Biokertészkedés a kiskertben 2.

A gazdasági nehézségek miatt a kertészeti termékek árai is az egekben vannak Európa szerte. A családok egy része nem engedheti meg magának, hogy bio-termékeket vásároljanak, és, tán emiatt is, sokan bio-módszerekkel termesztik meg a családi fogyasztásra szánt zöldségeket, gyümölcsöket. Ez az összefoglaló cikk sok-sok hivatkozással nekik szól!

A téma oly szerteágazó, hogy még ezt a rövid áttekintést is két részre kellett bontanunk. Az első részben a helyigényt, a kert adottságait, vetést, palántázást, csávázást, fényigényt tárgyaltuk. Itt, a második részben az alábbi témák kerülnek sorra: kiültetést követő öntözés, talajtakarás, kondicionálás, tápanyag ellátás, és növényvédelem.

Öntözés

esővízgyűjtő ernyő

Esővízgyűjtő ernyő. A fotó a Tullni Kertekben készült, ahová kirándulás szerveztünk. Aktuális kirándulások a programok menüpontban.

A reggeli öntözés segít abban, hogy párás időszakban is kisebb mértékben szaporodjanak el a gombák az esti, éjszakai hűvös, párás időszakkal szemben. Legjobb, ha öntözővíznek esővizet használunk.  Legegyszerűbb, ha az eresz csurgója alá vízgyűjtő tartályt teszünk. Remek találmány az esővízgyűjtő ernyő, amellyel a tullni kertek kiállításon találkoztunk 2014-ben. Ha ciszternában gondolkodunk, 10 m3 térfogatú felszín alatti tárolót érdemes létrehozni. Barkácsoljunk esővízgyűjtőt!
Hasznosítható a háztartási szennyvíz is, de csak, ha kemikáliáktól mentes. A szappanos víz, a mosógépvíz például felhasználható. De ne a növények leveleire, hanem kizárólag a tövére öntözzük. Az ilyen víz kisebb tárolóban gyűjthető, és az esetleges kellemetlen szagok ellen akváriumi buborékoltató is alkalmazható. Forrás: eutarcie.hu.

Cikk ajánlat: Öntözési tippek

Talajtakarás

Olvassunk a biológiai talajtakarás szerepéről: Szerves talajtakarók télre; Kert védelme kánikulában; Szalma mulcs. A gyomok ellen védő szalmamulcsot májusnál hamarabb ne alkalmazzuk. A z ajánlott mulcsréteg vastagsága minimum 3-5 cm. A szalma mulcsot nem árt 3-4 hetente megújítani.

sorok takarása

Sorok takarása. A fotó a Biokertész Tanfolyamon készült.

Növénykondicionálás, tápanyag ellátás

A növények immunerősítője, kondicionálója lehet a vizes tejoldat vagy kamillavizes tejoldat. Fél liter tejhez négy liter vizet vagy hígított kamilla oldatot adhatunk. Ezzel az oldattal hetente permetezhetünk.

Növények tápanyag ellátásáról is környezetkímélő módon gondoskodjunk. A talajba forgatott kávézacc sokat javíthat a talaj nitrogén ellátásán. Szintén segít, ha előveteményként vagy vetésforgóban pillangós növényeket nevelünk, amelyek gyökérgümőiben nitrogénkötő baktériumok élnek. Ilyenkor a letermett növények föld feletti zöld részét vágjuk, és a gyökerekkel átszőtt talajba forgassuk be. Hasonló céllal ajánlja Gertrud Frank Öngyógyító kiskert című könyvében a spenót előveteményként való használatát. A spenót 50 cm-es sortávolságban való vetését javasolja a kert egész területére. A spenót levéltömege gyorsan bomló trágya, a gyökerek a talajlakó mikroorganizmusokat táplálja.

A jó házasságok nem csak az égben köttetnek, hanem a földben is. Növénytársítással, vagyis, ha növényeket házasítunk, olyan társakat válasszunk, amelyek nem versengenek egymással, egyformán életerősek, egészségesek. A kertész felelőssége, hogy olyan növényközösséget hozzon létre, ahol minden növény profitálhat a közösségből, így a kert egy nagy, egységes, élő szervezetként működik. Cikk ajánlat: Hasznos társítások

eper-hagyma társítás

Eper-hagyma társítás. A fotó a Biokertész Tanfolyamon készült.

Növényvédelem

Betegségek fellépése esetén kemikáliák helyett fókuszáljunk a beteg növényi részek eltávolítására. Ehhez folyamatosan ellenőrizni kell növényeinket, és az első tünetek megjelenésénél alkalmazni kell a módszert. Gombák ellen mind réz, mind kén tartalmú gombaölő szerekkel védekezhetünk, ezek a biotermesztésben is megengedett permetszerek. Az ilyen, főleg olajos növényvédő szerekkel történő védekezés mind lombhullás után, mind tél végén ajánlatos. A módszer mindkét esetben ugyanaz. Részletek itt olvashatók: Tavaszi lemosó permetezés. Kis területen rovarkártevők ellen rovarcsapdákkal védekezhetünk. Cikk ajánló: Növényvédelem.  A környezetbarát gyomirtásnak sokféle technikája van. Elsőnek mindenkinek a kapa juthat eszébe, de számtalan más mód is van arra, hogy visszaszorítsuk azon növények fejlődését, melyek ott nőnek, ahol azt mi nem szeretnénk. Cikk ajánlat: Gyomirtás. A biopermetlékről remek összefoglaló található a Gazigazító honlapján.

Link ajánlat: Tejjel a lisztharmat ellen

Óvakodjunk a nitrogén túltrágyázástól, mert ez felborítja az egyensúlyt, és mikroelem hiányhoz vezethet. Ezzel a növények “immunrendszere” erősödik! Kemikáliák helyett használjunk komplex trágyákat. Használjunk érett istállótrágyát, érett csirketrágyát, komposztot. Minél jobb állapotban lesznek a növényeink, annál jobban ellenállnak a betegségeknek.

A gyomok ellen védekezzünk. Legjobb, ha sorokat fűnyesedékkel, a sorközöket szalmával takarjuk. Cikk ajánlat: Szalma mulcs; Sorközök takarásának előnyei és lehetőségei; Előkerülhet a kapa is. Cikk ajánlat: A jó öreg kapa

zöldség ágyások

A vetésforgó előnyei hogy kertünkben ne szaporodjanak el a kórokozók és kártevők, pl. a káposzta-gyökérgolyva vagy a burgonya-fonálféreg, termesszük zöldségeinket vetésforgóban. A vetésforgó a gyomirtás leghatékonyabb eszköze. A vetésváltással nem szipolyozzuk ki a talajt, elkerüljük a talajuntságot és optimálissá tesszük a tápanyag hasznosítást. A talaj fizikai állapota is kedvezőbben alakulhat.

Sose feledjük, hogy az igazi kertész állatbarát is! Ennek tükrében például a vakond sem feltétlenül üldözendő, hiszen többek közt a talajban élő rovarokkal, lárvákkal, lótetűvel táplálkozik. Hasznos rovar például a levéltetű, atka, a pajzstetű fogyasztó katica, a hernyó, csiga, drótféreg, cserebogárpajor, krumplibogár fogyasztó futrinka, minden beporzást végző rovar (méh, fürkészdarázs, zengőlégy, az utóbbiak lárvái szintén kártevőket fogyasztanak). Ne feledkezzünk meg a madarakról sem. További információk a Matyó Kertbarát Egyesület honlapján. Cikk ajánlat: Madárbarát kert;

tökfélék

A fotó a Tullni Kertekben készült, ahová kirándulást szerveztünk. 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa