Edd, idd, vesd a kerti sarkantyúkát!

A 16. század óta az egyik legsokoldalúbb és legigénytelenebb gyógy- fűszer- és dísznövényünk az Amerikából származó kerti sarkantyúka. 

sárga sarkantyúka

Ismerd meg a sarkantyúkát!

A Tropaeolaceae család egyetlen Tropaeolum nemzetségébe három kedvelt dísznövény tartozik, az itt tárgyalt kerti sarkantyúka (T. majus), a kanári ságra színű, rojtos virágú horgas sarkantyúka (T. peregrinum) és a lángvörös színű, tölcséres virágú lángvörös sarkantyúka (T. speciosum). A fajok közül fagytűrésével tűnik ki a chilei származású soklevelű sarkantyúka (T. polyphyllum), amelynek gyöktörzse átvészeli a hegyvidéki zord teleket.

Az első fajokat Nicolás Monardes hozta Spanyolországba. Eleinte, mint az indiánok kedvelt salátacsemegéjét emlegették őket.

Legismertebbek a kúszó, terülő, esetenként bokros habitusú, fagyérzékeny kerti sarkantyúkák, valamennyien a T. majus hibridjei. Pajzsra emlékeztető levelei, amelynek a közepén ered a csavarodó levélnyél, és intenzív, sárga, vörös, narancssárga színű virágai teszik jellegzetessé ezeket a fajtákat. Az ötszirmú virágok ötödik sziromlevele nektárgyűjtő sarkantyúvá módosult. Az alapfaj hazája Dél-Amerika, Közép-Amerika és Mexikó, ahol a tengerparttól 3.000 méter magasságig fordul elő, főként bolygatott területeken. Akár a 3,5 méter hosszúságot is eléri.

Sarkantyúka a díszkertben

Változatos, krém fehér, sárga, narancsvörös és vörös szirmú, telt és szimpla virágú fajtái kaphatók. A kertészeti fajtákat magvetéssel szaporítják, és egynyáriként tartják. Amellett, hogy mutatósak, nem igényelnek különösebb gondozást. Jól tűrik a szárazságot, és a silány talajt. Sőt kedvező körülmények között hatalmas lombozatot, ám kevés virágot fejlesztenek. Napra, félárnyékba valók. Magjaikat késő tavasszal, a fagyok elmúltával vetheted.

sarkantyúka ágyásban

Egyes változatok bokrosak, mások inkább terülők, amelyek benövik a támasztékot, kerítést. Akár dézsában is tarthatók.

Forrás: inaturalist.org

A sokhasznú sarkantyúka

A növény teljes föld feletti része fogyasztható. Sajtokkal, salátákkal fogyasztják. Íze emlékezetet a zsályáéra. C-vitamin tartalma a petrezselyemével azonos. Antioxidáns hatású lutein (sárga színű karotinoid) tartalma is magas. Érett termésével ecetet ízesítenek. Teáját a népgyógyászat légzőszervi- és húgyúti fertőzések kezelésére alkalmazza.

A sarkantyúka zsenge lédús hajtásaival magához csalogatja a tetveket, a gyümölcsfák tányérjába vetve távol tartja a fáktól a vértetveket, levéltetveket. Másodlagos anyagcsere termékeket tartalmazó illóolaja révén elűzi, elpusztítja a káros baktériumokat, férgeket, gombákat, egyéb talajlakó kártevőket. Emiatt gyakran ültetik konyhakertbe, főleg paradicsommal és uborkával összeültetve. Díszíti a spenót és saláta sorokat.

Cikk ajánlat: Ehető virágokÖkológiai védekezés a levéltetvek ellen

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!