Kála télen-nyáron

Kerti tó partjára való a vágott virágként is jól ismert nagyvirágú kála, amely nyáron hozza fehér virágait. Szobanövényként a hibrid kálákat tarthatjuk. A kertészeti árudákban kapható hajtatott hibrid kála télen is gyönyörűen virágzik, és karácsonykor is díszíthetünk vele.

nagyvirágú kála

A nagyvirágú kála bemutatása

A kontyvirágfélék (Araceae) családjába tartozó Zantedeschia nemzetség mintegy 6 gumós gyöktörzsű faj tartozik. Dél- és Kelet-Afrikában honosak.  60 cm magas a húsos rizómájú nagyvirágú kála (Zantedeschia aethiopica), amely nedves, párás trópusi területekről származik. Dél-Afrikában, tengerszint feletti 2250 méter magasságig, lápos vidékeken honos. Innen terjedt el a trópus Afrika más vidékeire.

Jellegzetes levelei szélesen tojásdadok. A virágzati fellevél kb. 15 cm hosszúak és 12 cm széles, belül elefántcsont fehér, kívül zöld az alap felé, és felfelé haladva fokozatosan kifehéredik. Alul tölcsért képez, fölfelé kiszélesedik, és csúcsban pöndörödik. Maga a torzsavirágzat 7 cm-es felső részén foglalnak helyet a sárga portokú porzós virágok. Érett állapotban fehér virágpor (pollen) borítja. A torzsa alsó részén találhatók a termős virágok, amelyek fehér, sárgás-fehér bibéi látszanak. Köztük gomba alakú steril struktúrák találhatók. Zöld színű bogyóterméseire alulról felfelé, megpuhulva, narancsszínűre érnek.

Zantedeschia aethiopica

Zantedeschia aethiopica

A növény minden része mérgező. Elfogyasztva nyálkahártya irritációt, nyáladzást és hasmenést okoz. A növénynedv bőrrel érintkezve ekcémát válthat ki, a szembe kerülve is irritációt okoz. Őshazájában mégis sebek borogatására használja a népgyógyászat. Sőt gyöktörzsét, leveleit egyes helyeken fogyasztják is, előkészítés után, amely során a kalcium oxalát tűszerű kristályait gondosan eltávolítják.

Kétféle kála a piacon

Régen, a nagyvirágú, fehér kála (Zantedeschia aethiopica) terjedt el, ma már a kisebb, színes virágú, gumókról nevelhető Dél Afrikai fajokból, Hollandiában előállított hibridek a legkedveltebbek (Zantedeschia hybrida). A szülői fajok hegyvidéki, napos, hűvösebb régiókból származik, ahol a víz gyorsan elvezetődik a lejtőkön. Mindkettőt vágott virágként is hasznosítják. Kedveltek a fehér árnyalatú virágok, de egyre népszerűbbek a sötétlila és bordó színűek is. Sokuk levelei fehéren pöttyözöttek, így nem csak virágos állapotukban díszítenek. Tartása nem egyszerű.

nagyvirágú kála

Új hibridek a piacon: a fehér virágú White Flirt, a rózsaszín virágú Pink Puppy, a sárga virágú, mind vágott virágként, mind cserepes növényként tartható Gold Sovereign, a vörös virágú, vágott virágként értékesített Red Adair, a vörös virágú, cserepes Red Emotions és rózsaszín, nagyvirágú, rózsaszín virágú cserepes PU 30.

Kálák gondozása

A nagyvirágú kála (Zantedeschia aethiopica) folyamatosan virágzik, amíg a körülmények megfelelőek számára. A nagyvirágú kála vízinövényként, mocsári növényként tartható. Laza, vízgazdálkodású, kissé kötött, lehetőleg mészben szegény vagy kissé savanyú talajba való. Napos tópartra ültethetjük. Ahol a mocsaras környezet nem biztosítható, ott ne kerüljön közvetlen napra. Akár edényben is nevelhetjük. A megfelelő vízellátás a legfontosabb számára.

Augusztus végétől a levelek elkezdenek sárgulni, ekkor kell elkezdeni a pihentetést. A téli fagyoktól úgy óvhatjuk meg, hogy az első fagyok után gyöktörzsét felássuk, megszárítjuk, levágjuk a lombozat maradványait, majd papírzacskóba tesszük vagy újságpapírba csavarjuk, és 10 fokon tároljuk tavaszig. Kiültetésére májusban kerülhet sor.

nagyvirágú kála vágott virág

Nagyvirágú hibrid kála vágott virág.

Magról és tőosztással is szaporítható. A magok gyűjtését kesztyűben végezzük!

A hibrid kála (Zantedeschia hybrida) nálunk virágos vagy leveles cserepes növényként kapható. Világos helyre való, bőséges öntözést kíván. A nyári közvetlen napfénytől azonban óvni kell. Nyáron kikerülhet a szabadba. Próbáljuk a leghűvösebb helyen tartani. Optimális számára a 16-17 fok. A növekedési időszakban bőségesen öntözzük, permetezhetjük is a virágok megjelenéséig, és a virágzásig mikroelemekben gazdag tápoldattal tápoldatozzuk. Az öntözéssel járjunk el óvatosan. A túlöntözést nem viseli a növényt. Az öntözéssel várjunk addig, amíg el nem kezd a talaj száradni, így csökkentve a gyökérrothadás veszélyét. A virágzást serkenti, ha az éjszakai hőmérséklet alacsonyabb, és nappal sok fényt kap a növény. Gyöktörzséről tőosztással a növény nyugalmi szakaszában szaporítható vegetatívan.

Elvirágzás után a növény nyugalomba vonul. Amikor elvirágzás után a levelek visszahúzódnak, az öntözést csökkentsük, majd szedjük ki a gumót a földből, és tároljuk el a következő tavaszig hűvös 10 fok körüli hőmérsékleten. Ha ez az időszak télre esik, tavasszal, ültetése előtt osztással szaporíthatjuk is.

Nemcsak cserepes növényt, hanem gumót is vehetünk. Olyat válasszunk, amelyen sok hajtásszem látható. A kereskedelemben kapható gumókat előkezelik, részben növényi hormonokkal, hogy így serkentsék a kihajtást és a virágzást, részben gombaölő szerekkel, amely a rothadást akadályozza. A megvásárolt gumót ültessük el egy-két napon belül.

 

Zantedeschia hibrid

A vásárolt vagy teleltetett gumót ültessük hajtásrüggyel felfelé 10 cm mélyre laza virágföldbe, száraz talajba, és csak 6 nap múlva öntözzük be alaposan. Majd próbáljuk 15-18 fokon tartani a cserepét, öntözzük rendszeresen, állítsuk a cserepet kavicságyra. A virágzásig tápoldatozzuk. Az ültetéstől számított kb. 3 hónap múlva virágzik. Bármikor ültethető

Az októbertől januárig kapható hajtatott hibridek a téli otthonok gyönyörű díszei. Szeptembertől áprilisig találhatók a kertészeti árudákban.

Botritisz, rozsda, gyökérrothadást okozó baktériumok, vírusbetegségek megtámadhatják.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil