Mi újság a tavaszi konyhakertben?

Március végére már bevetetted a zöldségeskert néhány ágyását? Jól tetted! Ha mákot vetettél, már kihajtott, és hamarosan egyelheted is 12-15 cm-re. Kikelt már a sárgarépa is. De bújik a spenót, a retek, a zöldborsó és fokhagyma is. A sóska leveleiből akár szedheted is az első főzeléknek valót.

zöldborsó palanta

Ha van saját fóliasátrad, már kel benne a korai fejes káposzta, a korai karalábé, a fejes saláta, a tépősaláta és egyéb saláták. Ha kísérletező kedvű voltál vethettél akár paradicsomot is. Ha szerencséd van, mostanra már zsenge kis palántáid lehetnek, amelyeket szintén a fóliasátorban dajkáltál. Cikk ajánlat: Hidegágyak, búrák, alagutak

fólia sátor

Kihajtott a ribiszke is. A ribiszke levélpirosító levéltetű megjelenésére is számíthatsz. Támadását úgy ismerheted fel, hogy a levél színe felé felhólyagosodik és pirosra színeződik. A tetveket a pirosodó levelek fonákán lehet majd megtalálni. Ha megjelennek, ajánlott a csalánleves permetezés. Érdekes megjegyezni, hogy májusban már híre nyoma sincs a levéltetűnek, mert átköltözik a tisztesfűre, árvácskára, és csak októberben tér vissza.

A zsenge csalán már jól szedhető a patakparton vagy egyebütt. 1 kg friss csalánlére önts 2 liter esővizet. Hagy állni 1-2 napig, majd szűrd le, és már permetezhetsz is. Cikk ajánlat: A csalán a leghasznosabb gyom

levélpirosító ribiszke levéltetű

Levélpirosító ribiszke levéltetű kártétele

A málna már bizonyára mindenkinél megmetszve várja a tavaszt! Most már figyelj a didimellás vesszőfoltosság a málna betegség megjelenésére. A száron lilás foltok jelentkeznek, és bekövetkezik a vessző elhalása. Nem most, azonnal, hanem csak ha letermett, metszőollóval el kell távolítani tőből a vesszőket. Megoldás lehet a réz tartalmú szerekkel történő permetezés is.

A fertőzött, vesszőbetegségekkel küszködő málna a málna vesszőszúnyog tojásrakását segíti. A lárvák a málnaszár felrepedő kérge alatt bújnak meg. A lárvák rágásának köszönhetően a málna szállítószövetei roncsolódnak, ami a növekedést és a termésképződést is akadályozza. A letermett és beteg termővesszők tőből való eltávolítása szükséges!

A málna gubacsszúnyog szintén jelentős kártevő. Ha gömbölyded, féloldalas kidudorodások jelennek meg, biztos lehetsz benne, hogy a málna gubacsszúnyog kártételét látod. A gubacsok alatti részi vissza kell vágni a málnavesszőket.

Nézd meg, hogy milyen tennivalókat ajánlunk márciusra; áprilisra!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Biokertész képzésre!