Kínai galagonya magyar kertekbe

A szárnyaltlevelű vagy kínai galagonya régi kínai gyógynövény, nem csak termésének sokoldalú gyógyhatása, fiatalító hatása miatt kedvelik, hanem kedvelt csemege is.

Ismerd meg a kínai galagonyát

A szárnyalt levelű galagonya, másik néven kínai galagonya vagy amúri galagonya (Crataegus pinnatifida) 4-6 m magas, tövises bokor, fácska. Észak-Kelet-Kínában honos, az Amur vidékén, Koreában vadon terem. Levelei akár 10 cm hosszúak, mélyen szeldeltek, fénylő sötétzöldek, fonákuk halványabb, ősszel sárgára színeződő. Bogernyőben álló fehér virágai májusban nyílnak.

kinai galagonya virágzata

Termése almácska méretű, paraszemölcsös, fénylő vörös, ehető 5 maggal. Kínában nagy gyümölcsű, nem tövises fajtákat szelektáltak belőle (Crataegus pinnatifida var major), és régóta termesztik. A kínaiak szívesen fogyasztják cukorszirupba mártott sült csemegeként, amelyet utcai árusok árulnak.

Crataegus pinnatifida 'Bibor'

Crataegus pinnatifida ‘Bibor’

A keleti népgyógyászat régóta használja emésztésserkentőként, keringésjavítóként, a szívműködés serkentésére. De használták hajnövesztőként is. Ennek bizonyítékára egyelőre állatkísérletek ismertek. Koleszterinszint csökkentő hatására is állatkísérletek állnak rendelkezésre. Manapság ránctalanító, bőröregedést gátló (Crataegus pinnatifida – Panax ginseng  1:1 arányú kivonata külsőleg alkalmazva; Korea Patent, No. 1014540660000), tumor gátló és antioxidáns hatását bizonyították. Fő hatóanyagai a bogyóban található flavonoidok, triterpenoidok, szteroidok, monoterpenoidok és szeszkviterpenoidok, lignánok, fahéjsavak, szerves savak, aminok. (Forrás: Molecules 2014, 19(2), 1685-1712;)

Crataegus pinnatifida 'Karmazsin'

Crataegus pinnatifida ‘Karmazsin’

A kínai galagonya szárazságtűrő, hidegtűrő. Termesztése viszonylag egyszerű. Hazai kártevői egyelőre nincsenek, azonban körterozsdára érzékeny. Termései nálunk szeptemberben illetve szeptember-októberben érnek. A Magyar Tudomány 2016. 177. évfolyam – 2016/4. számába a klímaváltozás egyik új, termeszthető gyümölcsfajaként ajánlja Surányi Dezső (NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet). Díszértéke is magas. Kis fácskává nevelhető. Májusban virágzik, lombozata és virágzata is mutatós. A körterozsdán kívül nem ismert kártevője, betegsége.

Crataegus pinnatifida 'Korall'

Crataegus pinnatifida ‘Korall’

Ezek a jó tulajdonságai sarkallták a magyar szakembereket arra, hogy új fajtákat szelektáljanak. A SZIE szakemberei által nemesített fajtajelöltek a mélyen sötétvörös, kevésbé fanyar termésű, rózsaszín terméshúsú Crataegus pinnatifida ’Karmazsin’, a bíborvörös, fanyar ízű, igen bő termésű C. pinnatifida ’Bíbor’ és a korall vörös, nagy termésű, lisztes terméshúsú C. pinnatifida ’Korall’. Mindegyikük Dr. Hrotkó Károly egyetemi tanár gyűjtéséből származik. Szaporításuk oltással, nyári alvószemzéssel (Chip szemzés) történhet. A legmegfelelőbb alanynak a C. laevigata bizonyult. (Forrás: SZABÓ Veronika – MAGYAR Lajos – HROTKÓ Károly: AMÚRI GALAGONYA (CRATAEGUS PINNATIFIDA BUNGE VAR. MAJOR N. E. BR.) SZAPORÍTÁSA ÉS GYÜMÖLCSVIZSGÁLATA, „I. RÓZSA- ÉS GALAGONYA-KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCÉBEN” NEMZETKÖZI KONFERENCIA, 2015. MÁJUS 29–30., GÖDÖLLŐ). Államilag elismert (202.) díszfajta a C. pinnatifida ‘Tahi’. A Tahi Faiskola Kft. és a BCE Kertészettudományi Kar Dísznövénytermesztési és Dendrológiai Tanszéke közösen szelektálta.Budai Arborétumban látható a ’Tahi’ fajta 3 fiatal, jó állapotban lévő egyede. A Tahi faiskola forgalmazza.  Mindegyiküket házikertbe illetve parkfának is javasolják. Jelenleg kereskedelmi forgalomban kapható még a C. pinnatifida ‘Kína’ kapható.

A földlabdás kiszerelésű növényként ültetésének ideális időszaka tavasz, lombfakadás előtt, fagymentes időben február vége-április eleje, valamint október 20 – december eleje. Ültess te is a kertedbe!

Cikk ajánlat: Galagonya

galagonya dzsem

Szecsuáni galagonyalekvár

Forrás: www.chinasichuanfood.com

Hozzávalók: fél kg kínai galagonya; 20 dkg cukor (aki édesebben szereti, adjon hozzá több cukrot); 3 ld víz; fél evőkanál citromlé

Mosd meg és hámozd meg a gyümölcsöt, áztasd 20 percre enyhén sózott vízbe, mosd meg újra és vágd ki a magházat. Ted turmixgépbe, add hozzá a vizet és turmixold simára. Öntsd lábosba, főz folyamatosan kavargatva másfél órát. Végül keverd bele a citromlét.  Jól zárható edénybe töltsd úgy, hogy kb. egyharmada szabadon marad. Dunsztold egy napig, majd érleld kamrában, vagy hűtőben minimum egy hétig, maximum egy hónapig. A tárolhatóságot az extra cukormennyiség tovább növeli.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák