Négy konténer trend

Akár van kerted, akár nincs, konténerbe is ültess növényeket, ezzel újabb teret biztosíthatsz növényeidnek, szélesítheted saját növényválasztékodat. Ha a konténeres növények mellett döntesz, ismerkedj meg négy fő irányzattal: beporzó rovarokat vonzó virágok, pasztell színű virágok, bokrok, szárazságtűrők/konténeres növények vízellátása.

1. Megporzó rovarokat vonzó virágok konténerben

Sajnos bármennyire előnyösek a megporzást végző rovarok, sokan nem szeretik őket. A méhek például szúrnak, sokan allergiások is méhcsípésre, az emberek általánosságban undorodnak, félnek a rovaroktól. Főleg nem szeretik őket az ablak közelében vagy a balkonon. Sokan birokra kelnek a poszméhekkel is, főleg, ha az berepül az ablakon. Mégis megnőtt az érdeklődés a pollinátorok iránt. Sokat hallunk a méhek pusztulásáról. Ez is hozzájárul ahhoz, egyre többen jó szívvel fordulnak a méhek felé. Aki környezettudatos, és saját kertjében is szüksége van a rovarbeporzásra, mert konyhakertje, akár csak konténeres konyhakertje van, vagy  gyümölcstermő növények tart konténerbenaz arra törekszik, hogy a kertje, konténerkertje vonzza a pollinátorokat, és inkább a nyílászárókat védi, például rovarhálóval.

Ez a törekvés a konténerkertek tulajdonosaira is igaz. Ők is keresik az úgynevezett mézelő növényeket, amelyek nektárjukkal odavonzzák a megporzást végző rovarokat. Főleg, ha a balkonon mini konyhakert, mini gyümölcsös is található. Ilyen növény például több gyógynövény, a rozmaring, a zsálya , a menták (borsmenta, macskamenta, fodormenta).

fácskává nevelt rozmaring

Fácskává nevelt rozmaring.

2. Pasztell színű virágok konténerben

A pasztell halványkék és a babarózsaszín (rózsakvarc) színkettős 2016 divatja. Ezek a színek a virágok között is megtalálhatók.  A kettős szín pedig társítással, egymás mellé helyezéssel érhető el. Aki nagyon trendi akar lenni, válasszon ilyen színű virágokat, ültesse össze őket, vagy tegye egymás közelébe a konténerüket.  Például árvácskákat, pertúniákat, dán minirózsát, a törpe növekedésű, térdig érő nyári orgonát, a szürkés-zöld levelű, kék virágú Buddleia davidii ‘Blue Chip’ fajtát, a rózsaszín virágú szász hortenziát, a Hydrangea macrophylla ‘Saxon Style Pink’ cserepes hortenzia fajtát választhatsz. A fotón oroszlánszáj került levendula mellé.

növények újrahasznosított konténerben

2. Szárazságtűrő növények konténerben

A vízhiány, szárazság egyre nagyobb területeket súlyt. A környezettudatos kertészkedőket, növénybarátokat mindez arra ösztönzi, hogy ők is spóroljanak az öntözővízzel. A víz pazarlását egyébként a pénztárca is bánja. A konténeres növények öntözése az egyik legfontosabb, minden napos tennivaló. Ezért például lehetőleg szárazságtűrő növényeket válassz, különösen a gyorsan kiszáradó konténertalajok esetében van ennek jelentősége. A konténerek talaj mindig jó vízáteresztő képességű legyen. Használj vízmegkötő golyókat (polimerek), amelyek hatására több vizet tud egyszerre felvenni a talaj.

Konténerek tekintetében ma már a kereskedelemben kaphatók ön-öntöző konténerek, bár ezek drágák. Ha ezt a drágább megoldást választod, keress esztétikus küllemű konténert. A szép, ön-öntöző konténer megéri az árát, ha esztétikussá teszed vele a bejáratot, sétaút környékét.

Egy új szárazságtűrő dísznövény fajta egy sétányrózsa fajta, a Luscious© Marmalade Lantana. Ide tartozik még a több szárazságtűrő, igénytelen gyógy- és fűszernövény. Dézsás növény nálunk a babér. Cikk ajánlat: Fűszernövények az erkélyen

kövirózsa és varjúháj dekoráció

Kövirózsa és varjúháj dekoráció.

4. Bokrok a konténerben

Akinek csak terasz jut, annak is van lehetősége, hogy egzotikus, fagyérzékeny, vagy éppen savanyú talajt igénylő különleges cserjéket válasszon. Oda kell figyelni a törpésített fajtaválasztásra, és gyakran még ez sem elég, kordában kell tartani a növényeket.

Mostanában mutatkozott be a lepkéket és a nálunk nem mérvadó kolibriket vonzó japánmirtusz hibrid félcserje, a Cuphea Vermillionaire®. Hosszan virágzó, szárazságtűrő, napfényen, tápoldatozás mellett egész nyáron virágzik. 

A levendula mind a négy pontnak megfelel. Ha napon tudod tartani, ne hagyd ki! Egészen kiváló mézelő növény, pasztell virágaival hódolhatsz a divatnak, szárazságtűrő és mutatós cserjévé nevelheted megfelelő metszéssel, amit megtehetsz részben koratavasszal, megújítási céllal, illetve virágzás után, amikor az elvirágzott virágszárakat kell eltávolítani az első levélpárral együtt. Egyik ajánlat a pasztell virágszínű  Lavender ‘Little Posie Pink’.

Cikk ajánlat: Konténerkertek

babér edényben

Babér edényben.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil