Hidegágyak, búrák, alagutak

A napenergia és szigetelés felhasználásával a kertben megfelelő mikroklímát kialakító termesztő berendezések akkor is hasznosak, ha nem az üvegházból kikerült növények akklimatizálására használjuk, lévén, hogy nincs is üvegházunk. A termesztőberendezések a szezonelején palántanevelésre, nyáron dugványok, őszi kiültetésű évelő palánták előnevelésére, ősszel zöldségtermesztésben használhatók, télen pedig megóvják a kevésbé fagytűrő konténeres növényeket. 

A termesztőberendezések edzett üveggel, fóliával, polikarbonáttal létesítmények, amelyeket hajtatásra, palántanevelésre, palánták edzésére használnak, védenek a tavaszi fagyok ellen, különösen hasznos a melegigényes palánták előnevelésére kedvező mikroklímájának köszönhetően. 2-3 hetes koraiságot biztosítanak. Több típusát különböztetjük meg, ezek közül foglalkozzunk most a  kiskertben jól használható, kis légterű hidegágyakkal, búrákkal és fólia alagutakkal. Ezek a létesítmények nincsenek fűtéssel, árammal ellátva, egyes esetekbe szó lehet izzadó cső vagy csöpögtető öntőzőrendszer használatáról.

Enyhe déli lejtőre (0,3-1 %-os), szélárnyékba telepíthetők, optimális a kelet-nyugati tájolás. Minimális magasságuk fél méter, hosszúságuk változó lehet.

fóliasátor

Sátrak, hagyományos hidegágyak

A kis légterű fólia sátrak bármelyik kiskertben elhelyezhetők. A fóliával borított váz mérete átlagosan  0,5- 1 m széles és 0,5-0,8 m magas, változó hosszúságú, egy egyszerű vázszerkezetű termesztőberendezés esetén a bordatáv 1-1,5 m. A fóliákon lévő ablak lehetővé teszi a szellőzést.

A hagyományos hidegágy jellemzője a magasított hátulsó rész, lejtős, üveges tetővel. A lejtős tető sok napfényt enged át, és nem gyűjti össze az esővizet, nem áll meg rajta a hó. Az alkatrészként is kapható hidegágyak leggyakrabban alumínium vázasak. Ilyenkor minden fala üvegből készül. A sok fény a saláták és magoncok számára nélkülözhetetlen. A túlzott téli lehűlés ellen műanyag lapokkal szigetelhetjük.

Tervrajz alapján magunk is építhetünk hidegágyat. Ha téglakerettel készítjük el, akkor a hőszigeteléssel nem lesz gondunk, a fakeretes hidegágy viszont könnyen összeállítható. Fa oldallapokból összeállítható hidegágyat készen is vásárolhatunk. A fényáteresztő tető üvegből vagy átlátszó műanyag lapból is készülhet.

További részletes információk:: Hidegágyak

fólia sátor

A búrák

A búrák a talaj felmelegítésére szolgálnak, segítik a korai termények megfelelő fejlődését. Vásárolhatunk üveg, vagy átlátszó műanyag búrákat. A magasított falú, levehető tetejű változatok előnye, hogy a bennük nevelt növények az egész szezonban benne maradhatnak. Így részesülhet extra védelemben a paprika, a padlizsán. Megfelelő védelmet nyújthat a késői ültetésű őszi salátának, bennük átteleltethető például a petrezselyem. Védi a terményeket a madarak ellen. A búrák alá ültetett növény vízellátását csak az oldalról beszivárgó víz biztosítja, ezért sokszor öntözésre is szükség lehet. Egyes búrákon vízbevezető nyílás található, mások külön öntöző alkalmatossággal együtt kaphatók. A legtöbbször azonban a búra alatt szivárogtató csövet kell végigvezetni, hogy csöpögtető öntözéssel biztosítsuk a vízellátást.

Hátrányai

  • A fóliaborítást ideiglenesen el kell távolítani a munkák idejére.
  • Nagyobb a növények felületén a páralecsapódás veszélye, ami a növényvédelemben jelent többletmunkát,
  • A kicsi légtér miatt a hőlépcső kisebb, a hőingás nagyobb,
folyosó búra

A folyosóbúra

A folyosóbúra rövid, alagútszerű, egy darabból álló búra, könnyen eltávolítható, áthelyezhető. Kialakítása folytán viszonylag tág teret biztosít a terebélyesebben fejlődő zöldségféléknek, míg a nála kisebb sátor alakú burák inkább csak a talaj felmelegítésére, palántanevelésre alkalmasak. Kereskedelemben beszerezhető.

Az alagút

Az alagútszerű búra szükség szerinti hosszúságú. A konyhakertek talajának felmelegítésére, egyes zöldségek, például a sárgarépa előnevelésére kiválóan alkalmas. Szamócát, vágott virágot termeszthetünk alatta. Oldalfalai felcsavarhatók, így a szellőzés is könnyen megoldott, és a terményekhez is könnyen hozzáférhetünk. Ez a búra egységcsomagban kerül forgalomba. Az egységcsomag tartalmazza a a fóliát, a rögzítő cövekeket és a kifeszítő drótokat. A borítás nem bír többet néhány szezonnál, de cseréje olcsó.

Vásárolhatók merev műanyagból készült alagút formájú, rövidebb burák is. Ezek végeit összeillesztve azonban bármilyen hosszúságú alagút kialakítható. Speciális végelzáró lemezzel védekezhetünk a szélcsatorna kialakulása ellen.

fólia alagutak

Vásárolhatunk a kereskedelmi termesztésben is használatos, speciális, görbített keretre rögzített műanyag alagutat is. Ezek jól védenek a szél és az időjárás viszontagságai ellen. A fagyok elmúltával dísznövénynevelésre is kiváló. Az alagút akkor szellőzik jól, ha mindkét végén kinyitható vagy felhajtható ajtó van elhelyezve. Az öntözés csöpögtető rendszerrel is megoldható.

A melegágy trágyatalppal fűtött hidegágy. További információk: Melegágy palántaneveléshez

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa