A virágok elektromos meghívóval invitálják a poszméheket

A virágok elektromos meghívóval invitálják a poszméheket virágpor és nektár gyűjtésre, ezzel egy időben a megporzásra. A brisztoli egyetem kutatói szerint a poszméhek finom vibráló szőrzete lehet a magyarázata, hogyan tudják a poszméhek interpretálni a virágok által közvetített jelzéseket.

poszméh nektárgyűjtés közben

Ismerd meg a poszméheket: Poszméhek haszna

Bár azt már régóta tudják, hogy a pollinátorok (beporzást végző rovarok) elektromos jelzéseket kapnak a virágoktól, de arra még mostanáig nem derült fény, hogy hogyan detektálják a poszméhek az üzenetet.

Virág modell a tipikus virágzás elektromos potenciáját jeleníti meg. A 30 cm-rel a föld felett kinyílt virág az alábbi elektromos mezőt produkálja: kék színnel jelölt rész 0 voltméter, sötétpiros színnel jelölt rész 2000 voltméter. (D. Clarke et al./Science 2013)

A vibrációméréshez lézertechnikát alkalmaztak a kutatók, és azt találták, hogy a poszméhek csápja és szőrzete is elhajlik az elektromos mezőben, de szőrök mozgása gyorsabb és a mozgás amplitúdója is nagyobb a csápénál.

A kutatók ezek után górcső alá vették a poszméhek idegrendszerét, és megállapították, hogy a poszméhek szőrzete ilyenkor jelet továbbít az idegrendszernek. Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) lapban publikált cikkben közölték, hogy az a kommunikáció széles körben leterjedt lehet a pollinátorok körében.

Dr Gregory Sutton, a University of Bristol’s School of Biological Sciences kutatója, aki ennek a kutatásnak is a témafelelőse, így nyilatkozott a témában: Nagyon izgalmas volt, amikor rájöttünk, hogy a poszméhek szőrszálai táncra kelnek az elektromos mezőben hasonlóan ahhoz, mint amikor valaki egy luftballont közelít a fejéhez, és a hajszálai felemelkednek. Sok rovart borít szőr, és feltehetően mindegyik esetben a szőrzetnek szerepe lehet az virágok által közvetített gyenge elektromos jelzésekre történő válaszadásban.

poszméh szőrzete

Forrás: pnas.org

A tudósokat különösen izgatja, hogyan történik a virágok elektromos jelzéseinek észlelése és a válaszadás a jelzésekre. Ebben a vonatkozásban mintegy közös evolúciós fejlődést feltételeznek a virágok és a beporzásukra szakosodott rovarok között.

Ilyen jellegű elektroreceptorok mindennaposak a vízi emlősök körében is. Így a cápák a tengervíz elektromos mezejének fluktuációját képesek fogni zselés receptoraikkal, ezzel segítve a préda megtalálását.

Forrás: G. P. Sutton, D. Clarke, E. L. Morley, and D. Robert. Mechanosensory hairs in bumble bees (Bombus terrestris) detect weak electric fields. Proceedings of the National Academy of Sciences, 2016

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Ternésvédő háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa