Egynyári vágott virágok

Kert virágokkal, ahonnan nap-nap után vázába hordhatjuk a virágokat, megajándékozhatjuk velük ismerőseinket, vagy megtartjuk a kertnek. Mindehhez nem kell más, csupán szerezzük be a legmutatósabb egynyáriakat, hiszen nem akarunk mást, mint könnyen gondozható virágoskertet.

egynyári csokor

Ízelítő a mutatós egynyáriakból:

Őszirózsák

A legváltozatosabb méretű és színű egynyári virág a kínai őszirózsa (Callistephus chinensis). Vázában 7-14 napig élnek. Ázsiából származik. Telt és szimpla, margarétaszerű változatai is kedveltek. A margarétaszerűek sárga közepűek, szirmai vörös vagy kékes árnyalatokban pompáznak ‘Single Marguerite’, ‘Single California Giant’. A teltvirágúak közül a legdivatosabbak a ‘Giant Princess‘, ‘Powderpuff‘. A kertben igazi, természetes varázsukkal díszítenek, míg vázában az egyszerű szépség megtestesítői. Mindegy melyiküket választjuk, egy tő egy csokornyi virágot terem.

kínai őszirozsa

Celózia

A celózia (Celosia argentea cristata, C. a. plumosa, C. a. spicata) 20-35 cm magas, felálló szárú növény, ami érdekes virágaival díszít. Vágott virágként 7-10 napig virít. Júliustól a fagyokig nyílnak sárga és piros virágai. Ápoláskor vigyázni kell, mert nem bírják a szárazságot, így az öntözésre különösen oda kell figyelni. Napos helyre kell kiültetni, mert ott fejlődik szépen. Mind szárazvirágként, mind vágottként mutatós. Drámai hatást érhetünk el a magas fajtákkal. Választhatjuk a tarajos virágú C. argentea cristata-t. A ‘Chief Mix‘ arany és piros színekben virít. A tollas virágú C. a. plumosa ‘Century Mix’ vörös, sárga, rózsa és krémfehér színekben pompázik. A füzéres C. a. spicata 3-5 cm-es virágzatai a hajtásvégen csomókban nyílnak, a ‘Flamingo Feather’ rózsaszínű, míg az ‘Amazon‘ vörös szárú, bíbor levelű.

celózia

Pillangóvirág

A pillangóvirág (Cosmos sulphureus, C. bipinnatus) görög eredetű neve a virág szirmainak rendezett voltára utal. Vágott virágként laza, elegáns csokor köthető belőle. Vázában 5-6 napig él. A magas szár csúcsán egyesével nyílik a rózsaszín vagy piros árnyalatú virág (a nemesített fajták színvariációja végtelen). A pillangóvirág bokrosan fejlődik, ezért célszerű 50 cm-es tőtávolságra ültetni, hogy a szép lombozat is érvényesüljön. Jól tűrik a szárazságot, a sovány talajt. Magvetés után hat héttel már virágzik egészen a fagyok beköszöntéig. A homokos talajt kedveli.

Akkor vágjuk, amikor a száron a virágok harmada kinyílt. Kedvelt a féltelt sárga, narancs és skarlát virágú C. bipinnatus ‘Bright Lights Mix’ (C. sulphureus). Továbbá a szimpla virágú C. bipinnatus ‘Versailles‘ és ‘Sensation’ sorozatok, valamint a csöves virágú, C. bipinnatus ‘Seashells Mix’ változatai.

pillangóvirág

Fátyolvirág

A fátyolvirág (Gypsophila elegans, G. viscos) virágzási ideje viszonylag rövid. Ha esküvőre szánjuk úgy kalkuláljunk vele, hogy magvetés után 6 héttel már szedhetők a virágok. Vázában 5-8 napig él. Apró virágai fehérek, pl. G. elegans  ‘White Elephant’, vagy halványlilák, pl. G. elegans  ‘Rosea‘. Olyan dúsan nyílnak, hogy fátyolszerű látványt nyújtanak. Csokrok nagyszerű kiegészítő virága. Szépen mutat rózsával kombinálva. Késő tavasztól kora őszig virít.

Madármályva Lavatera trimestris

A madármályva (Lavatera trimestris) Európában őshonos madármályvát egynyáriként nevelik. Felfelé törekvő, bokrosodó növény. Vázában 5-8 napig él. Magasra nő, hibiszkuszhoz hasonló, szimpla virágokkal. Nyár közepétől késő őszig virágzik, amikor a tavaszi virágok már elkoptak. T
alajban nem válogatós, a napos helyeket kedveli. Fajta: Madármályva Blue Bird

madármályva

Kúpvirág

A kúpvirágnak (Rudbeckia hirta) egynyári és évelő fajtái is vannak. A borzas kúpvirág egynyári. Számos fajtája létezik a törpe 30 cm magasságútól a magasabb 70 cm -es fajtáig. Kiváló virágágyi dísznövény, őszi magvetéssel szaporítható, cserépben, hidegházi körülmények között teleltetve, majd tavasszal kell kiültetnünk, ekkor korán virágzik. Napfény és melegkedvelő, korán vessük és ültessük ki, mivel csak későn virágzik. Vázában 7-14 napig is elél.

kúpvirág

Ördögszem

Az Ördögszem (Scabiosa atropurpurea, S. stellata) szára feltörő, nyúlánk, enyhén szőrös, akárcsak a levelei. Illatos, rendszerint egyesével kifejlődő, virágai szabályos félgömbszerű, álernyős virágzatban nyílnak. Virágzása tartós, nyár közepétől egészen őszig tart, különösen akkor, ha az elnyílt virágait eltávolítjuk. Vázában 5-7 napig él. Napfénykedvelő, mészben gazdag, jó vízáteresztő talajt kíván. Vízigénye közepes. Felhasználható virágágyak díszítésére. Féléretten vágva szárazkötészeti célra is alkalmas. Különösen a S. stellata. A S. perfekta különösen alkalmas vágott virágként.

ördögszem

Scabiosa stellata

Cikk ajánlat: Egynyári virágok

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Jelentkezz Kiskert előadás sorozatra