Fekete bodza virága

Dr. Sipos Béla Zoltán

Engedtessék meg, hogy a honlapot “kurkászóknak” ne idézzem pontosan a sokszor több száz évre visszavezethető irodalmi forrásokat, bízván abban, hogy hitelességüket nem vonják kétségbe.

“A szegény ember patikája. A bodzabokor előtt vedd le a kalapod! Ha a bodza gyógyító hatásai teljesen ismertek lennének, akkor földijeim nem kaphatnának olyan betegséget, amit ne lehetne kicselezni bármelyik (bodza) sövényről leszakítható orvossággal, amely betegségeket és sebeket gyógyít. A bimbók vizes főzetének csodálatos hatása van láz esetében és egy kis világos sörrel leforrázva sokak által tisztelt, mivel egészséges, emiatt városaink legtöbb étkezdéiben megtalálható. Nagymamáink napjaiban általánosan elterjedt, hogy bodzavirág-vízzel tisztították az arcukat a szeplőktől és a leégéstől. Minden lady toalettasztalán helyet kapott, mivel a nők azt tartották róla, hogy megtartja a bőr szépségét, fehérségét és megelőzi a bőr foltosodását”.

virágzó bodza

Még bőven idézhetném a bodzafélék (Sambucaceae) családjába tartozó fekete bodza áldásos hatásait dicsőítő hivatkozásokat, nem beszélve a sok-sok mondáról, hiedelemről, babonáról, népi szokásról, irodalmi alkotásokról. /Ez utóbbiból számomra legkedvesebb Váci Mihály Bodza című verse. Jó szívvel ajánlom minden növénykedvelőnek/. Azért nem állhatom meg, hogy napjaink hazai kutatásából (1) ne idézzek fontosnak számító eredményeket.

bodza C-vitamin tartalmaAz ábra adatai egyértelműen bizonyítják a fekete bodza jelentőségét a C- vitamin tekintetében, de közel hasonló adatokat lehetne a fenti szerzőtől idézni a vas a magnézium és más, a szervezet számára fontos ásványi anyagokról is.

Az többé-kevésbé közismert, hogy megfázásos betegség esetén a fekete bodza virágából készített tea meglepően jó hatású az influenza ellen. A hatásmechanizmust nemrégen fedezte fel a hebroni (Izrael) egyetem egyik fiatal kutatója. Kimutatta, hogy a fekete bodza egyik fehérjéje, elbontja a vírus ama fehérjéjét, amelyikkel feloldja a sejtfalakat. Emiatt a vírus nem tud behatolni az élő sejtekbe, nem tud szaporodni, a többi már a szervezet immunreakcióira van bízva, a betegek három nap múlva bizonyítottan gyógyulni kezdtek.

bodzavirág gyűjtés

Mikor gyűjtsük a fekete bodza virágzatát?

Lehetőleg napfényes időben, délután. Kutatások szerint ekkor a legnagyobb a virágok hatóanyag-tartalma. A virágzatok közül azok a jók, amelyekben még néhány virág nem nyílt ki, csak fehérbimbóban van. A szirmukat hullatók túlértek, gyógyhatásuk, élvezeti értékük gyengébb.

Hol gyűjtsük a fekete bodza virágzatát?

A fekete bodza -a csipkebogyóhoz hasonlóan- nagyon szorgalmas nehézfém-gyűjtő növény. Ebben a tekintetben is bajnoknak számít, de ez ne riassza el a kedves olvasót. A virágok vizsgálataink szerint (2) gyakorlatilag alig tartalmaznak ilyen fémeket, mert a növénynek még nem volt elég ideje ezeket a virágokban felhalmozni. Az érett bogyókkal már más a helyzet! Ennek ellenére azok a helyek ajánlhatók jó szívvel, amelyek a forgalmas közutaktól, ipari létesítményektől távol esnek.

Hogyan szedjük a virágzatokat? A szedéshez szükségünk van éles metszőollóra, és valamilyen szedőedényre. Ez utóbbi ne legyen műanyagzsák, vagy zacskó, mert ebben a virágok a párakicsapódás miatt befüllednek, bebarnulnak. A célra nagyon megfelel a nyitott kosár, rekesz, papírzacskó (nyitva!), kartondoboz.

A levéltetvek “imádják” a fekete bodzát, és először a virágzatok kocsányán telepszenek meg. A virágokat tehát tetűmentes rövid kocsányokkal szedjük. Ez azért is fontos, mert a fekete bodza zöld részei szambunigrint tartalmaznak. Ez a kellemetlen glikozid okozhat az arra érzékenyeknél hasmenést, vagy hányást. A tünet nagyon ritkán fordul elő, mert a szambunigrin már 50 0C-on szinte teljesen lebomlik! Azért biztos, ami biztos, a virágokat felhasználás előtt ajánlatos leforrázni. A jó feketebodza-virág szárítmány (drog) titka,hogy virágokat lazán kiterítve, széltől védett árnyékos helyen, legfeljebb 20 0C-on szárítsuk.

Cikk ajánlat: Fűszernövények szárítása. Ajánljuk a Kertlap Kertészeti Webáruházban kapható helytakarékos növényszárító hálót!

Az így kezelt virágok nem barnulnak, a kihulló értékes virágport a papírlapokról is összegyűjthetjük. A légszáraz virágokat enyhén összemorzsolva tároljuk papír, vagy kartondobozokban.

Bodzavirág receptek

Olvasd el  bodzavirág italokról szóló cikkünket!

bodzavirág ital

Rántott bodzavirág

Friss bodzavirágot sûrû palacsintatésztába mártunk a száránál fogva, majd pár pillanatra forró olajba tesszük. Lecsepegtetjük, megcukrozzuk. Kézbõl fogyasztható! Képviselõfánk bodzavirágkrémmel A képviselõfánkok krémjébe belefõzzük a bodza-virágokat, majd ezzel a krémmel töltjük a fánkot.

Bodzás palacsinta

A palacsinta tésztájába friss bodzavirágot morzsolunk. Kisütés után bodzalekvárral vagy fõzött, bo-dzavirágos krémmel töltjük. Gyümölcsrizs bodzavirággal A hideg gyümölcsrizst felében tejjel, felében bodzaszörppel készítjük friss morzsolt bodzavirágot is belefözve. Gyümölcsökkel (eper, cseresznye – mert éppen ezek érnek) + tejszínhabbal, bodzavirág-gal, citromfûvel vagy mentalevéllel díszítjük.

Bodzaszörp (télire)

40 szép bodzavirág, 5 liter víz, 4 citrom (2 héjastól, 2 hámozva), 4 kiló cukor, 12 deka citromsav, 1 evõkanál szalicil. A vizet felforraljuk, és amikor langyosra hûlt, mindent beleteszünk. A virágokat nem kell megmosni, viszont csak tiszta levegõjû helyrõl szedhetjük. Az egészet jól összekeverjük és 5 napig érleljük. A hatodik napon leszûrjük, üvegekbe töltjük. Hígítva használjuk fel. Bodzaszörp (azonnali fogyasztásra) 5-6 jókora bodzavirágot beáztatunk 5 liter vízbe 2 napra. Leszûrjük, beleteszünk egy vékonyra kariká-zott citromot, 70-80 deka cukrot és 1 deka borkõsavat. 2-3 napig állni hagyjuk. Idõnként megkeverjük, majd széttöltjük üvegekbe.Lehûtjük, és máris fogyasztható. Ezt nem kell hígítani.

Forrás

Idézett irodalmi források:

(1): Stégerné Máté Mónika 2001: A feketebodza (Sambucus nigra) összetétele és feldolgozási lehetőségei. Doktori értekezés. BCE Élelmiszertudományi Kar, Konzervtechnológiai Tanszék, Budapest.
(2): Sipos Béla Zoltán – Stefanovits – Bányai Éva – Szenthe Anna: Nehézfémek mennyisége különböző gyűjtési helyekről származó feketebodzában Globális klímaváltozás: Hazai hatások és válaszok KvVM – MTA “VAHAVA” projekt. Poszter 2006. március 9.

További információk: Fekete bodza; Fekete bodza termése

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa