Jótékony vagy mérgező a fekete bodza termése?

A fekete bodza gyümölcséből készíthető lekvár és szörp készítését ajánljuk, de előtte két idetartozó szakanyagból kivett idézettel kívánjuk a kedves olvasó érdeklődését felkelteni a fekete bodza iránt.

bodzabogyó

 

Stefanovits-Bányai É., Blázovics A., Sipos B.Z., Szenthe A., Sárdi É., Papp J.(2006): A szamóca- és a málnafogyasztás szerepe a szervezet antioxidáns státuszának kialakításában. Kertgazdaság (38) 1. 19-26.
“Epidemológiai és laboratóriumi vizsgálatok egész sora igazolja azt az elképzelést, miszerint a zöldségek, gyümölcsök, fűszer- és gyógynövények céltudatosabb fogyasztásával az életminőséget javító és betegségeket megelőző vegyületféleségeket és vitaminokat juttatunk szervezetünkbe. Az így megváltoztatott táplálkozási szokások hatására csökkenthetők a jól ismert civilizációs betegségek egy része, például a különböző rákos és érrendszeri károsodások. A betegségek megelőzésében az élelmiszerekben kisebb-nagyobb mennyiségben található antioxidáns hatású vegyületek jelentős szerepet játszanak.
A szakemberek körében ma már közismert, hogy a fokozódó környezeti terhelések miatt egyre több káros szabad gyök (szuperoxid, hidroxil, hidrogén peroxid, szinglet oxigén stb.) halmozódik fel szervezetünkben. Ezek eliminálásában fontos szerepet töltenek be a különböző antioxidáns hatással rendelkező molekulák. A kis molekulájú antioxidánsok közé olyan vegyületek tartoznak, mint a C-, E- és A-vitamin, a karotinoidok, a flavonoidok, a fenolos vegyületek, néhány kéntartalmú aminosav, a redukált glutation stb. A vegyületek túlnyomó része táplálkozás útján jut szervezetünkbe, ahol az antioxidánsok a normál fiziológiai működés fenntartásában, és sok esetben az oxigén szabadgyökök részvételével kialakuló betegségek elleni védelemben játszanak jelentős szerepet”.

Stégerné Máté Mónika (2001): A fekete bodza (Sambucus nigra L.) összetétele, és feldol-gozási lehetőségei. PhD disszertáció, BCE, Élelmiszertudományi Kar Konzervtechnológiai Tanszék:
“A termés (Sambuci fructus v. bacca) 7,5% cukrot, 3% cserzőanyagot, 0,01% illóolajat, 0,2-1,0% antocián-glikozidot, valamint gyümölcssavakat tartalmaz. A termésből készült tea enyhe hashajtó hatású, izzasztószerként és vizelethajtóként is használják. Izraelben végzett kutatások során a fekete bodza gyümölcséből készített kivonatot hatásosnak találták az influenza A és B törzsei ellen. A készítmény hatásos a herpeszvírus 1-es törzse ellen is. A friss termésből gyógylekvárt is készítenek (Roob Sambuci), amelyet meghűléskor erősítőként és izzasztóként használnak, valamint reumatikus panaszokra is (Kneipp-kúra)”.

Cikk ajánlat: Jótékony vagy mérgező a fekete bodza termése?

Kirándulások alkalmával, még szeptember közepéig lehet vadon is gyűjteni a fekete bodza termését. Lehetőleg olyan helyen szedjük, amelyik környezeti szennyeződéstől mentes, vagy ültetvényből vásároljuk. Ültetvények szinte az ország minden részén találhatók, ebből a szempontból Magyarország nagyhatalom.

Mire kell ügyelni a szedéskor?
A termések között ne legyenek zöld szemek, illetve ezeket szedjük ki, mert azokban hányást és hasmenést okozó sambunigrin vegyület van. Nem kell pánikba esni, ez a vegyület már 50 0C-on szinte teljesen lebomlik! Azok a jó “tányérok” amelyekben minden termés fekete, egynéhány pedig már aszalódott. Az ilyeneknek a legnagyobb a szín és szárazanyag-tartalma. A leszedett termést lehetőleg még aznap dolgozzuk fel, vagy mélyhűtőben tároljuk. A bogyók cukortartalma viszonylag magas, emiatt szobahőmérsékleten már két nap múlva penészedhetnek.

A fekete bodza előkészítése lekvárhoz, szörphöz
A terméseket a kocsányról el kell távolítani, bogyózás. Ezt lehet úgy is végezni, hogy a bogyókat kocsány nélkül levagdossuk ollóval, a mélyhűtöttet lemorzsoljuk, majd a bogyókat kiválogatjuk.
Egyszerűbb házi eljárás -én is így csinálom- a bogyók lefésülése a “tányérról” étkezési villával.

bodzalekvár

Hogyan főzzünk lekvárt, vagy szörpöt fekete bodzából?
Ugyanúgy, mint szamócából, málnából, ribiszkéből.
De! A fekete bodza termése ősi idők óta használt fa, bőr és textilfesték! Olyan edényben főzzük, amit nem sajnálunk, ha színes marad belül. A keveréshez használt fakanál örökre sötétkék marad. A kifröccsenő lé maradandó foltot hagy ruhán, falon! Csempéről ecetes szivaccsal könnyen eltávolítható.
A termésekben rengeteg csonthéjas mag van. A magok jelentős mennyiségű olajat tartalmaznak, és ez az olaj kiváló hashajtó!

Egy nekem- bevált főzési eljárás
A bogyókat a főzőedényben összetöröm, vizet nem adok hozzá. Olyan hőfokon főzöm, hogy éppen csak rotyogjon, persze állandóan kevergetni kell. Amikor már jó sok levet engedett félrehúzom, és merülő turmixal alaposan megdolgozom a masszát. Ezzel azt érem el, hogy a héj szinte teljesen eltűnik, a magok egy részét összetörtem, az olaj felszabadult. Ezután jön a paszírozás, majd a további főzés, amíg a kellő sűrűséget el nem éri a lé. Ez a “teljesőrlésű” szörp, vagy lekvár nagyon kellemesen hat a szorulásra, a mellékhelységet nem izzadva hagyja el az ember, hanem mosolyogva.

bodzaszörp

Jó tudni
A főzéskor elég kellemetlen illatok szabadulnak fel a fekete bodzából, emiatt lehetőleg szellős helységben főzzük. (Lakótelepen nem árt a szomszédokat figyelmeztetni a várható illatokról). Viszonylag kevés pektint tartalmaz, ezért nehezen áll össze lekvárrá, ha viszont sokáig főzzük, színanyagai tönkremennek. Ezért ajánlatos magas pektintartalmú gyümölcsökkel vegyesen főzni, például szilva, kajszi, köszméte, galagonya (!), berkenye, naspolya, kökény. Szerintem a birses fekete bodzalekvár a legfinomabb. A később érő gyümölcsökkel újból felfőzhetjük lekvárunkat (birs, naspolya, galagonya, berkenyék, stb.), illetve más gyümölcsű régi lekvárokat is feljavíthatunk fekete bodzával. Az arányok tetszőlegesek, de 30-50%-nál ne legyen több a másik gyümölcs.
Az ízesítés -cukor, citrom, szegfűszeg, csillagánizs, fahéj- egyéni, ki-ki a maga ízlése szerint végezze. A kész lekvárt vagy szörpöt tűzforrón töltsük színültig lehetőleg csavaros -előtte alaposan kimosott, és sütőben, vagy mikróban forrón tartott üvegekbe-, majd jöhet a száraz dunszt.
Meghűléses betegség esetén kiváló hatású a lekvár, és a szörp is.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák