Tennivalók a zöldségeskertben kora ősszel

Rövid összefoglaló, megszívlelendő tanácsok, tippek, a zöldségeskert kora-őszi tennivalói.

Takarítsd be a paradicsomot, paprikát, a beteg termések se maradjanak a földön, mert ezzel továbbadható a fertőzés, illetve táplálékul szolgálhatnak a kártevőknek.

Szedd fel a letermett zöldbabot és zöldborsót, de a gyökerét hagyd a talajban. A pillangós virágú növényeknek a gyökerei hasznos nitrogéngyűjtő baktériumokkal élnek együtt a gyökereken található gyökérgümőkben, a gümőkből a lebomlás során feltáródó nitrogén tápanyagként fog szolgálni a következő szezonban. A betakarítást úgy végez, hogy a növények föld feletti hajtásait vágd le ollóval, bogyózó ollóval, fűnyíró ollóval, a bátrabbak sarlóval is próbálkozhatnak. A hajtásoka komposztba kerülhetnek.

Zöldborsó vetése.

Átteleléshez vethetsz zöldborsót, az ősszel vetett borsó idén még kikel, a palánták az időjárástól függően változó, de optimálisan 3-4 cm-es állapotban telelnek át. Télire szalmával takarható, amely lazán terül el a talajfelszínen, és a palántákon, ez a mulcsréteg jól szigetel, viszont nem filcesedik össze, így elkerülhető a növények berothadása.

Most van az ideje a szárazbab szedésének, és szárításnak. A földfelszín felett levágott növényeket fejjele lefelé fel lehet függeszteni, az érett és felnyílt babhüvelyekből a babok az aláterített ponyvára fognak hullani. A zörgősre száradt hüvelyekből kiverhető akár egy bottal is a száraz bab. A szárazbabot tárolása előtt 3 napra tedd mélyhűtőbe, így elölöd a felületén megtapadt babzsizsik petéket. Majd sor kerülhet a tárolásra.

bab szárítása

Bab szárítása.

A kert védett helyén vethető sárgarépa, fehérrépa tavaszi szedésre, így tavasszal 2-3 hetet nyerünk a tavaszi szezonban, különösen akkor, ha koratavasszal a csapadék áztatta földre nem lehet majd rámenni. Az esetleges zimankós időjárás ellen takarással védheted a vetést lucfenyőágak, vagy gallyak és levelek kombinációval. Ha csak levelekkel takarnál, ezek összetapadnak, és levegőtlenné teszik a talajfelszínt, aminek következtében a vetemény berohadhat. A gallyak lazán tartják a leveleket, mégis védelmet nyújtanak a fagy ellen.

répa mag vetése

Sárgarépa vetése.

Megfelelően előkészített talajba rebarbara és az évelő fűszernövény palánták is kiültethetők, illetve osztással szaporíthatók. A rebarbara akár díszkertben is megállja a helyét. Magvetéssel tavasszal lehet próbálkozni, de miután szedésre a magról nevelt növény úgy 3-4 év múlva lesz alkalmas, jobb, ha cserepes növény kiültetésével próbálkozol, aminek szept végén-október elején van itt az ideje.

rebarbara

Rebarbara virágjában

Ősszel lehet próbálkozni a hagymafélék vetésével, sokan úgy tapasztalták, hogy ezzel a módszerrel kevésbé támadják őket a kártevők kórokozól. Cserépbe vethető és október közepén kipalántázható hagymafélék pl. a Tétényi áttelelő póréhagyma, a fertődi ezüst fehérhagyma.

Az endívia most felszedhető és veremben, pincében, homokban tárolható, így halványítható 12-18 napig. Egy másik lehetőség a szabadföldön 2-3 tövet összekötözve, lefedve történő halványítás. Ekkor a halványítás ideje kb. 2 hét. Halványítás nélkül az endívia kesernyés ízű.

endívia tárolása

Endivia halványítása – szárítása.

További tanácsok

  • Retek, mángold, tépősaláta, rukkola, zsázsa, madárbegy saláta, spenót még vethető, válassz hozzá őszi vetésű fajtákat.  Kellemes, hosszú őszön akár idén szedhetők, egyébként pedig a növények áttelelnek tavaszig. Cikk ajánlat:
  • Fontos, hogy ne maradjon ágyás üresen, az üres ágyásokba facélia, mustár kerülhet.
  • Duggathatod a fokhagymát (Duggassunk fokhagymát)
  • Az ősszel vetett körömvirág tavasszal hamarabb nyílik.
  • Öntözd, gondozd továbbra is a kínai kelt, fodros kelt, egész évi szedésének biztosítására.
  • Vess áttelelő salátát cserépbe vagy balkonládába.
  • Szeptember-október hónapokban vess korai karfiolt palántának, a palántákat teleltesd fagymentes helyen.

Ez a cikk Jutka mama online biokertész képzés keretében tartott előadása nyomán készült. A képzésekről itt tájékozódhatsz: Biokertész tanfolyam

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

faöntöző zsák