Társasházi konyhakert

Ha nincs kerted, csinálj magadnak!

Már írtunk a társasház kertjében létesített mini konyhakertünkről. Idén kísérletet teszünk arra, hogy a sittes-agyagos talaj miatt, amit tavaly igen sok verítékkel próbáltunk sitt mentesíteni, és komposzttal, marhatrágyával felturbózni, magaságyásban termeljünk. A “Társasházi konyhakert magaságyásban” cikket a Föld napjának jegyében írtuk. 

Társasházi konyhakertünk bemutatása

Tökfélék termesztése a társasházi konyhakertben

Tavaly zömmel konténerben termeltünk paradicsomot, paprikát, erről itt olvashatsz: Társasházi konyhakert konténerbenvalamint a komposzttal, trágyával felturbózott talajba ültettünk tökféléket. Pontosabban gömb cukkinit és sütőtököt, amit Isten ajándékának neveztük.

Senki nem tudta megmondani, hogy a sütőtök milyen fajta volt, hiszen a szabadon keletkezett hibrideknek se szeri, se száma. A tök nem csupán isteni eredetű volt, hanem „intelligens” is: magától elindult a lapos garázs tető felé, amit könnyű szerrel meg tudtunk közelíteni, persze kicsit segítettünk neki egy házilag, keretre rögzített csirkehálóból készített hálóval. Idén tököt nem vetünk, de a keretet eltesszük a kamrába, mert sok mindent futtathatnánk rá.  Minden esetre soha annyi tökkrém levest és sült tököt nem ettünk, mint tavaly.

sütőtök lapostetőn

Fűszernövények a társasházi konyhakertben

Emellett idén is meg van az évelő fűszernövény ágyás az alábbi növényekkel: egy az Auchanból származó és egy tarka, rendkívül kellemes aromájú kakukkfű (valamelyik kertészeti kiállításon vettük), orosz tárkony, (- Szívem szerint a kellemesebb zamatú francia tárkonyt ültetettem volna, de nem találtam.) és menták. A mentákkal kissé bajban vagyunk, mert a rendkívül szívós fodormenta, már minden honnan kikukkant, olyan helyekről is ahová nem szántuk. Persze a borsmenta is terjeszkedik, sőt a tavaly vásárolt mandarin mentának becézett hibrid sincs híján az életerőnek. Ővelük felvettük a harcot, és próbáljuk kordában tartani őket. Idén az ágyásba került két zsálya is, egy tarka levelű és egy zöld lombú. Nagyjából három évig maradnak, amíg nem kezdenek a hajtások fásodni. Ősszel így is vissza kell majd vágni őket.

Szamóca a társasházi konyhakertben

Van egy másik ágyásunk is, ahová, a marhatrágyával felturbózott talajba tavaly Rujana alpesi típusú szamóca palántákat ültettünk. Őket tavaly február végén magról vetettük. Nagy kísérlet volt. A kevéske termést elvitték a kártevők. Viszont a tövek minden segítség nélkül átteleltek, igaz, az idei tél igen enyhe volt. A szamócatövek valójában mostanra teljesedtek ki, és már előbukkannak a még zöld, apró termések is. Cikk ajánlat: 7 tipp, hogy termesszünk mennyei aromájú szamócát

Cikk ajánlat: Emelt ágyás; Dombágyás

Legközelebb arról írunk, hogy melyik ágyásba milyen növény került: Társasházi konyhakert magaságyásban

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Biokertész képzésre!