Vess be bodzaszörpöt az influenza ellen!

Ha gyűjtöttél nyáron bodza bogyót, és megszárítottad, máris nyert ügyed van. Ha nem, akkor is vásárolhatsz bio bodzaszörpöt, amit bevethetsz náthás influenzás betegség kúrálására. A tünetek jelentkezése után alkalmazhatod.

Mielőtt elmerülsz a részletekben, olvasd el bodzával kapcsolatos cikkeinket!

Mit kell tudni a bodza terméséről?

bodzaszörp

A bogernyőben álló virágok megtermékenyülése után kb. 2 hónap elteltével érik be a bodza csonthéjas bogyótermése. Huncutság, hogy bár a termés típusa csonthéjas, azonban apró, bogyószerű kinézete miatt az úgynevezett bogyósok közé soroljuk, a gyümölcsfélék gyakorlati csoportosításának megfelelően. Az érett termés 5-9 mm átmérőjű, fényes, sötétlila, majdnem fekete színű. Egy „tányér” akár kétezer bogyót is tartalmaz. Az érett bogyókat a kocsánnyal együtt gyűjtik, szárítják, majd amikor csontszáraz, lemorzsolják a kocsányról az apró, borsra emlékeztető, ráncos felszínű, fényes bogyókat.

A termés beltartalmi mutatói kiválóak. Elég, ha annyit jegyzel meg, hogy Jelentős C-vitamin tartalma mellett, kiemelkedik A-vitamin, flavonoid, antocianin (színanyagok) tannin (cseranyag); vas tartalma. A nemzetségre (Sambucus sp.) jellemző szambunigrin (cianogén glikozid száramzék) tartalma az érés folyamán lebomlik. Azonban óvakodj az éretlen gyümölcs fogyasztásától, mert hányást, szédülést, kettős látást okoz. Az érett termésből bor, dzsem, szirup készülhet.

Bodzabogyó a gyógyítás szolgálatában

A bodzabogyót már a történelmi időkben használta a népgyógyászat többek közt megfázás ellen, hashajtóként, vizelethajtóként, izzasztószerként. A British Pharmacopoeia (1789) gyógyszerkönyvben szerepel a bodzaszörp, mint Európa hűvösebb klímájú részein használt izzasztószer illetve köhögés elleni szirup, vizelethajtóként szárított bogyókból készült teáját említik.

A közelmúltban bizonyítékot nyert, hogy a gyümölcskivonattal eredményesen lehet az influenzát kezelni. Ausztráliában a Sidney Egyetem kutatói felfedték a gyümölcs bioaktív vegyületeinek köszönhető pozitív hatásmechanizmusokat, amelyek szerepet játszanak az influenza elleni küzdelemben. A kísérletek nem embereken, hanem sejtekkel folytak, és kereskedelmi forgalomban kapható bodzabogyókat használtak. A sejteket mind a fertőződés folyamatában, mind a fertőződés után vizsgálták. Azt találták, hogy a bodzaszörp egyszerűen megállította a fertőzés terjedését, azonban még meglepőbb volt, hogy a már fertőzött sejtekben leállt a vírusok szaporodása. A bodza oldat nem csak a vírusok szaporodását állította le, hanem olyan vegyületek (citokininek) termelésére ösztönözte a sejteket, amely aktiválja az immunrendszert koordinálva a különböző sejteket, hogy együttesen lépjenek fel a támadó vírusok ellen. Kimutatták, hogy a vírusellenes hatás a gyümölcs antociani vegyületeinek köszönhető, amelyek egyúttal a gyümölcs bíbor lila színét is adják. (Journal of Functional Foods Volume 54, March 2019, Pages 353-360)

A Sidney Egyetem kutatói kutatóinak meggyőződése, hogy a termés virális ciklust több helyen blokkoló hatása hatékony fegyver a vírusfertőzések ellen. A már forgalomban lévő termékek, mind a tabletták, mind a szirupok hatékonyak lehetnek, mégis e termékek alkalmazása nem szerepel az orvosi gyakorlatban, pedig a vírusfertőzések a vezető halálozási okok között szerepelnek.

1931-ben papírra vetett receptek, amellyel a megfázást és influenzát kezelték akkoriban

(Assessment report on Sambucus nigra L., fructus EMA/HMPC/44208/2012)

Roob Sambuci (bodzaszirup): 2270 g friss gyümölcsöt főzz össze 450 g cukorral, amíg mézsűrűségű nem lesz. Egy vagy két evőkanál szirupot keverj össze egy borospohárnyi melegvízzel, és fogyaszd el lefekvés előtt.

Bodzatea: 10 g (1 teáskanál = kb. 3 g) szárított gyümölcsöt hagyj állni pár percig egy bögre vízben, majd lassan melegítsd forrásig, húzd le a tűzről, hagyd ázni 5-10 perig, szűrd le, és idd meg. naponta többször fogyaszthatod.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa