A kökény

Kék a kökény recece, ha megérik fekete… Az idézett nóta szövege szerint a kökény (Prunus spinosa L.) akkor érett, ha színe feketévé változik. No ez nem egészen igaz…

terméses kökény

… mert ugyanazon a bokron már augusztusban is találhatók hamvas kék, és fekete termések is. Hát ez meg hogy lehet? Úgy, hogy a szél mozgatja a bokrot, a termésekről a hajtások, levelek, ledörzsölik a hamvasságot adó viaszréteget. Így lesz a kék kökény fekete, de nem biztos, hogy ezzel együtt “ehetően” érett is!

Mikor érett a kökény?

Általában úgy tudjuk, amikor már megcsípte a dér, -nagyjából október elején, közepén- de, mint minden általánosság alól, ebben az esetben is van kivétel. Annak ellenére, hogy hazánkban a kökényfélék részletes botanikai feldolgozása még várat magára, nagyjából igaz, hogy a kökényszilvák igénylik a hideghatást a beéréshez, hasonlóan a téli körtékhez, egyes téli almafajtákhoz (‘Granny Smith,), naspolyához, birshez. A kökényszilvák rendszerint kicsit megnyúltabbak -szilva alakúak-, míg a kökények inkább gömbölyűek. Vannak olyan kökénybokrok, amelyek termése már augusztus végén teljesen érett volt, ebből okulva nem érdemes az első hidegekig várni a begyűjtéssel. Meg kell kóstolni a gyümölcsöket, ízük alapján eldönthető, hogy mennyire érettek. A gyümölcs érését, a hús puhulását otthon is elősegíthetjük.

jelentkezz gyümölcstermesztés tanfolyamra

Mesterséges “dércsípés”

Amennyiben a kökény gyümölcse megfelelő nagyságú, hamvas, már nem ehetetlenül savanyú, szedésre érett. A gyümölcsöket hazaérve tisztítsuk meg a szennyeződésektől, válogassuk át. Az egészséges szemeket mossuk meg hideg, legfeljebb langyos (!) vízben. A forró víz leoldja a hamvasságot adó értékes viaszréteget! Lecsöpögtetés után adagokra osztva, műanyagba csomagolva tegyük be a hűtőszekrény fagyasztójába.
A megfagyott gyümölcsök ezután bármikor, de már három-négy nap múlva felengedve feldolgozhatók.

Mire jó a kökény?  – A kökény felhasználása

Bizonyára sokan nem gondolják, hogy ez a fanyar, cukorszegény, savas gyümölcsű növény milyen sokoldalúan felhasználható.
A virágokból és az aszalt gyümölcsből készített tea roboráló, immunerősítő, vérnyomáscsökkentő, de ajánlják bélhurutos panaszok enyhítésére, sőt fogyni vágyóknak is. Ha valaki azt gondolja, hogy szeptember közepén csak termést gyűjthet és virágot nem, nagyon meglepődhet. A nyári súlyos szárazságot követő kora őszi csapadék hatására egyes növények újra virágozhatnak! kora ősszel szép számmal lehet még találni virágzó akácot, szilvát, körtét, feketebodzát, és kökényt is.
* A termésből minden készíthető, ami gyümölcsből elképzelhető: kökénylekvár, kökénydzsem, kökénybefőtt, kökényszörp, kökénypálinka. Kiváló zseléalapanyag!

A kökény gyógyhatása

A kémiai kutatások egyre több olyan anyagot fedeznek fel a növényekben, amelyekről eddig nem volt ismeretünk. A kökény esetében -sok más hasznos vegyületen kívül- ilyen az ellag sav.
Ennek hasznosságát egy idézettel kívánom megerősíteni:
“A kökény fontos forrása az ELLAGSAV-nak (EA). Az ELLAGSAV egy daganatpreventív fenolos dilakton, anticarcinogen /magyarul daganatmegelőző, rákellenes/ hatású. Kísérletileg igazolt, hogy az EA étrendi adagolása a tumor-multiplicitást szignifikánsan csökkentette (55%-al). A kutatók szerint a döntő hatásmechanizmus a NMBA-metabolizmus gátlása, de egyéb lehetőségeket sem lehet kizárni, pl. a reaktív intermedier termékek befogadását a DNS-alkilálás előtt. A kökény fogyasztható továbbá bélhurut ellen, roborálóként betegségek után, anyagcsere-szabályozó hatása érvényesül reumánál, általános immunerősítő. A népgyógyászat kúraszerűen sárgaság és aranyér kezelésére is javasolja.”

A kökény, mint dísznövény

A gyógy- és étrendi hatáson túl más irányú felhasználásra is kiváló a kökény, helye van a sokoldalú kerti növények között, mert: virágával, termésével szépen díszít, és mint már a korábbiakban szó volt róla táplálékforrás, valamint gyógynövény is. Ezen túl sűrű, tövises bokra kiváló menedéket nyújt a fészkelő madaraknak.

Sarjadzik, ezért nagyszerű sövénynek, rézsűfogónak, de a kertekben, parkokban szoliterként is megállja a helyét, sőt valamelyik szilvaalanyra szemezve mutatós törzses formára nevelhető.

Cikk ajánlat: kökénytermesztésKökény a konyhában

 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák