Ültessünk epres köcsögbe

Ha szereted az epret, akkor próbáld ki az epres köcsögöt! Ebben  termeszthető legmutatósabban az eper, de más növény is az erkélyen, verandán. De mi az az epres köcsög? Arról az urna formájú terrakotta edényről van szó, amelynek az oldalán kis “zsebek” vannak. Kertészeti áruházakban kapható.

ekres köcsögbe ültetett szamóca

Válasszunk epres köcsögöt!

Az epres köcsög tulajdonképpen egy kilyuggatott urna, amelyet földieper, hivatalos nevén szamóca beültetésére alakítottak ki, használata könnyű és kényelmes. Mobil, mutatós, ezért nem csak eper hanem sok egynyári és évelő otthona, a minikertek jeles példája.

A műanyag edény könnyű, olcsó viszont borulékony. A porózus cserép felszívja vizet, ezért gyakrabban kell öntözni, ellenben mutatós. A kerámia a legdrágább, de stabil és mutató.

Válasszunk egyet annyi zsebbel, amennyi eperre vágyunk. Figyeljünk arra, hogy az öntözés gyakorisága attól fog függni, hogy milyen nagy edényt választottunk. Minél nagyobb az edény, annál kevesebbszer kell öntözni. Vásárláskor, akárcsak a virágcserép esetében, ellenőrizzük, hogy van e az edény alján lyuk, amely a fölös vizet kivezeti.

Vásároljuk meg a szamóca palántákat!

Növényvásárláskor minden lyukhoz egy növényt számítsunk. A tetejére 3-4 növényt számoljunk. Válasszunk folytontermő, napszak-közömbös fajtákat. A folytontermő fajtákra az jellemző, hogy az első termésérésük után egy újabb virágzási hullámot indítanak el, míg napszak-közömbös fajták egész évben képeznek virágot és termést.

Vegyünk virágföldet!

Szerezzünk be általános virágföldet, amelyhez lassan ható műtrágyát keverhetünk. E nélkül folyamatosan tápoldatoznunk kell, hiszen az öntözővízzel folyamatosan eltávozik a tápelemek nagy része.

Epres köcsög beültetése lépésről-lépésre

Az epres köcsög beültetése a világ legegyszerűbb dolga. Előzőleg áztassuk be az edényt, hogy ne a beletett talajtól vonja el. Egy cserépdarabbal takarjuk el a drénnyílást. Így a talaj nem „folyik” ki az edényből.

Dréncső behelyezés

Az edény közepére állítsunk egy méretre vágott üres csövet, ez lehet kilyuggatott PVC cső, kilyuggatott üdítőspalack,  vagy akár papírtörlő tartó is. Helyezzünk köré alulra faszén és sóder keverékét. Ugyanezzel töltsük fel a csövet is. Lyukasztás: Az üdítős palackot totsük fel vízzel, zárjuk le, és tegyük a fagyasztóba. Amikor a víz megfagyott, fektessük le az palackot egy összehajtogatott törölközőre, és a kalapáccsal meg a csavarhúzóval lyukasszuk át véletlenszerűen a palackot. Majd tegyük félre, hogy víz felolvadjon, és elfolyhasson.

Feltöltés, ültetés

Majd kezdjük feltölteni az edényt virágfölddel. Egyik kezünkkel tartsuk meg, a másikkal töltsük fel földdel a palack és az edény fala közti hézagot a következő lyuk magasságáig. Terítsünk szét egy maréknyi műtrágyát, és ültessük be a növényeket a már ismertetett módon. A műveletet addig folytassuk, amíg el nem érjük a felső lyukakat.

Először a lentről számított első zseb aljáig töltsük az edénybe a földet. Csavarjuk a palántákat újságpapírba, és helyezzük őket az alsó lyukakba. Folytassuk a talajjal való feltöltést, ültessük be a “zsebeket”, egészen a tetejéig.

Hagyjunk helyet az öntözővíznek is. Gyengéden kocogtassuk az edényt a munkaasztalhoz, hogy a talaj leülepedjen.  Majd ültessük be az edény száját is, és öntözzük meg.

epresköcsögbe ültetett palánta

Növényválasztás

Nem muszáj az eperhez ragaszkodni. Beültethetjük egynyári palántákkal (pl. petúnia), de akár pozsgásokkal is. Készíthetünk gyógynövényes, szárazságtűrő, tavaszi hagymás, egynyári és évelős beültetéseket. A növények kiválasztásánál a legfontosabb, hogy kis növekedésű, gyakran csüngő, és sekély gyökerezésű fajtákat válasszunk. Az összeállításoknál azonos igényű fajtákat válasszunk, aszerint, hogy hová szánjuk az edényt.

Cikk ajánlat: Szamóca konténerben

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa