Egynyári és kétnyári virágszépségverseny


Tegyünk rendet az egynyári- és a kétnyári virágok világában. 
Az idén tavasszal vetett egynyári virágok nyáron örvendeztetnek meg virágaikkal, míg az idén nyáron vagy ősszel vetett kétnyári virágokban csak jövő tavasszal gyönyörködhetsz. Hogy is van ez kedves virágok?

nefelejcs csillagfürt között

A kikandikáló nefelejcsek színükkel és légiességükkel kiemelik a csillagfürt szépségét.

Az egynyári és kétnyári virágok különbségei

A különbözőségükre az egynyári és a kétnyári jelző utal.

  • A két csoportnak eltérő a fejlődésmenete. Az egynyári virágok földbe került magjai tavasszal, az idő felmelegedtével kicsíráznak, fejlődésnek indulnak, nyáron virágoznak,a fagyok beköszöntével elpusztulnak. A kétnyári virágok talajba került magjai nyáron vagy ősszel, a nyári nagy meleg elmúltával elkezdenek csírázni, télre a zöld részei kifejlődnek, áttelelnek, és a következő tavasszal virágoznak, majd magot teremnek.
  • A kertészetekben előállított kétnyári virágpalántákat ősztől tavaszig vásárolhatod meg. Ezeket akár már ősszel vagy tél végén, február elején-közepén kiültetheted  virágládába. Virágágyásba persze csak a talaj felengedése után kerülhetnek. Kivételt képeznek a boltban ősszel is megvásárolható, virágzó kétnyári árvácskák.  AZ árvácska palántákat ősszel kiültetheted. Ezek ősztől az erősebb fagyokig virulni fognak. Ezzel szemben csak a tavaszi fagyok (május fagyosszentek) elmúltával ültetheted ki biztonsággal az egynyári virágpalántákat. A kertészetek sokszor árulják egyszerre tavasszal az egynyári- és a kétnyári virágok palántáit. A vevő sokszor nem is tudja, hogy palántája kétnyári -15 fokig legalábbis bírja a fagyokat, és áttelelnek.
hamvaska

Az egynyári- és a kétnyári virágok hasonlósága

Lássuk, hogy mik a közös vonásaik:

  • Mindegyikük magképzés után elpusztul. (Az egynyáriak ősszel, a kétnyáriak nyár elején.)
  • Minden évben újra kell ültetni őket.
  • Mindegyikük fő felhasználása a virágágyi kiültetés.
  • A kertészetekben megvásárolt egy- és kétnyári virágpalánták elpusztulásukig folyamatosan virágzanak.
  • Jellemző rájuk, hogy a virágaik tarkák (kivéve a levelükkel díszítők, mint az egynyári díszcsalán).
  • Sekély, kb. 25 cm mély kőedényekbe, ládába is ültetheted őket. Ilyenkor a földet évente cserélni kell.
egynyári kínálat

Az egynyári- és kétnyári virágok helye és ideje a kertben

Az egynyári és kétnyári virágok helye ugyanott, az előkertben, virágoskertben, a balkonon pedig a virágládában van. De mindegyiküknek meg van a maga ideje, amikor virágaikkal díszítenek, és gyönyörködhetünk bennük.

Már van elég információ ahhoz, hogy kitaláld, ha a kétnyáriak, és az egynyáriak követik egymást a kertben, egész szezonban virulni fog valamelyikük. Így a legnagyobb a virágoskert, a virágláda díszítőértéke. Kora tavasztól nyár elejéig nyílnak a kétnyáriak. Amikor elnyíltak, akkor következnek az egynyáriak, és amikor már megkoptak a nyári kánikulában, felválthatják őket a már említett árvácska palánták. Az árvácska kora tavasszal és ősszel is pótolja az egynyáriak hiányát.

Ha ládában, edényben nevelsz virágokat, először árvácskát, majd egynyáriakat, majd ismét árvácskát ültess be az edényt.

árvácska tulipánnal összeültetve

Kedvelt a kétnyáriak tavaszi hagymásokkal való összeültetése.

A legkedveltebb hagyományos kétnyári virágok

A kétnyári virágok közül az árvácska (Viola×wittrockiana), a százszorszép (Bellis perennis) és a nefelejcs (Myosotis alpestris) a leggyakoribb tavaszi díszek. Mindhárman a falusi kertekben is igen kedveltek, mivel helybevetéssel, szabadföldi palántaneveléssel is lehet őket szaporítani. Eredetileg fajtától függően márciustól (az időjárás melegedésétől) április-májusig virágoznak. A nemesített fajták között már sok olyan van, amely ősztől is virágozhatnak. Virágzásuk a nyár eleji felmelegedésig tart, ezután a ki lehet dobni, de pl. komposztálni is jó őket. Ezután jöhet az egynyári virágok ültetése a helyükre.

Nem csak virágágyásba ültethetsz kétnyáriakat. Egy tavaszi 60×20×20 cm-es virágládába 5 tő bármelyikük közül idővel szépen kitölti a teret. Sírdíszítésre is kiválóak.

Cikk ajánlat: Kétnyári virágokGyűszűvirág vadregényes kertbe

petúnia

 A legkedveltebb hagyományos egynyári virágok

Sok egynyári dísznövény igénytelen és tömegében mutatós. Ilyen az igénytelen, és akár a fagyokig is viruló bársonyvirág, amelynek magas, tömött, nagyvirágú fajtái (Tagetes erecta) remek háttérül szolgálnak a virágágyásban, míg szegélynek az alacsony termetű, egyszerűbb, de színesebb, sokszor tarka kisvirágú fajtákat (Tagetes patula) ültetik. Kedvelt szegély- és sírkerti növény az egynyáriként tartott hamvaska. A többihez viszonyítva vízigényesebb a nagyvirágú petúnia (Petunia Grandiflora). Azonban még hosszan sorolhatók hő és szárazságtűrő, közismert fajták pl. a közepes tenyészidejű kékvirágú vasfű (Verbena rigida), paprikavirág (Salvia splendens), borzas kúpvirág (Rudbeckia hirta). stb.

Virágmagok a Kertlap Webáruházból!

Sok egynyári virág kitűnő vágott virág. Olvasd el Egynyári vágott virágok című cikkünket!

Cikkajánlat: Egynyári virágokEgynyári szegélynövényekÖt könnyen beszerezhető egynyári virág a balkonodraVirágpompa késő őszig;

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa