Társasházi konyhakert magaságyásban


Miután a terület kicsi, olyan zöldségeket termesztünk magunknak, amit a legjobban szeretünk, és a leggyakrabban fogyasztjuk. A palántákat már február közepén elvetettük és a verandán neveltük őket. 

Magaságyás keret akác deszkákból

A zöldségeskertet kétféle magaságyásba ültettük. Mindkettő azonos méretű, a tájolást a helyszűke határozta meg, így négyzet alakú lett. Az ágyásoknak alja nincs. Az ágyások szélezett akácdeszkából készültek. A magaságyások méretei: alacsonyabb magaságyás 125x125x20cm; magasabb magaságyás: 125x125x30 cm.

A keretszintek rögzítése

magaságyás keretdeszkák rögzítése szögvassal magaságyás keret

Magaságyás feltöltése

A magasabb magaságyás készült el először. Egy ásónyomnyi (kb 30 cm vastag) feltalajt kiemeltünk. Az így keletkezett mélyedés alját először a kertben metszéskor felhalmozott, és kissé felaprított ágdarabokkal töltöttük ki. Majd erre hordtunk egy réteg ágdarálékot, amit a közeli parkban tevékenykedő kertészek állítottak elő, és mi elkértük tőlük.  Erre a kert egy eldugott részében talált, őszről maradt avarkupacból hordtunk leveleket, ezek nagy része az ágak közé csúszott, alig emelve a réteg magasságát. Tehát még mindig a talajszint alatt jártunk. Erre hordtunk általános virágföldet kb. 10 cm vastagon, rá két zsák (2×20 l) marhatrágyát, erre újabb virágföldet kb. 10 cm vastagon. Összesen 20 zsák (20×20 l) virágföldet használtunk el. Sajnos a társasház komposztját (a komposztálót mi vettük, és mi is szoktuk feltölteni avarral, konyhai hulladékkal.) valaki kiemelte a komposztálóból, úgy, hogy arra nem számíthattunk.

emeltágyás feltöltése

A kisebbik magaságyást az előző évről humusszal és marhatrágyával gazdagított talajra állítottuk. A felöltéséhez pedig a nagyobbik magaságyás alól kivett egy ásónyomnyi talajt töltöttük kb. 10 cm vastagon terítve. Erre terítettünk két zsák (2×20 l) istállótrágyát, majd 15 zsák (15×20 l) általános virágföldet.

Ha magaságyást akar készíteni, már ősszel nekiláthatsz! Az egész műveletet elvégezheted ősszel, ha majd tavaszra kicsit megsüllyed, feltöltheted újra komposzttal. Néhány hét pihenő és gyakori beöntözést a vetés, beültetés követte.

Fokhagyma a magaságyásban

Rovar riasztónak a magas ágyás széleire kerültek a tavaly óta rendkívül elszaporodott fokhagyma tövek, amelyeket kiemeltünk, és a magaságyásba ültettünk. A fokhagyma, amit tőosztással elszaporítottunk, nagyrészt nem gerezdes típusú, hanem gömb alakú hagymát képeznek, és a hagymaszáron sarjhagymákat fejlesztenek. Reményeink szerint a fokhagyma erős illata számos kártevőt és kórokozót távol tart.

Répa-hagyma társítás

répa kártevőket riasztandó a répasor mellé vetettük a sarjadékhagymát. Miután csak három igen vékony szálacska kelt ki (rigókár), a sorba az elszaporodott fokhagymák kerültek. A répalégy ellen a hagyma, a hagymalégy ellen a répa kiváló, mert a két légy utálja egymás gazdanövényét.

bab-borsikafű társítás

Bab-borsikafű társítás

Egynyári borsikafű – bab társítása

A korai érésű zöldbab mellé került a szintén tetű- és kártevő riasztó egynyári borsikafű (Satureja hortensis), amely palántáit ajándékba kaptuk. Fölösleges kikelt palánták voltak ezek, amelyekre nem volt szükség, hiszen az egynyári borsikafű önvető, és bőven elszaporodik a kertben, ha nincs kordában tartva. Ha nálunk is elszaporodna, az sem gond. A felesleget kihúzgálhatjuk.

Paradicsom-bazsalikom társítása

A paradicsom tövek közelébe bordó erezetű, fagytűrőnek becézett bazsalikom palántákat ültettünk. A keskenyebb levelű, kicsit erősebb textúrájú bazsalikomok sokkal ellenállóbbak, mintha a boltban vásárolt, étkezési céllal friss fogyasztásra ajánlott bazsalikomot veszünk  a Tescoban, vagy egyebütt. Ezek kis valószínűséggel maradnak meg a kertbe kiültetve, még akkor is, ha kiültetés előtt szoktatjuk az új klímához. Ezzel a párosítással szeretnénk elérni, hogy még ízletesebb paradicsomaink teremjenek, mert a bazsalikom és a paradicsom nem csak a tányéron finomak együtt!

bazsalikom-paradicsom társítás

Bazsalikom-paradicsom társítás

 Konyhakerti magaságyás gondozása

Madárgondok

Eleinte a legnagyobb gondot a rigók kapirgálása okozta. A talajba tűzködött fehér műanyagvillákkal próbáltuk a kedvüket szegni, hogy ideszálljanak kapirgálni. De ez nem segített igazán. A rigók sikeresen kikapálták a sarjadék hagyma- és répavetés egy részét. Miután többször visszatértek, csirkehálóval borítottuk az ágyást, amíg a növények túl nem nőtték.

Fagyveszély

Végiggondolva a történéseket, a fagyveszély sem volt “kutya”! A már kiültetett paradicsomokat, a kikelt veteményt fátyolfóliával védtük a fagyos éjszakák ellen. A fátyolfólia nem csak a fagytól, hanem a széltől és a rajzó kártevőktől is megóv. Ha a paradicsomok nem lettek volna magasak, egyszerűbb dolgunk lett volna. Csak ráborítani a palántákra, és a széleket kővel, vagy kapával ráhúzott földdel rögzíteni. De sajnos mi ezt nem játszhattuk el. Ezért sebtiben tákoltunk a kamrában fellehető faanyagokból tartóelemeket, amelyek el tartották a fóliát. Cikk ajánlat: Tavaszi fagykár a veteményesbenFóliák, hálók, szövetek alkalmazása a házikertben

borítás fátyolfóliával

Gyengéd növényvédelem és egyebek

A növények hetente kapnak fele zsíros tej – fele esővíz permetezést, hogy az ellenálló képességüket fokozzuk. Szintén erősítés céljából esővízzel felére hígított erjesztett csalánlé oldattal öntözünk. A paradicsom kis oldalhajtásait kitörjük. A szárról az alsó leveleket, amelyek a földre hajoltak, is letörtük, ezzel is csökkentve a gombafertőzés esélyét. Cikk ajánlat: Te is lehetsz okos ökológus, ha így véded a növényeidet!

Nem tudtuk kivárni a május közepét, már kiteregettük vékony rétegben a fűnyesedéket, de csak a paradicsom köré, hogy az esetleges talajból fertőző gombák támadásának útját álljuk. Arra nem gondoltunk, hogy a madarakat még jobban odacsalogatjuk, hiszen remek fészekbélést ajánlunk fel nekik. így aztán minden reggelre szétkotorták a mulcsot.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Zöld Pajzs

Bactofil por