Szereted a madártejet?

A madártej nem csupán francia eredetű édesség, hanem dekoratív szobanövény is. Mindkettő szeretni való! Már nőnap táján, is gyakori ajándék, de még anyák napjára is jut belőle. Meglephetnek téged is egy ilyen virággal. Ha nem gondozod megfelelően, hamar elkókadhat, és a szemétben köthet ki.

A Jácintfélék (Hyacinthaceae) családjába tartozó madártej (Ornithogalum) nemzetség mintegy 120 faja Afrikában, Nyugat-Ázsiában és Európában is honos. A növények mérgezőek.

narancsszínű madártej

Narancsszínű madártej bemutatása

A narancsszínű madártej (Ornithogalum dubium) Dél-Afrikában honos, hegyi lejtőkön, síkságokon, köves talajon terem. A 10-50 cm magas hagymás növény tulipánra emlékeztető levelei körülveszik  a virágkocsányt, amelyen sátorban állnak rendkívül mutatós virágai. A lepellevelek legtöbbször narancssárgák, ritkán fehérek, a virágok közepe barnás, zöldes. Termése felnyíló tok.

Narancsszínű madártej gondozása

Fagyérzékeny, nálunk csak cserépben tartható. Hagymáit ősszel ültesd homokos, jó vízgazdálkodású talajba, 2 cm mélyre. Talán a kaktuszföld a legmegfelelőbb számára.

Napos, világos helyre való. Öntözni módjával, de rendszeresen kell, két öntözés között hagyd a talaját kiszáradni. A túlöntözés nem csak a hagyma rothadását okozhatja, hanem a levéltöveknél felgyülemlett víz a botritisznek is kedvez, és a szár, szártő rothadásnak indulhat. A cserépből kifolyt vizet el kell önteni. Elvirágzásig havonta lehet felére hígított tápoldattal tápozni.

madártej

Madártej

Az elnyílt virágait folyamatosan el kell távolítani, a régi virágszárat levágni, ha kell, kis karóval megtámasztani a növényt.

Télire ne hagyd a kertben, nem télálló, viszont tavasszal kiültetheted, és kint hagyhatod, amíg vissza nem húzódik! Elvirágzást követően pihentetni kell. Amikor elvirágzás után visszahal, állj le az öntözéssel, és tárold a hagymáit sötét, hűvös, száraz helyen, egészen az ősz közepéig. Majd ültesd el, állítsd világos helyre, és kezdjük meg az óvatos öntözést. Sajnos nagyon sok fényre van szüksége, hogy virágzásra bírhasd, ami télen, tél végén problémás.

Azonban napos ablakra sincs szükséget, ha növénynevelő izzót használsz. Ajánljuk növénynevelő, virágzásserkentő LEd izzóinkat a Kertlap Kertészeti Webáruházból!

Szaporíthatod a hagymagumók szétosztásával. Ősszel laza talajba vethető. Vetés után vékonya talajréteggel kell takarni, és nedvesen kell tartani. Vetés után két héttel megindul a csírázás. Ezt esetleg megvilágítással ki lehet küszöbölni.

A viaszos pajzstetvek a hagymáját támadhatják. Mozaik vírusra is fogékony.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil