amiket otthon fogsz csíráztatni. Frissítsd fel a palántaneveléssel kapcsolatos ismereteidet:  Nem csírázik a vetőmag! Csíráztató edényekSegítség! Nyurgulnak a palánták!,  14 tipp palántaneveléshez;

A burgonyatermesztés új módja

Ha kevés a hely, nem jó minőségű a talaj, akkor is megtermelheted az alapélelmiszernek számító burgonyát. Már télen elkezdheted a csíráztatást! Fajtától függően már akár márciusban jöhet a kiültetés. Hely és jó talaj híján termessz burgonyatornyokban. A részletek itt olvashatók: Házikerti burgonyatermesztés.

Szintén megfelelő hely és  talaj híján termessz edényben! A részleteket itt olvashatod: Zöldségek, fűszerek termesztése konténerben.

burgonyatorony

Növénytársítás, vetésforgó

Termeszd együtt a babot, a kukoricát és a sütőtököt úgy, hogy a tök árnyékolja le a talajt, védve a túlmelegedéstől és a gyors kiszáradástól, a kukorica pedig a bab támasztéka legyen (a bab felfut a kukoricára). A részletek ebben a cikkban olvashatók: Zöldbab

Ha egy növényt ugyanazon a területen több éven át egymásután termesztenek, vagy ha egy bizonyos idő eltelte nélkül térnek vele vissza ugyanoda, akkor csökken a termés, és elszaporodnak a betegségek, kártevők. A zöldségek nagy része 4 évente kerülhet vissza ugyanarra a helyre. Ezért használj vetésforgót, amit nem árt, ha már jó előre megtervezel.

Tervezz megfelelő növénytársításokat, hogy távol tartsd a kártevőket vagy legalábbis csökkentsd a kártételt. A bio-védőnövényként használható fajok a termesztett fajokat védik a kártevők támadásától, és hozzájárulhatnak azok optimális fejlődéséhez. A részletek itt olvashatók: Vegyszermentes kertészkedésHasznos társítások.

bazsalikom-paradicsom társítás

Ültess a paradicsom közé bazsalikomot. A bazsalikom társaságában ízesebb paradicsomok fejlődnek.

Örömteli tervezgetést kívánunk!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa