A babér

A mediterrán babér nem csak gyógy- és fűszernövény, hanem kedvelt, gyakran formára nyírt kerti dísznövény. Nálunk csak dézsás növényként tartható.

babérfa

Babérfa a Horvát tengerparton.

A babér bemutatása

Figyelem! A babér nem azonos a babérmeggyel! A babér (Laurus) nemzetség a babérfélék (Lauraceae) családjába tartozik három cserje termetű, vagy kis fává növő fajjal.

A nemes babér (Laurus nobilis) a Földközi tenger mellékén és az Atlanti óceán mediterrán éghajlatú szigetein honos örökzöld  cserje vagy akár 20 m-re is megnövő fa. Koronája kúpos. A bőrnemű, ovális, épszélű, fényes, üdezöld levelek aromás illatúak, ízük kesernyés. A levegőn megszárított levelek akár egy évig is illatosak maradnak. Csillag alakú, sárga virágait eredeti élőhelyén, tavasszal hozza. A termések az olajbogyóhoz hasonlóak, sötétbordó színűek, ráncosak.

Ókori babérkultusz

A babért a görögök bálványfaként tisztelték és az Apolló kultuszban vált egyre jelentősebbé. Örökzöld lombja miatt nagyra becsülték. A dicsőség és hatalom jelképe lett. Ünnepek alkalmával az ajtókat, az istenek szobrait és az ősök képeit babérágakkal ékesítették. Apolló papjai is babérkoszorút viseltek. A költők babérral koszorúzták magukat. Mivel Apolló nyila elűzi a ragályt, a babér védelmet nyújt a ragály ellen, és megvéd a gonosztól. Apolló volt a bűnbocsánat istene, ezért növénye, a babér, a bűnbocsánat jelképe lett. Áldozat alkalmával babért égettek. Azt tartották, hogy a babérlevél igazmondásra ösztönöz, és a jóslást is megkönnyíti. A delphoi jósdában is égették, rágták a leveleket, a sikeres jóslás érdekében. Rómában babérkoszorú övezte a színészek, költők, ünnepelt szónokok, hadvezérek fejét is. Azóta él a mondás, hogy valaki babérokra vágyik.

babér edényben

Babér a kertben

Gyakorlatilag   mindenütt – ahol az éghajlat számára kedvező – termesztik. Értékes, sokoldalúan felhasználható fűszernövény,  rendkívül nagy a díszítőértéke is. Nálunk csak dézsás növényként nevelhető.  Remekül formára metszhető. Használható alkalmi dekorációs céllal termek, szabad terek díszítésére, elhelyezhetjük mediterrán kertbe és fűszerkertbe is. Komposzt tartalmú, jó vízvezetésű, semleges kémhatású talajba ültesd.

Csak a mínusz 1-2 fokos fagyot visel el. A leanderhez hasonlóan kell teltetni. A fagyok elmúltával, fokozatosan kell kiszoktatni. A felkopaszodott részeket enyhét metszd vissza, és áprilistól el lehet kezdeni a tápoldatozást, bukszus/örökzöld növénytáp adható neki. A beteleltetés, és kiteleltetés fokozatos legyen!

Tartsd napon vagy félárnyékban. Gyakran öntözd, de a túlöntözést kerülni kell. Legjobb, ha a konténert lábakra állítod, néhány tégla is megteszi, hogy a fölösleges víz elfolyhasson. A mediterrán növények különösen érzékenyek a levegő páratartalmára, nem elég öntözni őket, de a körülöttük lévő levegőt is párásítani kell. Nálunk ezt a száraz kontinentális éghajlaton nagyon nehéz tartani. Száraz körülmények között a levelek kifakulnak, majd lehullanak, bár a növény újra kihajthat.

Félfás dugványokkal nyár közepén-végén szaporítható. Júliusban, az azonos évi növekményről egy nem teljesen elfásodott 15 cm-s hajtásdarabot válassz le közvetlenül a levélpár alatt, az alsó leveleket szedd le, és dugd egy cserép laza, nedves földbe. A cserép fölé célszerű nejlont borítani.

Két évenként ültesd át, ha jól láthatóan kinőtte az edényét, 8-10 cm-rel nagyobb átmérőjű edénybe. A régi földet le kell morzsolni a gyökerekről, és friss, semleges kémhatású földdel kell föltölteni az új edényt. Bültetés előtt a gyökereket kissé vissza lehet vágni.

nyírt babér

A babér jól metszhető.

Babér, a fűszer- és gyógynövény

Levele illóolaj tartalmű. Fő összetevőként az eukaliptuszolajban is jelentős mennyiségben előforduló 1,8-cineolt vagy eukaliptolt tartalmazza (30-60%), ami mellett számos olyan összetevő van jelen benne 2-8%-os mennyiségben (pl. eugenol, metil-eugenol, linalool, pinének), amelyek a fűszeres, aromás illat kialakításában vesznek részt.

A babérlevél illóolaj antimikrobiális, nyákoldó, köptető, légzéskönnyítő, görcsoldó főbb hatásokkal rendelkezik, melyek mellett az eukaliptolnak köszönhetően gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatások érvényesülésével lehet számolni az olaj használatakor.
A babérolajat és az azt tartalmazó készítményeket elsősorban légúti hurutok, hörgő-, illetve homloküreg-gyulladás, valamint a gyomor- és a bél görcsös állapotainak kezelésére használják, belsőleg és külsőleg alkalmazható készítmények (krémek, kúpok, inhalálók, cseppek stb.) formájában. A babérolaj a fentiek mellett összetevője lehet olyan gyulladáscsökkentő- és fájdalomcsillapító hatású készítményeknek (krémeknek, masszázs- és fürdőolajoknak) is, melyeket reumás megbetegedések és zárt baleseti vagy sportsérülések kiegészítő kezelésére használnak. A babérlevél olaj egyes esetekben allergén összetevőket is tartalmazhat, ezért használata érzékeny bőrűeknél és kisgyermekeknél fokozottabb figyelmet igényel. A babérlevélolajat parfümolajok, szappanok és egyéb kozmetikai készítmények előállítására is felhasználják. (Forrás: Aromax)

babér termése

Terméséből vonják ki a babérolajat, ez zsírosolaj. A belőle készült kenőcsöket, kivonatokat külsőleg használva reuma, ficam, zúzódás gyógyítására használják.

Babér a konyhában

A fűszerként használt száraz babérlevél olasz, spanyol, francia importból származik. A levelek nyár végétől az első fagyokig szedhetők. A frissen szedett levelek e célra való használata nálunk még nem terjedt el.

A kotanyigourmet.com így mutatja be: A babér íze erős, fűszeres, balzsamos és enyhén keserű, a kámforra és a szerecsendióra emlékeztet. A friss babérlevélnek gyümölcsös ízárnyalata is van, viszont keserűbb. A babérlevél 3 százalékban is tartalmazhat illóolajat. A szárított babér gyorsan elveszti aromáját, ezért ne halmozzunk belőle készletet, csak akkor vásároljuk, amikor szükségünk van rá.

Mivel aromaanyagai csak lassan szabadulnak fel, ezért, más fűszernövényektől eltérően, az étellel együtt kell főzni! A babérlevelet, amelyet a többi fűszertől eltérően nem fogyasztunk el, mert bőrnemű levelei rágósak, és íze túl intenzív, ezért tálalás előtt vegyük ki az ételből.

szárított babérlevelek

A babérlevelet az alábbi fűszerekkel párosíthatjuk: sáfrány, kakukkfű, zeller, bazsalikom, hogy csak néhányat említsünk.

Sok mártás, szósz ízesítője: barnamártás, paradicsommártás, besamelmártás stb. Babérlevél való többek közt a tradicionális krumplifőzelékbe vagy a lencsefőzelékbe, a töltött káposztába.

Babér a háztartásban

A babérlevelek rovarriasztó hatásúak, ezért pl. a tárolt termény közé, különösen a hüvelyesekhez, babérlevelet tettek eleink.

Időszámításunk előtt, a kelta és germán téli ünnepen a babért díszítésként használták. Az örökzöld babér jelképezte a természet újjáéledését és az élet körforgását. Angolszász területeken karácsony idején ma is örökzöld babérágakkal díszítenek, és a cserepes babért szívesen ajándékozzák is.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!