Hagymások őszi készülődése

A tavaszi hagymások éppen akkor éledeznek, amikor a többi növény pihenőre tér. Ismerkedjünk meg ezeknek a különleges, föld alatti tápanyag raktározó szármódosulatokkal rendelkező növényeknek az  életciklusával. Dr. Schmidt Gábor: Őszi kert című munkája nyomán.

A hagymások bemutatása

A hagymások különleges növények. Többségük évelő lágyszárú. Földalatti húsos raktározó képleteket fejlesztenek. Bár hagymásoknak hívjuk őket, csak páran fejlesztenek valódi hagymákat.
A földalatti raktározó szervek tápanyagraktárként szolgának, a növények túlélését hivatottak biztosítani. A hagymások raktározó szervei módosult szárak: hagymák, hagymagumók, gumók, gumós gyökerek, rizómák (gyökértörzs, tőke) és húsos gyökerek.

Életperiódusok, sok más növényekéhez hasonlóan aktív növekedési, fejlődési periódusból és ezt követő nyugalmi periódusból áll. Ilyenkor a növények föld feletti részei elhalnak, úgy mondjuk, a növény visszahúzódik.
Tavasszal virágzók a hófény (Chionodoxa lucilae), egyes sáfrány fajok (Crocus sp.), a császárkorona fajok (Fritillaria sp.), a kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis), a kikeleti jácint (Hyacinthus orientalis) és fajtái, a tavaszi tőzike (Leucojum vernum), a gyöngyikék (Muscari sp.), a kikerics (Colchicum sp.), a puskinvirág (Puschkinia scilloides), a nárcisz fajok és fajták (Narcissus sp.),a csillagvirág fajok (Scilla sp.), a tulipán fajok és fajták (Tulipa sp.).

Nyáron virágzók a hagyma fajok (Allium sp.), a dália fajták (Dahlia), a kála (Calla), a nőszirom (Iris) fajok és fajták, a liliom fajták (Lilium sp.), a madártej (Ornithogallum sp.), a cigányvirág (Sparaxis tricolor).

Ősszel virágoznak a kikerics (Colchicum sp.) és a sáfrány (Crocus sp.) nemzetség egyes fajai.

A tavaszi hagymások nyugalmi periódusa a nyár. Míg más növények téli pihenőre térnek, augusztus végétől a hagymások aktívan fejlődnek. A föld alatt. Ez az az időszak, amikor gyökereket fejlesztenek és 2-3 hét múlva rügyezni kezdenek. Ezért lehet az, hogy míg más növények tavasszal még csak éledeznek, egyes hagymások máris virágözönnel örvendeztetnek meg bennünket. Amikor pedig megérkezik a nyár, és a növények kiteljesednek, ők visszahúzódnak, leveleik elszáradnak, és nyugalomba vonulnak.
Az új hajtás egyes fajoknál csak megközelíti, másoknál eléri a talajfelszínt, míg egy harmadik alcsoportnál kevéssel a felszín fölé emelkedve még új leveleket is fejleszt.

Crocus speciosus

Crocus speciosus

Óvatosan a talajfelszín alatt maradnak a hóvirág, az odvas keltike, a jácint és a tulipánok hajtáscsúcsai. A madonna-liliom (Lilium candidum) viszont vastag széles leveleivel 15-20 cm-es levélrozettákat vagy akár összefüggő gyepfoltokat alkot; 10-15 cm-re fejlődnek a gyöngyikék keskeny fűszerű levelei.

A nyirkos erdők alján lévő tavaszi tőzike (Leucojum vernum) csupán 1-2 cm-re fejleszti ki levélcsúcsait, teszi ezt a levegőzés céljából az őszi esők hatására esetleg víz alá kerülő termőhelyen. Október-november hónapokban a tőzikéhez hasonlóan hajtanak az nárciszok.

Később a növekedés a fajra jellemző “biztonsági szint” után megáll, bizonyos kémiai folyamatok blokkolódása következtében nem fejlődik tovább. Ezért bármilyen meleg vagy csapadékos is az ősz, a hagyma csak a téli hidegperiódus után hajt. A levelek közt rejtett virágbimbó is növekedésnek indul, és a hajtás belsejében várja a tavaszt.

Az őszi kikerics (Colchicum autumnale): a nyári nyugalom után először nem hajtást, hanem virágot hoz. A legizgalmasabb, hogy a szárazon tárolt hagyma is kifejleszti napfényen lilára színeződő virágait! Üres üvegpohárba téve hetekig virul. A szabadban, természetes élőhelyén augusztus végétől október közepéig nyílik. Az ősszel beporzott virágban a terméskezdemény a föld alatt áttelel, majd a következő tavasszal kifejlődik.

Colchicum automnale

Colchicum automnale

A szárazon tárolt illetve ősszel a boltban vásárolt virághagymát vagy gumót legkésőbb október elején újra el kell ültetni, hogy az említett folyamatok lejátszódhassanak bennük. A gyökeresedéshez legalább 2 héten keresztül 7-9 °C talajhőmérsékletre van szüksége, az újrahajtáshoz pedig még további 1-2 hetet igényel. Későbbi ültetés is lehet sikeres, ha lomb-vagy szalmatakarással védjük a talajt, hogy ne hűljön túlzottan a begyökeresedéshez szükséges hőfok alá.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Jelentkezz Kiskert előadás sorozatra