Barátkozz meg a barátcserjével!

A barátcserje a természetes kertek dísze. Egyik előnye, hogy nyártól őszig virágzik, amikor a kertekben már kevesebb a virág. Vonzza a beporzást végző rovarokat.

barátcserje virágzat

Ismerd meg a barátcserjét

1,5-2,5 méter magas, terebélyes, lombhullató cserje az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozó barátcserje (Vitex agnus-castus) Kínából, Indiából származik, de gyorsan meghonosodott a mediterráneumban. Álfüzérben álló, leggyakrabban levendulakék virágai az azévi hajtások csúcsán virítanak júliustól szeptemberig. Termése makkocska. Virágai remek méhlegelők. Főleg poszméhek látogatják. Keresztben átellenes állású levelei tenyeresen összetettek, amelyek 5-7 lándzsás levélkéből állnak. A levelek megdörzsölve aromás, borsmentára és gyümölcsre emlékeztető illatúak.

Barátcserje a kertben

Meleg, napos fekvésbe, meszes talajba, mérsékelten száraz, meleg, napos helyre való. Még kánikulában sem igényel öntözést. Só-, szárazság- és hő tűrő. Keményebb teleken visszafagy, de tőről újra hajt. Miután fejlődése gyors, hamar regenerálódik. Mindebből látszik, hogy megfelelő környezetben nem igényel különösebb gondozást. A tápanyagban gazdag talajt azonban nem szereti, és az ágak visszahalhatnak. Tartsd szem előtt, hogy helyigényes. A faiskolák konténeres növényként árusítják, tehát az év bármely szakában kiültetheted. A gyökérlabdánál kétszeres méretű ültető gödörbe állított növény gyökérzónáját töltsd fel istállótrágyával. Locsold be alaposan, mert hiába szárazságtűrő a barátcserje, a begyökerezéshez vízre van szüksége. Sőt ültetés után ajánlott rendszeresen öntözni.

barátcserje

Virágzás után metszéssel kordában tarthatod. Alacsony termetét egyharmadára történő metszéssel biztosíthatod.

Kertben kevert cserjesorban kaphat helyet, de ültetheted szoliterként is. Bár általában dúsan elágazó, több ágú, de egytörzsesre is nevelhető. Miután ágai idővel a földig hajolnak, az utca forgalma elől jó takarást biztosít. A helyválasztásnál vedd figyelembe, hogy sok poszméhet vonz.

Több fehér, rózsaszínű és kék virágú kertészeti fajtája kapható. Egyik újdonság a törpe növekedésű Blue Diddley®. Alacsony, kompalt megjelenésű fajta. Nyáron nyíló virágai levendulakékek. Az elnyílt virágokat lecsípve őszi másodvirágzásra ösztönözheted. Virágzás utáni visszametszéssel akár 1 méter magasságon is tarthatod. Csillag alakú levele egész az szezonban mutatóssá teszik. (Forrás: provenwinners.com)

Cikk, amely bemutatja a barátcserje gyógyhatásait: Barátcserje női bajokra

barátcserje 'Blue Diddley'

barátcserje ‘Blue Diddley’

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!