Biokertészkedés a kiskertben 1.

Sok hobbikertész bio módszerekkel termesztik meg a családi fogyasztásra szánt zöldségeket, gyümölcsöket. Ez az összefoglaló cikk sok-sok hivatkozással nekik szól!

A téma oly szerteágazó, hogy még ezt a rövid áttekintést is két részre kellett bontanunk. Az első részben a helyigényt, a kert adottságait, vetést, palántázást, csávázást, fényigényt tárgyaljuk.

madárijesztő

Biokertészkedés a kiskertben 2.

A biokert nem új találmány. Surányi Dezső a magyar biokertek a XVII. Században című könyvében olvasható: „A biológiai szemléletű kertművelés világszerte terjed. Talán sokak szemében úgy tűnik, új jelenségről van szó, pedig már jóval korábban is létezett, illetve a XVIII. századig ez a módszer jelentette kizárólagosan a kertművelést.” Manapság is ezeket az elveket követjük, azzal a különbséggel, hogy a hagyományos tudást a modern technológiával ötvözzük.

Folyamatosan bővül a kertlap Kertészeti Webáruház termékkínálata a Palántázás, csíráztatás, termesztés kategóriában. Érdemes körülnézni és visszatérni!

A kert adottságai, helyszűke

A helyszűke ne gátoljon senkit a zöldségtermesztésben. Termesszünk olyan növényeket, amelyek rácsra futtathatók. Az olyan zöldségek, mint az uborka, dinnyék, lugasparadicsom akár kerítésre futtatva is nevelhetők. A kerttervezésről számos írásunk megjelent már: Kertünk adottságai; Konyhakert négy lépésben;

Nem csak kertünk fekvése, fényviszonyai, mikroklímájának ismerete, hanem talajának ismerete is követelmény! Talajjal kapcsolatos cikkeink: A talajok pH értéke és a tápanyag felvehetőség; Talajszerkezet; Talajjavítás házilag; A talajok pH értéke és a tápanyag felvehetőség; Középpontban a humusz; Talajok vízgazdálkodása; Agyagos talaj jellemzése, javítása; Homokos talaj; Meszes talaj; Savanyú talajon fejlődő növények

A rossz talajadottságok, a helyszűke kivédhető az alábbi módszerekkel: Emelt ágyás; Kert szalmabálán

emelt ágyás

 

Vetőmag, vetés, palántázás

Egyes zöldségeket inkább szabadföldbe vetünk, másokat inkább palántázunk. Cikk ajánlat: Korai zöldségek vetése; Szabadföldi veteményezés; 14 tipp palántaneveléshez.

A boltban vásárolt magvak csomagolásán talált információk sok segítséget nyújthatnak felhasználásuk tekintetében. Cikk ajánlat: Mi van a vetőmag tasakján?

Magunk végezzük el a magvak felületének fertőtlenítő kezelését (csávázás), vagy készen kapható természetbarát szerekkel, mint például a Biokál, vagy magunk is készíthetünk ilyen szert. Példák: erjesztett csalánlé, mind a zsurló oldat 1:10 hígítású vizes oldata megfelel erre a célra. A Biokontrol Hungária honlapján olvastuk az alábbi receptet: 75 dkg szárított zsurlót 10 l vízben lassú tűzön forraljuk fel. A hígítatlan kamilla oldat szintén felhasználható csávázáshoz. Egy jó marék kamillavirágot másfél liter vízben fél napig áztatunk. A receptet pl. a Gazigazító honlapján lehet olvasni. Hűlés után a gyógynövényes oldatba áztatjuk a magvakat 20 percig, majd vászonzacskóban szárítjuk. Ajánlja a Sárközi Péter Alapítvány.

vetőmagok
Védekezés nélkül fennáll a palántadőlés veszélye. A palántadőlés ellen, megelőzést szolgáló módszerekkel vegyszerek nélkül is védekezhetünk. Cikk ajánlat: Egészséges vetőmagból egészséges palánta

A csírázást követően a fény biztosítása a legfontosabb feladat. A palánták megvilágításához a szobába beszűrődő fény nem elegendő. Azonban a veranda, télikert sokat lendíthet a helyzeten. Használhatók fluoreszcens izzók is a megvilágításhoz. Ugyanazok a szabályok érvényesek, mint az ajánlott Szobanövények megvilágítása című cikkünkben olvasható.

A 2. részben a kiültetést követő öntözés, talajtakarás, kondicionálás, tápanyag ellátás, és növényvédelem kérdéseit tárgyaljuk.

Biokertészkedés a kiskertben 2.

Érdeklődés esetén ajánljuk figyelmébe programjainkat:

Kiskert tanfolyam
Biokertész tanfolyam
tanulmányi kirándulások

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa