Mi a teendő, ha parádéznak a veteményesben a káposztalepkék?

Egyszer csak észreveszed, hogy a hernyó járta káposzta levele szakadozott, fonnyadt. Minden eszedbe jut róla, csak az nem, hogy étvágygerjesztő zöldséget nevelsz. Még sincs veszve minden! A káposztakártevők és hernyóik kontrollálhatók, és szinte ki is iktathatók egy kis erőfeszítéssel, úgy, hogy nem is kell mérgező kemikáliákat használnod.

káposztalepkék

A káposztalepke, a bagolylepke és hernyóik

A káposztalepke hernyója a káposztalepke utódja. Ha fehér lepkét fekete pöttyökkel a szárnyán látsz körözni a káposzta körül (de nem csak ott!), biztos lehetsz benne, hogy káposztalepkét látsz. A lepke petéket fog rakni a fiatal káposzta-, brokkoli- és karfiollevelek fonákára. Belőlük fejlődnek ki az fekete-sárga mintás hernyók. Ahogy a hernyók növekednek, úgy nő a kártételük, amíg csak észre nem veszed, hogy teljesen tarra rágták a káposztát. Gyomokon, növénymaradványokon bábozódnak. Az augusztusi rajzást követő  második nemzedék bábjai a növénymaradványokon telelnek. A párás, meleg időkedvező számára. A lepkék kirajzás után vándorolnak!

A káposzta-bagolylepke a káposzta másik károsítója. Az első nemzedék kifejlett lepkéi május második felében, illetve június elején, a második nemzedék imágói, július végén, augusztusban rajzanak. A tojásból kikelő kis hernyók berágják magukat a káposztafejbe. Később fénykerülővé válnak, és bebújnak a káposztafejekbe illetve a talajrögök közé bújnak, majd a talajban bábozódnak. Nem csak a káposztaféléket, hanem más lágyszárú növényt is károsítanak.

káposzta bagolylepke

Káposzta bagolylepke

Hogyan védekezz a hernyók rágása ellen?

A kifejlett káposzta lepkéket riasztja a bodzalevéllel történő permetezés. 1 marék bodza levél 10 liter vizesben fél óráig forralva, majd lehűtve, szűrve, kétszeresére hígítva eső- kút vagy patakvízzel használható permetezésre. Magas nitrogén és mikroelem tartalma miatt tápanyagot szolgáltat, remek rnövénykondicionáló, és segít a káposztalepkéket távol tartani.

Részünkről a  legfontosabb a megelőzés. A hernyóknak, báboknak számos ősi ellensége van: gyíkok, sündisznók, legyek darazsak. Minél több van belőlük a kertben, annál jobb! Gyomlálással, és az őszi kerttakarításkor, Legsikeresebben égetéssel, megszabadulhatsz a növénymaradványokon áttelelésre készülődő báboktól.  A lepkék megjelenését a sárga lap jelzi. A napi bejárás során kell elejét venni a problémának. Ha hernyókat találsz, szedd össze őket. Alkalmazz természetes gyógymódokat.

Riasztó növények a konyhakertben

Ültess rovarűző növényeket. Ilyen például a  kakukkfű, a menta és kapor, a hagyma, a fokhagyma, a muskátli, az izsóp, a zsálya, az üröm, a baradicskóró. A mentával bánj óvatosan, különben elfoglalja az egész kertet. Legjobb, ha edényben tartod, és a veszélyeztetett helyre teszed a cserepét a káposzta, karfiol és brokkoli sorok közelébe.

Hasznos vegyes kultúrás ültetésben a káposztafélék mellett a paradicsom, a zeller, a fokhagyma, a retek.

káposztalepke hernyója

Káposztalepke kifejlett lárvája (hernyó).

Hogy jönnek a virágok a képbe?

Ültess néhány egynyárit a veteménybe, úgymint bársonyvirág, körömvirág, sarkantyúka. A virágok vonzzák többek közt a hernyógyilkos darazsakat. A káposztalepke gyilkosfürkészt (Cotesia glomerata) a sérült levelek illata a káposztalepke fiatal hernyóihoz vezeti. Ezek lesznek a rabszolgaanyák petéi számára, akiket végső soron el is pusztítanak.

Sorok takarása

Ha a kiültetés után egy héttel már hálóval takarod a sorokat, jó eséllyel elkerülöd a káposztalepkék peterakását. Rajzás idején permetezz ürömfű vagy gilisztaűző varádics forrázatával, bodzahajtás főzetével. Peterakás idején szitálj fahamut a talajra és a lombra. Cikk ajánlat: Fóliák, hálók, szövetek alkalmazása a házikertben

káposzta-bagolylepke lárvák

Káposzta-bagolylepke eltérő stádiumú lárvái. Fotó: researchgate.net

A csirkék haszna

A csirkék imádják a káposztalepke hernyóját, és hamar megtizedelik a hernyóállományt. Nagyon hasznos, ha csirkéket kora tavasszal és ősszel ráengeded  a veteményesre. A csirkék kikapirgálják az áttelelő káposztalepke bábokat is, így megakadályozva őket, hogy átteleljenek. Cikk ajánlat: Csirkék a kertben

káposztalepke kártétele Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

faöntöző zsák