A kökény házikerti termesztéséről és gyógyhatásairól

A kökény házikerti termesztéséről és gyógyhatásairól.

A kökény (Prunus spinosa L.) a Kaukázustól Európáig, Észak-Afrikáig sokfelé előfordul. Egyes feltételezések szerint a Prunus cerasifera és a Prunus microcarpa (C.A.Mey) hibridje. kökény könnyen kereszteződik a természetben házi szilvával és cseresznyeszilvával, az így létre jött hibrid a kökényszilva.

terméses kökény

A kökény az egészségvédő termékek egyik keresett alkotója, antioxidáns kapacitása (hidroxilgyökfogó hatása) és összes polifenol-tartalma több vad gyümölcs között is előkelő helyen áll.

A kökény gyógyhatásai és felhasználása

A népi gyógyászatban és hagyományos orvoslásban már bizonyító kökény egészségre gyakorolt pozitív hatásait a biokémiai kutatások is alátámasztják. A hazánkban is honos kökényre jellemző, hogy könnyen hibridizálódik, így jött létre a házi szilva és a mirabolán kereszteződésével a kökényszilva, amelynek azonban gyümölcséért termesztett fajtája nem szerepel a Nemzeti Fajtajegyzékben.

A kökény beltartalmi értékei közt megemlítendő a viszonylag magas C-vitamin, a különböző flavonoidok,  tanninok, színanyagok, cukor, pektin, szerves savak, ásványi anyagok. Bioaktív anyagainak köszönhetően roboráló, immunerősítő, emésztéssegítő, és egyes baktériumok szaporodását is gátló hatása van.

A Debreceni Egyetemen végzett laboratóriumi mérések szerint jelentős a kökény ellag sav-tartalma, ami daganatmegelőző, rákellenes/ hatású.

A kökény virága  zsírbontó teakeverékek alkotórésze, terméséből szörp, pálinka, likőr, lekvár, aszalvány, szárítmány, kozmetikum készül.

A kökénytermesztés nehézségei

Termesztése hazánkban fajták és termesztéstechnológiai hiányosságok miatt igen korlátozott, bár az utóbbi években szelekciós nemesítéssel Szőke Ferenc lövőpetri kertészmérnök, magánnemesítő, több ígéretes fajtajelöltet is előállított.

A Kertészet és Szőlészet 2012/39. számában olvashatjuk, hogy ha valaki termesztésbe akarja vonni a kökényt, meg kell küzdenie rendkívüli sarjképző hajlamával. Ennek kiküszöbölésére Szőke Ferenc mirobalánra és St. Julien szilvára oltott fajtajelöltjeit törzses formára nevelve termeszti. 2008-ban saját szilva és kökény hibrideket is telepített.

Egy másik probléma termesztésével kapcsolatban, hogy a későtavaszi fagyok idején virágzik, emiatt termesztésbe-vonása kétséges lehet.

A genetikailag tiszta kökény önmeddő.

A kökénytermesztési lehetőségei

Környezeti igényei alapján a klímaváltozás egyik ígéretes termesztett faja lehet, bár gyakran a későtavaszi fagyok idején virágzik. Ezt a tulajdonságát ültetéskor mindenképpen vegyük figyelembe.

Jelenleg több mint 60 vállalkozás végez kökényfeldolgozást. A termés gyűjtéséből származó problémák, a nem megbízható minőség, a gyűjtés körülményeinek kontrollálatlansága, a tervezhetőség hiánya nehezíti a termékek előállítást. Ezt küszöbölheti ki a termesztésbe vonás.

A termesztési céllal nemesített fajtákkal szembeni elvárások a magas terméshozam, a nagy gyümölcsméret, a jó termékenyülés, a korai termőre fordulás, és a megfelelő beltartalmi érték (bioaktív anyagok, cukortartalom, íz- és aromaanyagok). További elvárások a jó ökológiai tűrőképesség, a kártevőkkel és kórokozókkal szembeni ellenálló képesség.

A művelési módokról annyit jegyezzünk meg, hogy az 5 x 3 méterre telepített növényeket a szilvához hasonlóan kell kezelni. A várható termésmennyiség 8-11 kg/fa kökény esetén, kökényszilva esetében 11-13 kg.

Korona kialakítása, alakító metszése, termesztéstechnológiája legtöbb elemében megegyezik a szilváéval. Kártevői is ugyanazok. Növényvédelmiének alapja a lemosópermetezés. Tapasztalatok szerint a bio- termesztésben legnagyobb kihívás a szilvamoly elleni védekezés jelenti. Legfőbb kártevője a poloskaszagú szilvadarázs. Vegetációban a lomb betegségek ellen különböző réz és kén tartalmú szerek permetezésével lehet védekezni.

Magyarországon a a feldolgozott kökény zöme vadon termők gyűjtéséből származik. A termesztett kökény 5-6%-a rendelkezik bio minősítéssel.

A kökény üzemi termesztésbe vonása mellett szól az éghajlatváltozás, az egyre bővülő felhasználási lehetőségek és –igények, a nagyrészt megoldott termesztéstechnológia. A balkáni országokból származó gyakran gyenge minőségű importáru nyomott áron kerül forgalomba, és az ehhez igazodó felvásárlói árak is alacsonyak.

Részletek a kökény gyümölcséről és házi felhasználásáról.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák