Vadgyümölcsök házikertbe

Erdőn mezőn sok-sok vadgyümölcs terem, olyan régi gyógynövények, amelyek megérdemlik, hogy a házikertekbe is bekerüljenek. Fedezed fel velünk ezeket a régi gyümölcsöket, amelyek beltartalmi értéke jelentős, antioxidáns tartalmuk pedig fölülmúlja a hagyományosan termesztett gyümölcsökét.

Fekete bodza

bodzatermés

A fekete bodzát (Sambucus nigra) például egy 1682-es kiadású angol könyv 70 betegségre ajánlja, de a modern szakirodalom is foglalkozik sokoldalú hatásával a vírusos betegségektől (inlfuenza) a vakond-riasztásig.
Dr. Sipos Béla Zoltán (egyetemi docens, Gyümölcstermő Növények Tanszék) egyik kedves növénye, termesztéséről éppúgy írt, mint a termésének egészségre gyakorolt hatásáról, vagy éppen magja  felhasználásának lehetőségeiről a kozmetikumokban, megállapítva, hogy a bodzamag-olaj táplálja, hidratálja a bőrt.
Egyes hagyományok szerint Júdás bodzafára akasztotta fel magát, lehet, hogy ezért kapta a bodza elhalt ágain növő, gyógyhatású gomba  a Júdásfül (Hirneola auricula Judae) elnevezést!
A termés erősen színező hatása miatt többek közt borfestő növényként tartják számon, emiatt például állítólag 1747-ben Portugáliában be is tiltották termesztését! Ma is alkalmazott ételszínező anyag.
A termésből és virágból készült lé, lekvár, szörp régóta használatos vírusos megbetegedések gyógyítására.
Ohió államban 1890 körül kezdték termeszteni, Európában az 1970-es évek végétől termesztik, a legnagyobb területen Ausztriában termesztik.
Szervesanyagban gazdag, jó vízgazdálkodás, üde talajba való, nem tűri a pangóvizet. Nitrogén és fényigényes.
Egyetlen államilag minősített fajtája a kertészetekből beszerezhető Haschberg, amely korán fordul termőre, bőven és rendszeresen terem, öntermékeny.

Cikk ajánlat: Fekete bodzaFekete bodza virágaJótékony vagy mérgező a fekete bodza termése?Vess be bodzaszörpöt az influenza ellen! Bodzavirág italok

Vadrózsák

csipkebogyó

Egyik legismertebb rózsafajunk a száraz, laza talajú területeken leginkább elterjedt gyepűrózsa (Rosa canina), a termesztett fajták nagy része is tőle származik. De rajta kívül is több mint 20 fogyasztásra alkalmas gyümölcsű rózsafaj él nálunk, közöttük két védett faj is található, a R. pendulina és a R.  villosa var. sancti-andreae.
Államilag elismert magyar fajtája nincs, leggyakrabban néhány ismeretlen bolgár- és szelektált R. caninán kívül a szlovák Kárpátiát termesztik nálunk. Gyümölcsének beltartalmi értékeit tekintve az egyik legértékesebb gyümölcs. Vitaminok, illóolajok, zsíros olajok, pektin, ásványi anyagok kincsesháza. Több fajtája ismeretes, a legjobbak C-vitamin tartalma megközelíti a 3000 mg/100g-ot is.
Immunerősítő, enyhe vizelet és hashajtó hatású. Nagyüzemi termesztése Bulgáriában, Csehországban, Szlovákiában folyik. Leg pénztárca kímélőbb a jó gyümölcsminőségű alanyfajták beszerzése, ha valaki termesztené.
Növekedése középerős, termőképessége jó, kötöttebb talajt is viseli, téltűrése jó, kései virágzás miatt a tavaszi fagyok nem károsítják, öntözés nélkül is terem, mindez vonzóvá teheti termesztését.

Cikk ajánlat: Vadrózsa;

Húsos som

som

A húsos som (Cornus mas) őshonos, régi kultúrnövény, amit a helység és családnevek is igazolnak (Somló, Somló előtagot tartalmazó helységnevek sora, Somlyó, Som, Somoskőújfalu stb.).
Forma és színgazdag gyümölcsű (kerek-, ovális-, elliptikus-, körtealakú, bordó-, viola-, sárga-, fehér-, csíkos színű), de legelterjedtebb a piros színű, ovális gyümölcsű som. Termése C-vitaminban, karotinban gazdag. Lekvár, szörp, dzsem, kompót készül belőle.
Termesztése Lengyelországban, Bulgáriában, Romániában és Szlovákiában jelentősebb, ahol kerti termesztésre alkalmas, nagy, piros és sárga gyümölcsű fajtákat szelektáltak.
Nagy gyümölcsű fajtái például a szlovák Devin és Titus, valamint az osztrák Jolico.
Nálunk korábban a házikertekben gyakori növény volt, ma már háttérbe szorult. Nagyüzemi termesztésével itthon ismét próbálkoznak, alkalmazott fajták a Kazanlak, Joliko és a sárga termésű Lutea.
Előnye, hogy viszonylag jól bírja a kemény teleket, és bár korán virágzik, virága a korai fagyokra kevéssé érzékeny. Törzses formára is nevelhető. Hátránya, hogy Lassan fordul termőre, szaporítása kissé nehézkes.

Cikk ajánlat: Húsos som

Galagonya

galagonya

A galagonyafélék közül a telepített és elvadult fajok mellett az egybibés galagonya (Crataegus monogyna) a legelterjedtebb őshonos faj, további honosnak tekintett fajaink a C. monogyna, C. laevigata, C. nigra és C. calycina.
Biztosan hazai faj a hungarikumnak számító, védett magyar galagonya (C. nigra), amely a Duna ártéri erdeiben él, élőhelye átnyúlik Szerbiába.
Több faj gyümölcse fontos egészségvédő hatással bír.
A leginkább elterjedt egybibés galagonya szárazság és mésztűrő, talajban nem válogat, de inkább vályog és agyagos talajokon érzi magát jól.
A galagonyák termésében sok a pektin, emellett flavonoidokat, aminokat is nagy mennyiségben tartalmaz.
A virágokból és a termésből készített tea szíverősítő, szívritmus zavarok, szívasztma ellen javallott, enyhe vérnyomás-szabályozó. Gyümölcséből készülhet a teán kívül lekvár, zselé.
Sajnos a C. monogyna a tűzelhalás köztesgazdája, ezért termesztésbe vonása nagy körültekintést igényel.
Dísznövényként sövénynek is ültethető. A rózsaszín vagy bordó-, vörös virágú fajták kedvelt virágos díszcserjék.
Manapság gyümölcstermesztési szempontból több ázsiai faj is szóba jön, közülük a legígéretesebb a kínai galagonya (C. pinnatifida).

Cikk ajánlat: Őszi éjjel izzik, tavasszal virágzik a galagonyaKínai galagonya magyar kertekbe

Kökény

terméses kökény

A nálunk is honos Kökény (Prunus spinosa) a legrégibb vadon gyűjtött gyümölcsök egyike, a népgyógyászat is széles körben használja.
Alakgazdag, könnyen hibridizálódik, feltételezik, hogy a szilva egyik őse lehet.Így jött létre a házi szilva és a mirabolán kereszteződésével a kökényszilva. Fényigényes, jól tűri a meszes talajt és a szárazságot. Virága és termése is gyógyhatású.
Fagy hatására nő a gyümölcs pektin- és cukor tartalma, viszont csökken a tannin tartalom, ezért mondják, hogy meg kell csípnie a dérnek, akkor finom.
Termése C-vitaminban gazdag, sok biológiailag aktív anyagot tartalmaz, ennek köszönheti többek közt baktériumölő, sejtosztódásgátló (rák ellenes), keringési rendszert védő hatását.
Magas pektintartalmú terméséből lekvár, dzsem, zselé és pálinka készül.
Levelének teája torokfertőtlenítő hatású, egyben kellemes ízű élvezeti tea. Kemény fája jól faragható.
Gondozása, növényvédelme a szilváéhoz hasonló. Nálunk inkább gyűjtik, de folynak termesztéstechnológiai kísérletek is. Sajnos a későtavaszi fagyok idején virágzik, emiatt nagyüzemi termesztésbe-vonása kétséges lehet.

Cikkajánlat: A kökénybemutatása; A kökény házikerti termesztéséről és gyógyhatásairólKökény a konyhában

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák