Cserebogár

dr. Némethy Zsuzsanna

Szürkületkor, az esti órákban nagyméretű, 2-4 cm hosszú, fényes barna szárnyú bogarak kelnek szárnyra, ezek a májusi vagy más néven közönséges cserebogarak. Tudományos nevük: Melolontha melolontha.

Mintegy 81 cserebogárfaj él hazánkban, ezek nagyságukban, és ezzel összefüggésben fejlődésük hosszában is eltérnek. Vannak 1 év alatt kifejlődő és kis 1-1,5 cm méretű fajok, míg 3 éves fejlődési idejű, több cm-es cserebogárfajok is, köztük a májusi cserebogár. Utóbbiak lárvái több évig fejlődnek a talajban.

cserebogár

A súlyos kárt okozó bogarak a talajban vészelik át a telet. Tavasszal kidolgozzák onnan magukat, majd különféle gyümölcsfák leveleit, lombját rágják (érési táplálkozás). Gyakran teljes lombvesztést, úgynevezett tarrágást okoznak. Ezután a nőstény cserebogarak a talajba 10-30 cm mélyre, csomókban lerakják tojásaikat, amikből hamarosan lárvák, úgynevezett pajorok fejlődnek. A fiatal pajorok kezdetben csak bomló növényi részeket esznek, de hamarosan rátérnek az élő növényi részek szártő és gyökerek fogyasztására. A lárvák 3 évig fejlődnek, minden évben nagyobbak és kövérebbek lesznek, kifejlődve elérik a 4-6 cm-es méretet, majd utolsó évben bebábozódnak, és bogár alakban húzódnak a talaj mélyére telelni.

Kártételéről korai írásos emlékek tanúskodnak (Károlyi levéltár):

– Nagykároly, 1709. április 30. Szalai Barkócz Krisztina leveleiben: „A cserebogár vincellérkedik, sem eső, sem szél nem ártott neki.”

– Nagykároly, 1709. május 12. Szalai Barkócz Krisztina leveleiben: „Az számtalan cserebogár már elveszett, de a gyümölcsfák odavannak. A károlyi szőlő olyan volt volna, talán még olyan nem volt. De a bogár megvesztegette.”

Rajzásukkor azt a növényt kell rovarölő szerrel lepermetezni, melyet a bogarak megrágnak. Elfogyasztva a kezelt leveleket a bogarak elpusztulnak. Jelenleg az acetamiprid hatóanyagú Mopilan 20 SG és Mospilan 20 SP szabad forgalmú rovarölő szerek engedélyezettek ellenük. Házi kertekben hatékonyan gyéríthetők a fákon pihenő dermedt bogarak a fák kora reggeli órában végzett rázásával: a mozdulatlan bogarak a fakorona mozgatásakor levetik magukat, a földről gyorsan összegyűjthetők.

Az első éves pajorok ellen hatnak a talajfertőtlenítő szerek. A 2. és 3. éves lárvák rendkívül zsírosak, kémiai úton ellenük nem tudunk védekezni.

A cserebogár pajorok különösen kedvelik a szamócát és a málnát. Ha lankadó, hervadó szamóca töveket látunk tavasszal vagy nyáron, észlelés után azonnal ássuk ki a tövet, melynek gyökérnyaki részénél 1-2 pajort találhatunk. Ha nem emeljük ki ezeket a töveket a lankadás elején, a pajorok tovább vándorolnak, és újabb növényeket pusztítanak el. A zöldségféléknél is hasonló súlyos károkat okoznak. Fiatal facsemetéknél gyakran okozzák a megeredés utáni pusztulást a 3. éves lárvák a gyökerek elrágásával.

Szintén hatásos bio módszer a félbevágott burgonyagumók elhelyezése a kert veszélyeztetett területén. A mindig éhes lárvák hamarosan megtámadják a gumókat, amelyeket aztán a lárvákkal együtt begyűjthetjük. Cserebogár pajor ellen ajánlott a rovar-patogén, azaz rovart megbetegítő gomba, a Beauveria bassiana. A készítmény neve Bora, amely  a talajba juttatva szaporodni kezd, a táplálékkal együtt a pajor elfogyasztja, megbetegszik, és 2-5 hónap alatt, elpusztul. A talajfelszínre permetezve 8-10 mm csapadékkal a kellő mélységbe kerül, és kifejti hatását. Hatékony drótférgek, cseresznyelégy, kukoricabogár, gyászszúnyog lárvák, mocskos pajor, különböző molyok lárvák ellen is, melyek a talajból fertőznek. Igen nagy dózisban megfertőzi a lótetveket, s a meztelen csigákat. Figyelem! Gombaölő- és gyomirtó szerekkel nem keverhető! (A szerk.)

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa