Bodzavirág italok


Ha nyílik a bodzavirág, és gyönyörködhetünk tenyérnyi, ragyogó virágaikban, eljött a bodzaitalok készítésének ideje. Igyekezzünk, addig szedjük a virágtányérokat, amíg nem nyíltak ki teljesen, és nem árasztották el őket a levéltetvek, akiknek szintén egyik nagybecsű kedvence a bodzavirág. Ne feledjük, ha rövid szárral szedjük a virágokat, a tetveket a fán hagyjuk a maradék virágszárral együtt.

bodzavirág

A fekete bodza virágait a népgyógyászat vizelethajtó, fájdalomcsillapító, gyulladás gátló, köptető, izzasztó hatása miatt már régóta alkalmazza. Több szakmai ismertető említi antioxidáns, immunerősítő hatását. Gyakran kezelnek vele influenzát, náthát hörghurutot. Zsályával, citromlével, ecettel és mézzel kevert ázalékát influenzaszerű tünetek kezelésére használják, illetve torokfájás esetén gargarizálnak vele.  Borsmentával és mézzel keverve, forrón fogyasztva izzasztószerként használható szintén influenza jellegű tünetek, megfázás kezelésére. Megfázás ellen a fekete bodza virág használatát a német gyógyszerkönyv elfogadta.

A virág az alábbi főbb anyagokat tartalmazza: flavonoidok, antocianinok, illóolajak. Tartalmaz továbbá tanninokat, szerves savakat, glikozidot, plasztocianint. Nitrofenilpropanoil-aminosav- amidokban gazdag.

18 éves kor felett ajánlott mennyiség gyógyítási céllal: 3-5 g szárított virágot 2 dl forrásban lévő vízbe 10-15 percre áztatva naponta háromszor fogyasztható. A virágpor az arra érzékenyek számára allergizáló hatású lehet.

Forrás: Journal of Dietary Supplements, 11(1):80–120, 2014

Cikk ajánlat, szedési, szárítási praktikák, gyógyhatások: Bodzavirág.

Bodzavirág szörp

Egy csipet üvegbe zárt tavasz. Walesi recept.

Hozzávalók: 25 fej bodza virág (Figyelem út mellet szedni tilos!);1,8 kg kristálycukor; 1,2 l víz; 2 egész citrom; 75 g citromsav; jól zárható üveg.

Mielőtt a virágot bevisszük a lakásba alaposan rázzuk le, hogy megszabaduljunk az esetlegesen rajta csücsülő rovaroktól. Tegyük a virágokat széles szájú edénybe.

A cukrot tegyük egy másik edénybe, öntsük rá a vizet, és forraljuk fel. Folyamatosan kevergessük, amíg a cukor fel nem oldódik. Így szirupot kapunk.

Vágjuk a citromhéjat csíkokra, és szórjuk a virágokra.

Vágjuk karikára a citromot. Ezt is tegyük a virágokra. Majd öntsük rá a forró cukros szirupot. Keverjük bele a citromsavat. Takarjuk le tiszta ruhával, és hagyjuk állni egy napig, míg le nem ülepszik.

Forró vízben mossuk ki az üvegeket. Tiszta szöveten szűrjük az üvegbe a lét, és tároljuk hűvös helyen.

Bodzavirág ital

Emil bácsi házireceptje

Hozzávalók: 15 db bodzavirág; 1 db karikákra vágott citrom; 4,5 liter víz; 60 dkg kristálycukor; 20 g citromsav.

Széles szájú edénybe töltjük a vizet, ebbe a cukrot, és a citromsavat, majd helyezzük a virágokat. A bodzavirágot letakarjuk a citromkarikákkal. Két napig állni hagyjuk, majd leszűrjük és üvegekbe fejtjük.

bodzavirág ital készítése 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Kiskert Tanfolyamra!