Fűszernövények kert nélkül

Nincs több hektár földed, kiskerted sincs? De ablakpárkányod csak van? Olyan fűszernövények kerülnek bemutatásra, amelyek cserépben, balkonládában, konténerben is nevelhetők.

Sokukat télen is nevelheted, főleg, ha meg tudod világítani őket! Ajánljuk a Kertlap kertészeti Webáruház termékei közül növénynevelő LED izzóinkat.

Elég, ha napos helyet és jó talajt biztosítunk számukra. Ilyenek akár a tűzlépcső, a bejárati ajtóhoz vezető kerti út, ablakláda, balkon. A trágyázást, tápoldatozást felejtsük el. A konténer téli védelmére akkor van szükség, ha mérete kicsi és a növény eleve fagyérzékeny. Ha műanyag edényt használunk, a fagy nem tehet kárt benne, míg a kerámia, cserép törik.  Kaspónak pedig kint is bent is sok mindent használhatunk, amit az ízlésünk megenged. Ha kertünk van, és késő nyáron kiültetjük az évelő fűszernövényeket, elég időt adunk nekik a begyökeresedésre. Másokat egynyáriként tarthatunk, és a szezon végén kidobhatjuk.

fűszereknövények edenyben

Legjobb konténernövények válogatás

Majoránna

majorannaajakosvirágúak családja (Lamiaceae)
Origanum majorana

Az ázsiai eredetű növény. Egyéves, lágyszárú. Cserépben, balkonládában évelőként tartható. Akkor kell levágni, ha megjelennek a zöldes virágbimbók. Ezután a leveleket a szárról lehúzzuk, és árnyékos helyen szárítjuk. A cserépben maradt rész tápoldatot kapva hamarosan kihajt, bokrosodik. Magvetéssel szaporíthatjuk. Vetés előtt a talajfelszínt tömöríteni kell, a magvakat nem szabad fél centiméternél mélyebbre dugni. Nedves talajban megindul a csírázás. Étvágygerjesztő, szélhajtó, gyomorerősítő, nyugtató hatású. Kacsasült, burgonyás ételek, máj ízesítéséhez ajánlott.  Kolbászok hurkák ízesítője. A majoranna a kakukkfű, rozmaring, bazsalikom hármas a mediterrán konyha egyik legfontosabb fűszere.

Borsikafű

borsikafűajakosvirágúak családja (Lamiaceae)
Satureja hortensis

Egyéves, lágyszárú. Vadon élő és termesztett változata is ismert. Termesztett rokona a Satureja montana évelő faj. A virágos hajtást, a fás rész kivételével, virágbimbós állapotban gyűjtsük, szellős csokorba kötve, felfüggesztve szárítsuk. Szárítás után a virágokat és a leveleket morzsoljuk le. Cserépbe vetve az ablakpárkányra helyezve, télen is biztosítja az utánpótlást. Borsra emlékeztető íze miatt, használható annak helyettesítésére, vagy annak kiegészítésére. Ily módon pompás fűszere hurkáknak, káposzta-, bab-, krumpli-, gomba ételeknek, savanyúságoknak. Virágos leveles hajtása enyhe vérnyomásnövelő, szélhajtó, emésztésserkentő.

Bazsalikom

bazsalikomajakosvirágúak családja (Lamiaceae)
Ocimum basilicum

Rendkívül alak és formagazdag faj. Egyéves, lágyszárú. A Dél- Ázsiából származó kerti bazsalikomnak (Ocimum basilicum) több mint 60 alfaja, variánsa ismert. Igényes növény. Tápanyagban gazdag talajban, minimálisan tápoldatozva szépen fejlődik. Áprilisban helybevetéssel szaporítható. Viszonylag nagy magját 1 cm mélyen dugjuk a talajba, és takarjunk rá. A virágzás megindulásakor kell levágni. Utána ismét kihajt. Táplálékként leveleit használják fel frissen vagy szárítva. Az mediterrán konyha közkedvelt alapanyaga. Kellemes fűszere a friss salátáknak, paradicsomos ételekhez, tésztákhoz, babhoz valamint gombához is használják. Tehetjük pogácsába is. Asztmát, hörghurutot, tüdőtágulatot megelőzhető és kezelő szerként használják. Emésztésserkentő. Tudj meg többet bazsalikomról: Bazsalikom

Sáfrányos szeklice

sáfrányos szeklicefészkesvirágúak családja (Asteraceae)
Carthamus tinctorius

Egyéb nevei: pórsáfrány, olajözön. Elõ-Indiában honos. Egyéves lágy szárú. A talaj iránt nem igényes, bármilyen talajon termeszthetjük, a meleg fekvésű területeket kedveli. Júliustól augusztus végéig virágzik. A virágbibét színezésre használják. Március közepétől április közepéig vetik 40-50 cm sor- és 15-20 cm tőtávolságra, 4-6 cm mélyre. Magjában zsíros olajokat raktároz. A termésből hidegen nyert olajat étkezési célokra, illetve a gyógyászatban érelmeszesedést megelőző és gyógyító szerként is hasznosítják. A tűzvörös, nyelves virágokat kicsípik, és tűző napon szárítják. Természetes színezőanyagait levesek, főzelékek, mártások, tészták, sütemények, krémek, salátaöntetek színezésére és fűszerezésére használják. Színeznek vele sajtokat, vajat és margarint is. Tudj meg többet a sáfrányos szeklicéről: Méregdrága sáfrány helyett sáfrányos szeklicét a húslevesbe

Rozmaring

rozmaring ajakosvirágúak családja (Lamiaceae)
Rosmarinus Officinalis

Mediterrán származású félcserje. Hazai viszonyok között egyévesként tartható sikerrel. Védett, napos helyen, ládában, cserépben azonban áttelel. Dugványkészítéshez a hajtás felső, hajlékony, gyenge, ezüstös színű vége nem használható. A többi része viszont könnyen gyökeresedik. A szaporításra kiválasztott hajtásokat feldaraboljuk úgy, hogy egy-egy dugvány 4 levélpárt tartalmazzon. Az átlagosan 10-12 cm hosszú dugványok alapját a legalsó levélpár alatt 2-3 mm-re vágjuk. A legfelső levélpár kb. 1 cm-re legyen a dugvány felső végétől. Az alsó két ízközről a leveleket éles metszőollóval levágjuk, majd a megmaradt alsó levélpárig a talajba szúrjuk. Gyökeresedésig tűző naptól védve állandóan nedvesen kell tartani a talajt. A későbbiekben, kiültetés után, nem igényel sok nedvességet. Ha a dugványkészítés során megjelenő, új hajtásokat többször visszavágjuk, elősegítjük a bokrosodást. Az ültetés ideje kora ősz, ezáltal még a tél beállta előtt meg tud erősödni. Ládába bármikor ültethetjük. Friss vagy szárított leveleit egyes leveseken és mártásokon kívül, főleg bárány-, vad-, továbbá szárnyas húsból készült sültek, valamint töltött húsételek ízesítésére használjuk. Gyulladáscsökkentő, antibakteriális és antioxidáns hatással rendelkezik. Tudj meg többet: Rozmaring

Hová, mibe, hogyan ültessünk: Fűszernövények az erkélyen

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Különleges paprika & paradicsom magok