Fűszernövények kert nélkül

Nincs több hektár földed, kiskerted sincs? De ablakpárkányod csak van? Olyan fűszernövények kerülnek bemutatásra, amelyek cserépben, balkonládában, konténerben is nevelhetők. Sokukat télen is nevelheted, főleg, ha meg tudod világítani őket! 

Elég, ha napos helyet és jó talajt biztosítunk számukra. Ilyenek akár a tűzlépcső, a bejárati ajtóhoz vezető kerti út, ablakláda, balkon. A trágyázást, tápoldatozást felejtsük el. A konténer téli védelmére akkor van szükség, ha mérete kicsi és a növény eleve fagyérzékeny. Ha műanyag edényt használunk, a fagy nem tehet kárt benne, míg a kerámia, cserép törik.  Kaspónak pedig kint is bent is sok mindent használhatunk, amit az ízlésünk megenged. Ha kertünk van, és késő nyáron kiültetjük az évelő fűszernövényeket, elég időt adunk nekik a begyökeresedésre. Másokat egynyáriként tarthatunk, és a szezon végén kidobhatjuk.

Megvilágítás LED növénynevelő lámpával

Őszi-téli fűszernövény neveléshez használj LED növénynevelő lámpát. Használj időzítőt, hogy a növények napi 14-16 órás megvilágítást kapjanak.

A LED-es (Light Emitting Diode) termesztőlámpák számos előnyük miatt egyre népszerűbbek a beltéri növénytermesztésben.

A LED növénynevelő lámpák rendkívül energiatakarékosak a hagyományos világítási lehetőségekhez képest. Hatékonyabban állítják elő a fényt, és az elektromosság nagyobb százalékát alakítják át a növények növekedéséhez használható fénnyé. Ez alacsonyabb villanyszámlát eredményezhet a beltéri gyógynövénytermesztésnél.

A LED növénynevelő lámpákat úgy lehet megtervezni, hogy meghatározott hullámhosszú fényt bocsátanak ki, ami lehetővé teszi a fényspektrum jobb szabályozását a növények igényeihez igazítva. A növények növekedésének különböző fázisai (vegetatív és virágzási szakaszok) eltérő fényspektrumot igényelnek, és a LED-ek testre szabhatók ezeknek az igényeknek megfelelően.

A LED növénynevelő lámpák minimális hőt termelnek más világítási lehetőségekhez képest, mint például a nagy intenzitású HID azaz nagy intenzitású kisülőlámpák. Ez előnyös a beltéri növénytermesztésben, mivel segít fenntartani a stabilabb hőmérsékletet a termesztő környezetben, csökkentve a hőstressz kockázatát.

A növénynevelő LED lámpák gyakran kompaktak, illetve különféle formájú és méretűek. Ez alkalmassá teszi őket kis vagy szűk helyek bevilágítására.

Egyes hagyományos fényforrásokkal ellentétben a LED-ek nem tartalmaznak veszélyes anyagokat, például higanyt. Ez környezetbarátabbá és könnyebben ártalmatlaníthatóvá teszi őket.

A LED növénynevelő lámpák előnye az azonnali be- és kikapcsolási funkció. Nincs szükség bemelegítési időre, és a lámpák szükség szerint be- és kikapcsolhatók anélkül, hogy az élettartamukat befolyásolnák.

A LED növénynevelő lámpák speciális optikával tervezhetők, hogy a fényt pontosan oda irányítsák, ahol arra szükség van. Ez segít minimalizálni a fényveszteséget, és biztosítja, hogy a kibocsátott fény nagyobb százaléka érje el a növényeket.

A beltré növénytermesztéshez használt LED lámpák kiválasztásakor feltétlenül figyelembe kell venni a termesztett növények speciális fényspektrum-igényét, és olyan lámpát kell kiválasztani, amely minden növekedési szakaszhoz megfelelő hullámhosszt biztosít.

fűszerek termesztése kiegészítő megvilágítással

Legjobb konténernövények válogatás

Majoránna

ajakosvirágúak családja (Lamiaceae)
Origanum majorana

Az ázsiai eredetű növény. Egyéves, lágyszárú. Cserépben, balkonládában évelőként tartható. Akkor kell levágni, ha megjelennek a zöldes virágbimbók. Ezután a leveleket a szárról lehúzzuk, és árnyékos helyen szárítjuk. A cserépben maradt rész tápoldatot kapva hamarosan kihajt, bokrosodik. Magvetéssel szaporíthatjuk. Vetés előtt a talajfelszínt tömöríteni kell, a magvakat nem szabad fél centiméternél mélyebbre dugni. Nedves talajban megindul a csírázás. Étvágygerjesztő, szélhajtó, gyomorerősítő, nyugtató hatású. Kacsasült, burgonyás ételek, máj ízesítéséhez ajánlott.  Kolbászok hurkák ízesítője. A majoranna a kakukkfű, rozmaring, bazsalikom hármas a mediterrán konyha egyik legfontosabb fűszere.

Borsikafű

ajakosvirágúak családja (Lamiaceae)
Satureja hortensis

borsikafű Egyéves, lágyszárú. Vadon élő és termesztett változata is ismert. Termesztett rokona a Satureja montana évelő faj. A virágos hajtást, a fás rész kivételével, virágbimbós állapotban gyűjtsük, szellős csokorba kötve, felfüggesztve szárítsuk. Szárítás után a virágokat és a leveleket morzsoljuk le. Cserépbe vetve az ablakpárkányra helyezve, télen is biztosítja az utánpótlást. Borsra emlékeztető íze miatt, használható annak helyettesítésére, vagy annak kiegészítésére. Ily módon pompás fűszere hurkáknak, káposzta-, bab-, krumpli-, gomba ételeknek, savanyúságoknak. Virágos leveles hajtása enyhe vérnyomásnövelő, szélhajtó, emésztésserkentő.

Bazsalikom

ajakosvirágúak családja (Lamiaceae)
Ocimum basilicum

bazsalikom

Rendkívül alak és formagazdag faj. Egyéves, lágyszárú. A Dél- Ázsiából származó kerti bazsalikomnak (Ocimum basilicum) több mint 60 alfaja, variánsa ismert. Igényes növény. Tápanyagban gazdag talajban, minimálisan tápoldatozva szépen fejlődik. Áprilisban helybevetéssel szaporítható. Viszonylag nagy magját 1 cm mélyen dugjuk a talajba, és takarjunk rá. A virágzás megindulásakor kell levágni. Utána ismét kihajt. Táplálékként leveleit használják fel frissen vagy szárítva. Az mediterrán konyha közkedvelt alapanyaga. Kellemes fűszere a friss salátáknak, paradicsomos ételekhez, tésztákhoz, babhoz valamint gombához is használják. Tehetjük pogácsába is. Asztmát, hörghurutot, tüdőtágulatot megelőzhető és kezelő szerként használják. Emésztésserkentő. Tudj meg többet bazsalikomról: Bazsalikom

Sáfrányos szeklice

fészkesvirágúak családja (Asteraceae)
Carthamus tinctorius

sáfrányos szeklice

Egyéb nevei: pórsáfrány, olajözön. Elõ-Indiában honos. Egyéves lágy szárú. A talaj iránt nem igényes, bármilyen talajon termeszthetjük, a meleg fekvésű területeket kedveli. Júliustól augusztus végéig virágzik. A virágbibét színezésre használják. Március közepétől április közepéig vetik 40-50 cm sor- és 15-20 cm tőtávolságra, 4-6 cm mélyre. Magjában zsíros olajokat raktároz. A termésből hidegen nyert olajat étkezési célokra, illetve a gyógyászatban érelmeszesedést megelőző és gyógyító szerként is hasznosítják. A tűzvörös, nyelves virágokat kicsípik, és tűző napon szárítják. Természetes színezőanyagait levesek, főzelékek, mártások, tészták, sütemények, krémek, salátaöntetek színezésére és fűszerezésére használják. Színeznek vele sajtokat, vajat és margarint is. Tudj meg többet a sáfrányos szeklicéről: Méregdrága sáfrány helyett sáfrányos szeklicét a húslevesbe

Rozmaring

ajakosvirágúak családja (Lamiaceae)
Rosmarinus Officinalis

rozmaring

Mediterrán származású félcserje. Hazai viszonyok között egyévesként tartható sikerrel. Védett, napos helyen, ládában, cserépben azonban áttelel. Dugványkészítéshez a hajtás felső, hajlékony, gyenge, ezüstös színű vége nem használható. A többi része viszont könnyen gyökeresedik. A szaporításra kiválasztott hajtásokat feldaraboljuk úgy, hogy egy-egy dugvány 4 levélpárt tartalmazzon. Az átlagosan 10-12 cm hosszú dugványok alapját a legalsó levélpár alatt 2-3 mm-re vágjuk. A legfelső levélpár kb. 1 cm-re legyen a dugvány felső végétől. Az alsó két ízközről a leveleket éles metszőollóval levágjuk, majd a megmaradt alsó levélpárig a talajba szúrjuk. Gyökeresedésig tűző naptól védve állandóan nedvesen kell tartani a talajt. A későbbiekben, kiültetés után, nem igényel sok nedvességet. Ha a dugványkészítés során megjelenő, új hajtásokat többször visszavágjuk, elősegítjük a bokrosodást. Az ültetés ideje kora ősz, ezáltal még a tél beállta előtt meg tud erősödni. Ládába bármikor ültethetjük. Friss vagy szárított leveleit egyes leveseken és mártásokon kívül, főleg bárány-, vad-, továbbá szárnyas húsból készült sültek, valamint töltött húsételek ízesítésére használjuk. Gyulladáscsökkentő, antibakteriális és antioxidáns hatással rendelkezik. Tudj meg többet: Rozmaring

Hová, mibe, hogyan ültessünk: Fűszernövények az erkélyen

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa